« Върни се назад Публикувано на 28.11.2023 / 13:26

БУРГАЗЛИИ ПРОПИЩЯХА ОТ СЛАБИЯ СИ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ

Затлаченият ремонт на пречиствателната станция на язовир Ясна поляна и съпътстващият риск от загуба на отпуснатите от държавата над 20 млн. лв. за него могат да оставят Южното Черноморие в капана на водна и санитарна криза през следващия туристически сезон. Причината е забавяне в работата на областния управител по избор на изпълнител за възстановително-ремонтните дейности.

От две седмици крайбрежният достъп до кв. Сарафово е невъзможен. Бургазлии ще трябва да се адаптират с плуване, гребане, с кола или евентуално с хеликоптер. Известната като алея на Солниците, свързваща града с кв. Сарафово пропадна напълно и безвъзвратно след първата есенна буря. Местната власт потвърди, че алеята е държавна собственост и че неприятната съдба на съоръжението можеше да бъде избегната, ако не беше фаталното забавяне на областния управител да представи преработен план за възстановяване и укрепване пред регионалното министерство.

Служителите в областната управа в Бургас са на ръба на нервна криза заради затлачените преписки, които прашасват на бюрото на областния управител, който при отсъствие дори отказва да делегира правомощия на заместниците си. Освен че ги е оставил да поемат гражданското недоволство от несвършената работа,  Пламен Янев тормози подчинените си по най-унизителния за тях начин, поставяйки видеонаблюдение във вътрешността на сградата на областната управа. Изявени служители с високо обществено доверие, отдали целия си професионален път на Бургас и областта се третират и снимат на работните им места като съмнителни типове в малък квартален магазин за алкохол, цигари и захарни изделия.

На сайта на областната управа липсва каквато и да е информация за бедстващите без ток, вода и пътен достъп десетки населени места в Бургаско в следствие на снеговалежите. Информация кога ще бъдат преодолени тези тегоби обаче, липсва. За “успокоение“ виси една неактуална прогноза за времето от 24 ноември, която предупреждава, че „дъждът ще премине в сняг“. През това време Пламен Янев угодно стои на топъл прием, организиран в Бургас от Президента на Републиката.

Откакто от заместник стана титуляр на поста областен управител, Пламен Янев се занимава преимуществено с несвойствени занимания според длъжностната му характеристика, в търсене на популярност, с гръмки, но и също толкова безумни лозунги. Така например Пламен Янев щял да намали цената на водата за хората от Бургас и областта. Само че, според правилата в държавата КЕВР, а не областния управител определя цените на питейната вода.  Това е все едно утре да излезе и да се изцепи, че токът за бита става с 50% по-евтин. Неосведомените за тези подробности цъкат с език и се маят какъв “юнак“ е новият областен управител на Бургас.

За да докаже, че е човек с главно „Ч“, Пламен Янев „кара“ мним гражданин да пише в негова прослава писмо до регионална медия, как Пламен Янев, когото е виждал по снимки в медиите, лично, в кишата, въоръжен с ушанка и плетени ръкавици е бутал сто метра грохнал на пътя автомобил. Друг е въпросът защо областният управител се шляе по улиците на Бургас и чука по прозорците на спрели автомобили вместо да си върши работата по закон и да координира дейността на регионалните подразделения на държавните структури като АПИ и Защита на населението в сложната метеорологична обстановка.

Професионалните дефицити на Пламен Янев са много, но хората и Бургас и областта не са длъжни да стават заложници на тях.  Неслучайно, след поредното му неуместно и натруфено с лозунги, но с малко полезно съдържание изказване, болшинството от общинските съветници в Бургас поискаха отстраняването му с декларация до премиера Денков и председателя на Народното събрание. 

Всъщност общинските съветници са пропуснали да адресират декларацията си до Константин Бачийски, чиято партийна калинка е Пламен Янев. Бачийски е председател на ПП „Средна Европейска класа“, чиято  регистрация бе използвана за първото явяване на парламентарни избори на Промяната. След като СЕК станаха партньори на ПП-ДБ, а Бачийски смени попрището на общински съветник от Бургас с това на народен представител, се откри възможност за трудоустрояване на партийните калинки, сред които, след няколко други неуспешни опита за политическо пласиране, пърха и Пламен Янев. Неуспешните и дори скандални кадрови решения на Бачийски по отношение на важни държавни постове станаха популярни не само в Бургас, но и в цяла България. 

Пламен Янев

Алеята Солниците – Сарафово

«