« Върни се назад Публикувано на 26.01.2014 / 19:01

БТК ИСКАТ ИЗВИНЕНИЕ ОТ КУЛЕЗИЧ, ЩЕ Я СЪДЯТ ЗА КЛЕВЕТА, НАСТОЯВАТ ЗА ПОЗИЦИЯТА НА НОВА ТВ

В становище на БТК ЕАД, изпратено до медиите, във връзка с „продуцираната от г-жа Люба Кулезич клевета за връзка на компанията БТК ЕАД с финансиране на учредителния конгрес на партия „България без цензура” и конкретно заплащането на разходите по наема на зала 1 в НДК“, се казва:

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

НА ВНИМАНИЕТО НА РЪКОВОДСТВОТО НА НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

София, 26 януари 2014 г.

Уважаеми дами и господа,

По повод излъченото на 26.01.2014 г. интервю с г-н Николай Бареков в предаването „На светло” и продуцираната от г-жа Люба Кулезич клевета за връзка на компанията БТК ЕАД с финансиране на учредителния конгрес на партия „България без цензура” и конкретно заплащането на разходите по наема на Зала 1 в НДК от компанията, бихме искали да се възползваме от законовото си и публично право на отговор.

БТК ЕАД няма нищо общо с финансиране на политически структури, в т.ч. „България без цензура“. Последното беше безапелационно доказано и в ефира на предаването “На светло” с показаните, и впоследствие публикувани онлайн договори и финансови документи, предоставени от политическата формация.

Въз основа на неоповестени източници, г-жа Кулезич използва една откровена лъжа в търсене на рейтинг и опит за въздействие върху публичното мнение, зад което прозират определени интереси. Личната вендета в национален ефир, която замесва хора и компании, обаче е всичко друго, но не и израз на професионализъм или обективна журналистика. „На една жена й отива да говори глупости“, каза в същото това предаване Люба Кулезич. Това обаче не следва да се съотнася към българската журналистика. Нито към българските граждани като аудитория.

В отговор на опита да се oпетни името на БТК ЕАД:

  1. Поставяме нашето основателно искане да получим      официално и публично извинение от г-жа Кулезич в национален ефир. Това,      разбира се, не изключва възможността да заведем дело за клевета.

2.         Отправяме нашата настоятелна молба г-жа Кулезич да следва основните журналистически принципи, като проверява източниците си и има готовност да цитира имената им, особено в случаите, в които се оказва „подведена“.

Очакваме и официалната позиция на ръководството на Нова телевизия, което би следвало да съблюдава за спазването на журналистическите и етични норми и стандарти. Считаме, че е недопустимо да се използва възможността за влияние върху многохилядна аудитория по този непрофесионален начин, без да се потърси информация от страна на компанията ни.

В очакване на отговора на Нова телевизия и журналистката, вярваме, че поведението на г-жа Кулезич като представител на високоуважаваната от нас журналистическа гилдия, остава периферен и изолиран акт на лично отношение и непрофесионализъм, което по никакъв начин не слага петно върху журналистите в България.

Отправяме апел към всички български медии, които не погазват принципите и нормите на журналистическата етика, държат на истината и обективната гледна точка, и не търсят евтини сензации, за да набират аудитория, да дадат публичност на нашата позиция, защото тя касае правата, достойнството и морала на всеки един гражданин и юридически субект в Република България.

Иначе, предаванията и статиите ни ще трябва да влязат в една друга рубрика – „На тъмно“.

Управителен съвет

Българска телекомуникационна компания ЕАД

«