« Върни се назад Публикувано на 12.01.2009 / 19:52

България като турска тоалетна на изложба в Брюксел

 

 

По инициатива на чешкото председателство на ЕС в сградата на Съвета на министрите в Брюксел е изложена експозиция от големи парчета пъзел, представляващи формата на териториите на страните-членки. Всяко парче е изработено от автор от съответната страна. Името на изложбата е „Entropa" и в нея България представлява огромна турска тоалетна.

Това е България според авторката Елена Джелебова – „Нашият проект за мен е възможност да си уредя сметките с фалшивия патриотизъм, да се облекча от българската материална и духовна нищета. Още повече, че това ще изнерви доста хора – впрочем мен това ме интересува, искам да провокирам скандал, особено у нас. Това е жест, тип пънк, съзнателно примитивен и вулгарен, фекално-пубертетски."
Междувременно Италия е огромно футболно игрище, Белгия е опакована като кутия шоколадови бонбони, Франция носи закачлив надпис „Стачка!", Унгария носи европейска преспектива като брюкселския атомиум е направен от дини, с които унгарците се гордеели, Румъния е с релефен образ на граф Дракула, Литва е покрита с фигурки като Манекен Пис в Брюксел, които всъщност „изпикават" неправдите от съветското минало.

 

БНТ

«