« Върни се назад Публикувано на 05.03.2010 / 10:12

Българи с над 300 млн. евро в швейцарски банки

Тоива съобщи Стефанов за агенция Блиц. Той е на посещение в Германия във връзка с така наречения "германски диск", съдържащ информация за влогове в швейцарските банки.

"Още не е ясно на колко постъпления разчита бюджетът ни след разкриването на сметките в Швейцария. Знаем обаче, че става дума за влогове с близо 300 млн. евро.

Когато се разбере колко от тях не са били декларирани, за каква част от тях не са плащани данъци и колко години са укривани, тогава ще знаем и колко пари ще влязат в хазната от операцията "германски диск", добави той.

Германските медии съобщиха, че германските данъкоплатци, укрили данъци в швейцарски банки, са започнали масово да изпращат в данъчните служби изпреварващи самопризнания, за да избегнат затвора.

Агенция Блиц посочва, че от момента, в който се е разбрало за организирането на посещението на шефа на НАП, два пъти е скочил броят на запитвания от фирми за това какво ще се случи след като инспекторите получат данните за авоарите в Швейцария.

Богаташите се уплашиха за банковите си сметки в Швейцария. Десетина души сами са се обадили в Националната агенция за приходи с предложение за споразумение. Те са предложили доброволно да платят данъците си, но така да си спестят по-нататъшно преследване от властите, отбелязва и "Стандарт".

След като стана ясно, че НАП ще поиска данни за сметките на българи в Швейцария, вероятно много пари вече се прехвърлят в други страни и банки. Но това може да не спаси богаташите от данъчните, защото данните в диска на информатора са към някаква задна дата. Дори утре парите да се извадят от Швейцария, данъчните ще знаят, че преди няколко месеца са били там.

Според българските закони няма възможност за такава "данъчна амнистия" за прегрешилите пред закона. НАП ще използва информацията от Германия, за да направи проверки и ревизии на богаташите. Така ще установи какви данъци трябва да платят. За укриване на налози в особено големи размери може да се лежи и в затвора до 8 години.

Но прокуратурата трябва да прецени дали човек може да се спаси от затвора, ако сам плати укритите досега данъци.

Германското правителство даде възможност на всеки, който сам си признае, че има такива сметки, да си спести главоболията с правосъдието и да му се размине само с глоба. Тази възможност обаче още не е приета за България.

afera.bg

«