« Върни се назад Публикувано на 03.01.2014 / 8:50

БСП И ДПС СЕ САМОЗАБРАВИХА

Най-значимият политически успех през 2013 година беше свалянето на правителството на ГЕРБ и разобличаването на фалшивите бюлетини от Костинброд.Толкова политически лъжи се изговориха през изминалата година, че е много трудно да определя най-голямата. Всяка от трите големи партии –БСП, ДПС и ГЕРБ лъже по своему. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“лидерът на „България без цензура“

Фокус: Г-н Бареков, как оценявате политическата 2013 година и кое е най-значимото събитие в обществено-политическия живот на България през годината?

Николай Бареков: Като най-интересната в историята на прехода – снай-много драматични събития. За мен върхът в тези събития са основнодва момента. Единият са февруарските протести, които бяха изцялосоциални. Може да се каже, че това бяха първите социални бунтове вновата история на България и завършиха със свалянето от власт на едноправителство, което водеше антисоциална политика. Това е истината за падането на Бойко Борисов. Второто събитие е едно голямо престъпление, което беше спряно от прокуратурата и медиите – опитът за фалшификация на вота с бюлетините от Костинброд. Това също беше нещо, което се случва за първи път през българския преход. Имахме съмнения през 90-те години, че БСП направи опит за фалшификация на изборите по времето на Андрей Луканов. Това остана като съмнение за жалост, но една истинска фалшификация беше извършена 20 години по-късно от Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Росен Плевнелиев. За мен Костинброд е най-значимото събитие през годината, защото от историческа гледна точка опит да се фалшифициране на избори не чрез купуване на гласове, а директно чрез тъпченето на нови бюлетини и купуване на цели секции се случва за първи път в историята на България. Мисля, че това е европейски прецедент и от историческа гледна точка това събитие има епохална значимост. Затова и го извеждам на преден план. Правителства падат, стават, политици си отиват, връщат се. Бойко Борисов е третият прогонен с камъни политик след Андрей Луканов и Жан Виденов. Но доказан опит за купуване на избори се извърши за първи път в историята на България.

Фокус: Следващият въпрос, който задаваме на всички лидери на политически  партии в нашия проект, е кои от политическите обещания на Вашата  политическа сила бяха изпълнени тази година и кои не.

Николай Бареков: Аз не съм в изпълнителната власт. Когато бъда част от изпълнителната власт и реализирам своите идеи, тогава можете да зададете и на мен този въпрос. Но опит за крадене на идеи беше направен на първо място от един от най-големите популисти в съвременната българска политика Сергей Станишев. Той се опита да открадне нашата идея за т.нар. данък „богатство”, данък „солидарност”. Разбира се както всяко едно нещо БСП опропасти и тази идея, като се опитаха да кажат, че това е данък, който ще засяга хората с доходи над средните. При нас този данък е само за свръхбогатите български граждани. Плюс това ние сме за падането на плоския данък в доходите на хората, за запазването на плоския корпоративен данък, но сме за прогресивно подоходно облагане. Нещо, което БСП обеща и излъга своите избиратели. Ние също така искамесериозно подобряване на социалния климат в страната с повишаването на доходите, пенсиите и майчинските. Тук БСП също излъга своите избиратели.

Сергей Станишев обеща високи майчински, а всъщност вдигна само с 15 лева за второ дете. Нашата идея беше за всяко новородено второ дете по 350 лева. Така че това е още една опропастена идея от БСП, която те директно откраднаха от нашата програма. Ще завърша с интелектуалната кражба на Росен Плевнелиев, който взе мотото на нашата програма „Управление с грижа за хората” и го преписа в своята новогодишна реч.

Фокус: Каква е Вашата равносметка – коя е най-голямата политическа грешка през годината?

Николай Бареков: Според мен най-големите политически грешки са три. През годината имаше три правителства и мога да кажа, че и трите правителства допуснаха сериозни грешки. Първо да започнем с грешката на Бойко Борисов. Тя беше, че той подцени социалния проблем и подцени доходите на хората, които бяха ниски. Плати си като падна от власт. Втората грешка беше на Росен Плевнелиев, който участваше във фалшификацията на вота чрез своето марионетно служебно правителство, марионетно към ГЕРБ. И третата голяма политическа грешка допуснаха днешните управляващи – БСП и ДПС, които се самозабравиха и решиха, че хората са ги избрали, за да управляват в коалиция. Всъщност те бяха избрани да направят експертно правителство, в това правителство да бъдат привлечени професионалисти и то да бъде един преходен период в българската политика, за да подготви едни нормални демократични избори. БСП и ДПС както винаги се самозабравиха от властта, започнаха с партийните назначение и допуснаха фундаментална политическа грешка.

