« Върни се назад Публикувано на 01.08.2021 / 21:09

БЪДЕЩИЯТ ВЪНШЕН МИНИСТЪР ОТ ИТН ПРОВЕРЯВАН ЗА ДАЛАВЕРИ С ИМОТИ В БЕРЛИН. РОЗОВО ЗАЙЧЕ ЗА „СПЕЦИАЛНИ ИГРИ“ – ПРЕЗ ЦАРЯ, БОРИСОВ ДО РАДЕВ И СЛАВИ

Слави Трифонов и сценаристите може да изненадат неприятно избирателите си, ако се окажат верни слуховета за избора им за външен министър. От черния мрамор упорито се говори, че номинацията на Дългия за дипломат номер 1 е Ради Найденов, който в обичайния за ИТН стил при първият им проекто – кабинет бе представен като „експерт“, без политически оттенък.

Както се казва обаче в такива случаи, да, ама не.

Ради Найденов е потомствено обвързан с номенклатурата на Българската комунистическа партия чрез тяхната казионна патерица по време на диктатурата – БЗНС. Той е горд внук на министъра на правосъдието и член на Президиума на Народното събрание по времето на Тодор Живков. После, разбира се, става пръв антикомунист.

След промените „експертът по дипломация“ незнайно защо започва работа първо в Министерство на отбраната, а в последствие е прехвърлен в МВнР по линия на старите семейни другари от БЗНС. Интересно дали не са останали някакви обвързаности на Ради Найденов с военните и дали не е получавал специални задачи от тях за работата си във Външно?

След 90-те години, като добър политически хамелеон, експертът-дипломат прави шеметна кариера по времето на НДСВ.

Първо той се завръща в домашното си семейство на Министерство на отбраната като заместник-министър, а по-късно става и шеф на кабинета на премиера Симеон Сакскобурготски. Фолклорът в Министерски съвет, разказван от стари царисти разкрива, че след като напуснал поста и работници дошли да освежат кабинета за наследника му, открили розово зайче за „специални игри“.

Като началник на кабинета на Царя той активно си сътрудничи с Бойко Борисов, за да може последният с негова подкрепа да стане Главен секретар на МВР.

С помощта на НДСВ Ради Найденов става посланик в Австрия, където стои три години след изтичане на мандата му по т.нар. „хуманитарни причини“ за сметка на българския данъкоплатец.

След залеза на НДСВ, през 2012 г. Ради Найденов се обръща към стария си съпартиец от НДСВ, Бойко Борисов, който вече като министър-председател ще нареди на външния министър от първото правителство на ГЕРБ, Николай Младенов, да направи Ради Найденов постоянен секретар, най-старшата дипломатическа длъжност. Пак с протекциите на Борисов, Ради Найденов през 2012 г. става и посланик в Германия.

В Германия Ради Найденов се прочува с това, че заедно с приятеля си Веселин Попов, тогава домакин в посолството, правят активно опити да се приватизира част от имота на посолството в полза на фирма, за която се счита, че е свързана с известен роден бизнесмен. Във връзка с напъните на Ради Найденов като посланик да продаде част от апетитния български имот в центъра на Берлин, срещу него е образувана проверка в Инспектората на МВнР.

Разбира се, проверката е смачкана, като се предполага, че за целта се е намесил лично Бойко Борисов.

Звездата на Ради Найденов отново изгрява и по времето на Румен Радев, който неясно откъде го назначава за служебен външен министър през 2017 г. Като такъв, Ради Найденов отново се опитва да се заиграва с всички страни. През 2019 г. Радев в разрез със закона за дипломатическата служба го изпраща за посланик в Германия директно на позицията на посланик в Швейцария.

Явно това е разбирането на Слави Трифонов и Радев  за дипломат-експерт, без политическа окраска, който не е заемал високи политически постове в предходни правителства.

Ради Найденов е започнал кариерата си с протекциите на комунистическото БЗНС, по-късно става Заместник-министър на отбраната от НДСВ, началник на кабинета на Симеон Сакскобурготски и два пъти посланик с личните протекции на Румен Радев и Бойко Борисов.

През 2017 г. е служебен Министър на външните работи, назначен от  Радев, а сега Слави и сценаристите ще убеждават обществеността, че Ради Найденов е независим експерт, без обвързаности с други политически и други централи.

Андрей Червенков

«