« Върни се назад Публикувано на 21.02.2023 / 20:12

„БЪЛГАРИЯ, ВИЕ СТЕ КОЛОНИАЛЕН ПОДАНИК НА САЩ“. У НАС ИДИОТИТЕ СА НА ПОЧИТ. АМА КОИ ИДИОТИ?!

„Всяко място е опасно, ако го управляват идиоти“, казва Ан Тайлър, носителка на наградата „Пулицър”, през 1988 г., за романа „Уроци по дишане”.

Поемете дълбоко въздух, задръжте го за около 30 секунди, след което издишайте бавно и се отпуснете, за да не се поддадете на емоцията, която би могъл да предизвика определен идиот.

Сега у нас идиотите са на почит.

Колкото по-нагъл е той, толкова повече се счита за авторитетен.

Когато човек лъже, му се налага да губи много енергия за поддържане на измислените образи, споделя тайландския майстор Мантак Чиа.

Той смята, че лъжата и наглостга в нея изкривява потока на енергия между чакрата на гърлото и чакрата на сърцето.

Това сякаш прави и връзката с фолклорната повеля у нас – „не си криви душата”.

Да, от лъжата тя действително се изкривява, но плодовете на този ефект се берат по-късно.

Затова е и казано: – Бог не наказва с пръчка, а с времето.

Но идиотът не разбира това и се самозабравя в наглостта си.

Тогава, колкото и да не ти се иска, имаш свое оправдание пред Господ за играта на „пръчката“, особено когато тя защитава сигурността и националното достойнство на родината.

Гледах предаването на Мартин Карбовски и интервюто му със Скот Ритър, представян като бивш офицер от разузнаването на американската морска пехота. 

Той пъстро и нашироко описва чувството за богоизбраност на американците и тяхната политическа мотивация.

Няма проблем, на подобни излияния, всеки има право и никой не бива да се сърди.

Но по друг начин се възприемат думите:

„България, вие сте колонилен поданик на САЩ“.

И като чуеш това, за да не влезнеш в ритъма на идиота, е добре да се обърнеш към мъдростта на православните ни светии:

„Ако не търпиш думи, как ще изтърпиш удари?

Ако не претърпиш плесници и удари, как ще понесеш кръста си?“

Но има и нещо, което винаги убягва на идиота – кръстът се носи достойно, с доблест и чест, която безсрамникът не притежава.

„Към България, ние, САЩ, се отнасяме като към по-малък брат.  Протегнахме ръка за помощ. Казахме: „Елате при нас!“, но не забравяйте, че не сме казали: „Елате и бъдете равни с нас!“.

Надявам се всеки българин да го е разбрал – „вие не сте равни с американците, не сте! Вие сте по-низши, вие сте в нужда, не може да съществувате без нас.“ – с патос се опитва да внуши Скот Ритър.

През последните години винаги се опитвам да се съветвам с православната добродетел.

Старая се и в този случай, който ще се въздържа да определям какъв е.

Православните подвижници повеляват всеки да бъде внимателен към себе си, независимо дали живее с праведници, или с грешници.

Но към този, който ни внушава на пръв поглед благовидни предлози, за да потъпче нашите души, воинът не бива да забравя клетвата и дълга към народа си, защото както пише Грасиан „робството не губи своето позорно значение, колкото и благороден да е господарят.“

Според Ритър, България е колониален поданик на САЩ. Отношения като господар към роб.

Простете ми, но тук не намирам ни най-малко наченки на благородство още повече на духовност.

Имал съм възможността да комуникирам с прекрасни представители на правоохранителните структури на САЩ, както в академията на  ФБР – ILEA , Будапеща, така и в академията за ръководни кадри в правоохраняването, на държавния департамент на САЩ, в Розуел, Ню Мексико.

Създадох близки, бих казал приятелски отношения с лектори, които бяха реално, действащи служители от ФБР, DEA, ATF, „Сикрет сървис“ и др.

С най-добри чувства съм и до ден днешен към тях.  

Но това открито изказване на Скот Ритър, е вън от представата ми за какъвто и да е служител – бивш или настоящ, в сферата на правоохраняването и отбраната, на която и да е държава, считаща себе си за демократична.

По време на управлението на Иван Костов, службата ни за сигурност (тогава НСС, прераснала през 2008г. в ДАНС), наложи административна мярка „запрещение за влизане в страната“ на Бейза Юнтуна, генерален консул в турското консулство в Бургас, затова, че по време на митинг си беше позволила  да каже:

– купувайте земя, защото вие не купувате земя, а купувате територия (цитирам по памет).

Тогава турски дипломат бе обявен за персона нон грата.

Турция е държава членка на НАТО.

С нея сме в прекрасни отношения.

България е единствената държава на Балканите, към която Турция се обръща с дружеското „комшу“.

И тогава, и сега, развиваме и укрепваме все повече условия за активно сътрудничество и взаимопомощ.