Фокус: Кой е най-значимият политически успех?

Николай Бареков: Свалянето на правителството на ГЕРБ според мен и разобличаването на костинбродските бюлетини. Това са двата резултата с позитивен характер.

Фокус: Коя е най-голямата политическа лъжа, която чухте?

Николай Бареков: Толкова лъжи се изговориха през годината, че е много трудно да направя такава класация. Всяка от трите големи партии – БСП, ДПС и ГЕРБ лъже по своему. Бойко Борисов излъга, че властта не му трябва и е готов да се откаже от нея. Той всъщност се отказа временно от властта, а направи опит чрез купени избори да се върне отново на власт.

Това е едната голяма лъжа. Втората лъжа е на БСП и ДПС, които обещаваха на избирателите си да правят социално правителство, социална политика и експертно правителство. Всъщност БСП и ДПС реализираха едно антисоциално правителство, което не изпълни нито от обещанията от предизборната платформа на БСП, и излъгаха избирателите си, че ще направят експертен кабинет, а те направиха политически.

Фокус: Как приемате протестите в страната – от февруарските до  декемврийските и какво ще е значението им, ако продължат и през тази  година?

Николай Бареков: Във февруарските протести имаше логика през цялото време. Това са социални протести и аз очаквам те да продължат и през настоящата година. Те временно затихнаха през лятото и есента. Ние направихме няколко социални протеста, антисистемни. Надявам се, че те ще продължат и през тази година. Декемврийските протести, тези от лятото насам, не са автентични. Дори и в самото начало имаше доста платени протестиращи от първия момент. Очевидно това беше опит на Бойко Борисов да потърси реабилитация чрез своите маши в десницата за връщане във властта. И в последствие виждате, че тези протести се стопиха до 50 – 100 буквално мога да ги нарека лумпенизирани граждани, които повтарят едно и също. Това са протести без особен смисъл и значение. За мен новите протестни вълни ще бъдат свързани най-вече с отказа на гражданите от старата политическа система. Има четири политически субекта, които масово не са желани за участие във властта от български народ – от над 60% от гражданите. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС и останките от десницата около Иван Костов и Меглена Кунева.

Фокус: Какви са перспективите за българската икономика през 2014 година?

Николай Бареков: Такива, каквито са световните тенденции. Българските политици не правят нищо особено, за да развиват икономиката ни. Съвсем наскоро проучих експорта през пристанище Бургас и искам да го обявя през Вашата агенция. Експортът е 50% скрап, т.е. това са предприятията от едно време, които нарязваме за железа и ги продаваме в чужбина, и 50% дървесина, т.е. режем българските гори. Докато политиците не направят така, че икономиката на България да бъде експортно ориентирана и ние да изнасяме не суровини и скрап, а най-вече готова продукция, българската икономика ще бъде като едно корабче в бурно море – накъдето го завеят ветровете на силните държави. За жалост е така.

Фокус: Според Вас кога българският гражданин ще достигне средно ниво на  доходите в Европейския съюз?

Николай Бареков: Когато осъзнае, че българските политици направиха така, че Европа остана длъжник на България. Европейският съюз в момента е длъжник на българския народ, защото когато влизахме в съюза, ни беше обяснено, че ще станем по-богати, от периферия на Европа ще се превърнем в една златна среда. Всъщност българският гражданин живее по-бедно, с по-лошо качество на живот и намалява все повече, откакто влезе в Европейския съюз. Да не говорим, че корупцията вместо да намалява се увеличава. Така че според мен доколко отговорът на Вашия въпрос е позитивен – кога ще стигнем средните европейския стандарти – когато си изберем български политици, които да не свалят гащи пред Европа, а да защитават там българския национален интерес. Големият провал на Бойко Борисов, Сергей Станишев и Меглена Кунева е, че те са държавници, които са коленопреклонни пред Европейския съюз. Готови са на всякакви компромиси, само и само за да получат потупване по рамото от своите европейски партньори. На Европейския съюз не му пука особено за нас и работа на нашите политици е да си свършат работата. Ние станахме проблем на Европа, защото се корумпирахме прекалено много, много обедняхме и вече започваме да атакуваме техните трудови пазари. Затова аз се надявам, че през 2014 година ще изберем такива български политици в Европейския парламент, които да водят нормален диалог с Европейския съюз и да поставят своите категорични искания. Едно от тях е изравняване на най-ниските доходи на всички европейски граждани. Невъзможно е в България да имаме хора, които живеят с доходи от порядъка на 50-100 евро месечно.

