« Върни се назад Публикувано на 19.06.2014 / 21:16

БСП вече 25 години не събра сили да почисти лайната си, а сега седи и се чуди, защо тоалетната чиния прелива

Нали знаете, че често се случва след като се пусне водата в тоалетната, по нея да останат изпражнения? Ако не ги почистиш на време, те се втърдяват и стават като здраво прилепнал фосил върху стар, много стар камък. После пък, с времето направо си стават едно цяло с керамиката на тоалетната чиния.
Защо подхващам тази лайняна тема?

Малко ми е обидно, на мен човека извън БСП, когато чета как Кирил Добрев и Татяна Боруджиева се плюли днес в парламента. Но не ми е обидно, нито заради Буруджиева, която за мен остава просто най-обикновена фенка на „Панорамата“ в Японския и претенциозна софийска Ентелектуалка, нито пък за Кирил Добрев, който пък предпочита „Кенди“ в същия хотел. Ясно е, че нито един от двамата има някаква особена връзка с идеята за лява партия. Не защото, аз много разбирам нещата, а просто защото дори сляп би го видял. И не защото трябва да си беден за да си ляв, а защото за да си „ляв“, по най-простата формулировка означава най-малкото следното – ежедневните житейски проблеми, работата и бъдеще на другите около теб, да те интересува поне толкова, колкото лично твоите такива.

И пак повтарям – в думите ми към Добрев и Боруджиева няма нищо лично! Реално, те като персони въобще не ме интересуват. Те са следствие, а не причина за случващото се. Те са като руколата върху пицата. Утре може и босилек да й метнеш отгоре и пак ще става за ядене, и пак кифлите ще ахкат, колко е вкусна.
Мисълта ми е за друго обаче. За това, че БСП вече 25 години не събра сили да почисти лайната си, а сега седи и се чуди, защо тоалетната чиния прелива.

Чуди се и защо имало АБВ! Ами има, защото бившият ви лидер купи нова тоалетна чиния – затова! Вашата вече не работи. А когато една тоалетна чиния не работи и прелива, всичко наоколо става в лайна! В страна като България това пък означава, че всичките средни градове и села се пълнят с вашите лайна…И не мисля, че тук е нужен анализ на Андрей Райчев за да бъде вдяната тази проста истина. В този ред на мисли, валежите през последните дни не са чак толкова лошо явление…
Но! При този случай има и географски особености, сиреч манталитет. Не знам дали помните как в „Записки по българските въстания“ Захари Стоянов разказваше, как Бенковски се запънал на „учредяването“ в Балкана, казвайки че нямало да участва в нищо, освен ако останалите учредители не му подпишели пред него документ, който да му гарантира, че само той „може да вдига въстание и революция“. Също така допълнил, че при евентуален успех на освободителната акция, именно той трябвало да „държи и правата“ за бъдещото управление.
Историята отдавна е шлифовала образа на Бенковски, но хората са си хора. И това може би е нормално. Не е нормално обаче да се забравя, че хората за разлика от овцете помнят. Паметта е онова средство с което едни хора след време цакат други хора.
Когато Добрев и Първанов върнаха мандата 1997 година мнозина ги нарекоха „предатели“. Когато Добрев почина, а Първанов стана президент – станаха герои. После пак така. И защо? Защото онези които викаха „предатели“ и „герои“ реално са същите онези, които искаха, и тогава и сега да „държат правата“ върху всичко.

Да де, ама не си умиха тоалетната чиния! Забравяйки този дребен факт, същите те продължиха да ни говорят за „ценности“, докато ние бяхме на такова дередже, че вече и овце бяхме готови да слушаме! Именно така се появиха мозъчни тръстове като Сугарев, Бакърджиев, Местан, Костов, Сидеров, Борисов, Цветанов, а сега и Бареков. Но за разлика от БСП, тази столетница, другите акат не мазни лайна, а „дарадонки“. Малки, твърди, еко и най-вече – лесни за смилане, а съответно и за почистване. И хората ги предпочетоха..
Та затова ми е обидно. Заради липсата на хигиена. Партийна хигиена.

Няма лошо в лайната, всички го правим. Има лошо, когато живееем с тях и сред тях. С тези лайна, които БСП осра собствената си килийка през последните години, също няма проблем да се живее. Има проблем единствено в избора на другите да живеят с тях. Защото въобще нямаше да си хабя времето с този лайнян анализ, ако не бяха многото хора, които уважавам и обичам, които все още мислят, че това около тях всъщност е „Нутела“.

Не скъпи дядо, лайна са…

Васил Петев

«