« Върни се назад Публикувано на 24.03.2011 / 10:19

България се вози на кораб без капитан!

За това предупреждава Георги Касчиев от Института за изследване на риска към Виенския университет за природни ресурси и приложни науки и бивш шеф на регулаторния орган в България. По-нататък експертът казва:

Оправдан ли е паралелът с японската катастрофа?
"Рискът е огромен и с оглед на следните факти: България нито може да осигури такъв проект както в Япония, нито толкова квалифицирана и дисциплинирана работна сила, нито такова качество на строителните, монтажните и заваръчните работи, нито пък може да осигури контрол за качеството на тези неща. Така накрая може да се стигне до това, там да се вложи бетон с морски пясък, както беше докладвано за много обекти по Черноморието. И това, което се построи там, при първото земетресение във Вранча да рухне пред смаяните погледи на всички ядрени привърженици.

Японски уроци
Площадката в Белене е застрашена основно от сеизмичното огнище във Вранча, Румъния. Идете и питайте хората в Свищов и наоколо, без тези от Белене разбира се, дали ги е страх от такова нещо или както уверяват някои – земетресение по-голямо от 7-ма степен не можело да стане в България?! Тия, дето го твърдят, да не са случайно наместници на бога, че да знаят какво ще стане!" – заявява ядреният експерт и продължава:

"Поуката за България от случилото се в Япония е да се изостави площадката в Белене и ако трябва да се строят нови блокове – тогава в Козлодуй. Освен това непрекъснато трябва да бъде поддържано нивото на безопасност, да няма никакво отпускане и такива самоуспокоителни твърдения, че при нас не е възможно да стане такова нещо. И най-важното – да се постави капитан на този кораб! Защото в момента този кораб – АЕЦ Козлодуй – на който се вози България, няма капитан!" – категоричен е Георги Касчиев.

Като в разграден двор
Коментарът му продължава така: "Вижте само какви хора са в борда на директорите на АЕЦ Козлодуй! Председателят на борда няма никаква техническа основа, нито опит в ядрената енергетика, а изпълнителният директор е икономист. Ако дойде време да се евакуира централата, аз не бих могъл да си представя, че тези хора са способни да вземат такова решение. Те ще гледат объркано, няма да повярват, че става нещо катастрофално, ще кажат: дайте да не създаваме паника, ще започнат да звънят по разни министерства да се съветват, времето ще мине и ще стане както в Япония" – предупреждава Касчиев.

Играем си с огъня? Днес едно, утре друго
В заключение експертът казва следното: "При тази власт всичко е възможно. Те днес ви казват едно, след един месец са го забравили и ви казват съвсем друго. Това, че го казват, не значи, че ще го направят. Нито пък значи, че могат да го направят. Те какво си представят, че като имат оборудването и утре могат да започват да строят?! Та нали минимум 3 години са нужни в подготовка за стигане до фаза на строеж.

Това са хора, които имат малка представа за технологията на тези неща, и които биват съветвани, за съжаление, от хора с преки корпоративни или лични интереси! Това е несериозно отношение, което показва липсата на елементарна техническа култура!" – казва Георги Касчиев от Института за изследване на риска към Виенския университет за природни ресурси и приложни науки и бивш шеф на регулаторния орган в България.

Емилиян Лилов
www.dw-world.de/dw

«