Фокус: Кои ще са основните Ви приоритети в политически план за тази година?

Николай Бареков: Социална политика. Ние искаме да проведем социална политика, която да бъде в интерес на хората. Основното средство за това ще бъде чрез подкрепа на бизнеса и отстояване на българските интереси в Европа. Крайно време е ксенофобското и националистическо крякане на формации като „АТАКА” и НФСБ и политиката на свалените гащи, която водят ГЕРБ и БСП към Европейския съюз, да бъде сменена от едни трезви, нормални, умни и мъдри български политици в Европа, които знаят как да се тропа по масата и да се отстоява българския национален интерес така, както са го правели нашите предци.

Фокус: Кое е по-добре за България – коалиция или самостоятелно управление на една политическа сила?

Николай Бареков: Най-добре е самостоятелно управление на нова политическа сила. Понеже ние сме единствената нова политическа сила на политическия терен и сме най-голямата извънпарламентарна партия в момента – трета по доверие след БСП и ГЕРБ, най-добре би било ние да управляваме сами държавата.

Фокус: Защо българският коалиционен модел не е като германския,  например?

Николай Бареков: Защото нямаме германски политици в България. При нас политиците гледат на политиката като интересчийство и като софра, на която трябва да седнат, да се наядат, да натъпчат по джобовете каквото могат и за избягат. В Германия има коалиционна култура. Там политиците се събират, за да дискутират почасовата работна заплата, социалните мерки, подкрепата за бизнеса, външната политика. Тук коалициите се правят на принципа кой какви министерства ще вземе, за да открадне, и затова хората не обичат коалициите, защото те са байганьовски.

Фокус: Какви цели си поставя партията Ви в изборите за европарламент и  какъв е Вашият прочит на тези избори, с оглед на добилия популярност  евроскептицизъм в България?

Николай Бареков: Тези избори ще бъдат за нас възможност да покажем на Европа, че България може да има политици, които да отстояват интересите на българския народ пред европейските. Искаме да кажем директно на европейските институции и политици, че те забравиха българския народ, че Европа дължи на България страшно много, Европа даде доста лъжливи обещания на българския народ, които след това не изпълни. Разбира се, това е в по-далечен план. От името на Европа лъжливите обещания бяха направени от българските политици, които се провалиха. Нашата цел е да реабилитираме българската политика в Европа. Ние искаме да се класираме в първата тройка на европейските избори и да имаме между двама и четирима евродепутати. И като единствената нова политическа сила да потърсим обрат в стария политически модел.

Фокус: Реална ли е възможността през 2014 година да се състоят  предсрочни парламентарни избори? Необходими ли са те, защо и кога?

Николай Бареков: В зависимост от резултатите на европейските избори е реално да се състоят предсрочни парламентарни избори. Разбира се ние държим да бъдем готови за тях като нова политическа формация, защото искаме да ги спечелим. За мен отговорът за предсрочни парламентарни избори ще бъде даден в месеците между февруари и края на май.

Фокус: Кои са основните цели в развитието на България, които трябва да  бъдат изпълнени на национално ниво през тази година?

Николай Бареков: На национално ниво – достигане на доходите на българския народ до средните за европейските граждани, вдигане на минималните доходи и изравняването им с минималните доходи в Европейския съюз, подкрепа и подем на българската икономика. Защото това, което е извеждало България винаги на предни позиции в световните класации, е подемът в икономиката. Не може да изнасяме само дървета и скрап и да се надяваме да бъдем водеща европейска държава. За да станем водеща европейска държава, трябва да има нова политическа сила, която да подкрепи българската индустрия и българското земеделие.

Агенция Фокус

 

«