Но подобни гафове, накърняващи суверенитета и националното достойнство, няма как да бъдат пропуснати и спотаени, от която и да е, уважаваща себе си страна.

Всеки компромис в това отношение винаги води до по-крайни деяния.

Затова е нормално да си зададем въпрос, след като тогава службата имаше достойни офицери, а и ръководство, което да изпълни дълга си, съгласно законите в страната, дали и сега би имало такива?

Да, нужни са ръководители, на които мъжеството не им е чуждо, за да се решат на подобна стъпка, която при такива случаи явно не може да удовлетвори продажността на идиота в политиката ни.

Дали му стиска на външния ни министър да повика американския посланик на официална среща и да потърси обяснение за тези слова.

Да, в случая американския посланик не носи отговорност за думите на бивш офицер, който днес се занимава с някакъв вид публицистика.

Въпросният бивш служител на своя глава е решил да обясни релацията в господството на САЩ и България, в предаването на Карбовски.

Но това ни най-малко е причина за компромис, по отношение на изреченото от него в ефир, от страна на контраразузнавателната ни служба.

Ще намери ли сила и доблест в себе си председателят на ДАНС да наложи полагащата му се по закон административна мярка „запрещение за влизане в страната“, на американския гражданин, позволил си подобна гавра с националното ни достойнство.

Никоя, уважаваща себе си страна, не би си позволила този лукс на пасивност, който носи повече унижение и срам, отколкото благородство.

Нали пред законите всички сме равни.

България е страна с повече от 1300 – та годишна история.

Болшой театър в Русия е създаден през 1776г.

Това е годината на основаването на САЩ.

Сценариите на актьорите в тази културна светиня на Русия, са писани с азбука, която България  дава на славянската страна, заедно с православието ни, още в десети век.

И сега: „България е колониален поданик на САЩ“ – това идва някак вповече.

Уважаеми колеги, надявам се че пред един флаг, обагрен в бяло, зелено и червено, сме се клели да служим на родината си.

Подобно поведение, без значение дали е на американски, руски, немски, китайски или марсиански гражданин, не би трябвало да ви убегне.

А ако е поведение на партньор с евроатлантическа ценност, не му прави чест.

Клетвата и достойният дълг към нея, са до живот.

В сакралния акт на силата й всеки е сам със съвестта си, духът на България и… Бог.

Няма друг.

Няма партньори, няма псевдоценности…

Офицерът, България и… Бог.

Това е!

Или поне нас така ни възпитаваха и обучаваха.

Велин Хаджолов

бивш шеф на ОСА в ДАНС

Бележка на Веселина Томова: България, вие сте колонилен поданик на САЩ“. Според Ритър, България е колониален поданик на САЩ. Отношения като господар към роб.“.

Е-е?!, Велине? Кое не е вярно, че не се сещам?! И за какво „накърняване на националното достойнство“ пишеш, че се сещам единствено за осраното, поругано и продадено национално достойнство не от друг, а от БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ?!

Е ли България колониален поданик на САЩ? Е!

Е ли са отношенията като господар към роб? Са!

И какво като го е изрекъл американски бивш спец. Скот Ритър в ПРАВ ТЕКСТ?! Казал е ИСТИНАТА, която ВСИЧКИ В БЪЛГАРИЯ знаем!

И какво сега – ама бил офицер, ама не можело да говори така… Айде бе!

Ако имаше ПОНЕ ЕДИН БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР ДА ГОВОРИ ТОЧНО КАТО СКОТ РИТЪР, БЕЗ ДА МУ ПУКА И ДА СЕ ПРИСТИСКВА КАТО МУШМОРОК, ЕША ВИ НЯМАШЕ ДА ИМА БИВШИ И НАСТОЯЩИ „СПЕЦ“ НАМ СИ КВИ!

Че и председателят на ДАНС да реагирал и да му сложел „запрещение за влизане“…!

А бе вие, нормални ли сте, бе?!

Казваш истината и „запрещение“! ИСТИНАТА няма офицерски ранг, нито професия, бивша или настояща, няма разни тънтара – мънтара – офицерско табу и нам си какви „добри партньорски отношения“! ИСТИНАТА Е ИСТИНА И ТЯ СЕ ИЗРИЧА ЕДНО КЪМ ЕДНО И ПРАВО КУМЕ В ОЧИ!

Защото! „Този, който не знае истината е глупав, но този, който я нарича лъжа, е престъпник.“ /Бертолт Брехт/.

Идиоти са нашите нагъзени управленци, които превърнаха България в долнопробна американска колония, а не тези, които изричат истината за това.

Аз пък призовавам шефа на ДАНС да му даде медал на Скот Ритър и въобще не ме интересува какви „правила“ е нарушил, и колко бил съмнителен спец. офицер, щом се държал така. Във всеки случай не е плашипутарник като нашите, които мълчат за всичко като п…и!

Ай сиктир, че се ядосах!

«