« Върни се назад Публикувано на 13.01.2010 / 10:01

Бундесбанк: Българите отново сред най-активните фалшификатори

Щетите са намалели в сравнение с 2008 година, когато фалшивите банкноти в Германия са били на стойност 3,5 млн, но броят на самите банкноти е нараснал с 28 на сто, достигайки 52 хиляди. Райнер Елм, ръководителят на Националния център по фалшивите банкноти към Германската федерална банка, обяснява това така:

Банкнотата от 50 евро си остава любима
"Това се дължи най-вече на обстоятелството, че фалшификаторите се отказват от високите номинални стойности и от няколко месеца насам отново разпространяват предимно подправени банкноти от по 50 и 20 евро.

По този начин са принудени да пускат в обръщение повече фалшификати, за да постигат същата "печалба"."

49 на сто от фалшивите банкноти са били от по 50, а 28 на сто – от по 20 евро. Фалшифицирани са били даже и монети, 81 на сто от тях са по две евро. Преди 5 години германската федерална банка събра около 81 хиляди фалшиви евробанкноти. Оттогава насам цифрата намалява. Според Елм това се дължи не на намалялата активност на фалшификаторите, а на успехите на полицейските разследвания.

Печатници зад граница
В Германия парите само се пускат в обръщение. През 2009 година ментета са идвали най-вече от Италия, Испания, Сърбия и България, където са разкрити най-много печатници на фалшиви пари. Германия впрочем не е основната цел на фалшификаторите.

За миналата година тук са намерени по 6 фалшиви банкноти на 10 хиляди души население, докато за цялата еврозона средностатистическата цифра е 27 банкноти на 10 хиляди граждани. Според Германската федерална банка това се дължи и на усилията на финансовата институция да информира търговската мрежа как да бъдат разпознавани фалшивите евробанкноти.
 
www.dw-world.de

 

«