« Върни се назад Публикувано на 08.02.2022 / 17:27

БРУТАЛНО РАДЕВ И КИРЧОВЦИТЕ ВКАРАХА ШПИОНСКИЯ СОФТУЕР PEGASUS ЗА ТОТАЛЕН КОНТРОЛ НАД ОПОНЕНТИТЕ НА ВЛАСТТА. ЗНАЕМ КАКВО НАПРАВИХТЕ МИНАЛОТО ЛЯТО!

Знам какво направи миналото лято…

Вкараха ли Радев и Кирчовците в България шпионския софтуер Pegasus, за да си бранят „синергията“?!

От дни в медиите се прокрадват публикации за това, че властта се е изкушила да се брани от инакомислещите по стария и добре познат метод – с подслушване и следене. Лидери на партии, депутати, висши магистрати, граждански активисти, бизнесмени, неопитомени журналисти са вкарани в „оперативни дела“, за да се „профилират“. А чрез проследяване на контактите им, ползвателите на информацията – Радев, Просто Киро и Кокорчо, ще са наясно във всеки един момент – кой би могъл да застраши необятната им власт.

Това, което никой не разкрива е фактът, че изкушението на новите управници е достигнало такива нива, че се е стигнало до употребата на шпионския софтуер Pegasus. И забележете – събраната информация отива в ДАТО, овладяно от вътрешния министър Бойко Рашков, който докато бе част от служебните правителства на Румен Радев пробута за началник Бисер Борисов, а по-късно и Бранимир Димитров за заместник.

Софтуерът Pegasus позволява брутално навлизане в личното пространство.

Това е причината през лятото на 2021 г., когато се разбра за неговата употреба в Европа, темата да достигне дори до Европейския парламент. Подозренията са, че обект на проследяване и подслушване с Pegasus е бил дори френският президент Еманюел Макрон и куп френски министри. Грандиозен скандал имаше и в Полша, където шпионирани са били опозиционни политици.

Софтуерът е продукт на израелската технологична компания NGO Group. Международно журналистическо разследване установи, че шпионският софтуер е ползван за следене на терористи и престъпници, включително има данни, че така е установен и заловен дори прочутият наркобарон, известен с прякора си „Ел Чапо“.

Това е „бялата“ страна на Pegasus, защото има и друга – „черна“, за която мнозина не искат да се говори, включително и в България. И тя е свързана с нещо доказано – системата е използвана за подслушване на политически опоненти, бизнесмени и журналисти в много държави по света.

Това, което прави програмата за шпионаж особено ценна за контролиращите я, е, че Pegasus позволява външен достъп до микрофона и камерата на телефони, компютри и всички мобилни устройства, без собственикът им изобщо да разбира, че е обект на контрол. Освен това – Pegasus може да извлича трафични данни от смарт апаратите, т.е. прави възможно шпионирането на електронните пощи, разговорите и текстовите съобщения, които се осъществяват през приложения като Viber, Telegram, Messenger, Skype и др. Обект на шпионаж се оказват дори и местата, на които мобилното устройство се намира, защото Pegasus има достъп и до GPS-локализацията.

През юли месец 2021 г., когато скандалът се разрази в глобален мащаб, стана ясно, че израелската компания NSO Group е имала дейност и на територията на България чрез друго търговско дружество – „Съркълс България“ ЕООД.

Фирмата се занимава с разработка на софтуер за частни, правителствени и неправителствени организации в областта на компютърните технологии и софтуер и телекомуникациите. От компанията отричат да имат общо с разработката на шпионския софтуер.

Доста лаконични са коментарите и на официалните български власти по това време.

Пред близка до президента информационна агенция през юли месец 2021 г., от служебното правителство на „синергичния“ Стефан Янев, контролирано пускат следния фишек: „Администрацията на Министерския съвет не е сключвала договор с израелската фирма NSO Group за доставка на шпионски софтуер“. Толкова… „повярвахме ви“.

„АФЕРА“ пита – има ли сключен договор за доставка на софтуера Pegasus от една от специалните служби?! А, има ли договор между израелската фирма и друга регистрирана в България частна компания, която си сътрудничи с овладяното от Рашков ДАТО?!

Какво се случва в последните месеци? Известно е, че Бойко Рашков е в охладнели отношения с Румен Радев. Вътрешният министър усети, че няма какво да прави повече на „Дондуков“ 2 и мина към „отбора“ на Просто Киро и Кокорчо. А пък от началото на януари Просто Киро пое пряко контрола върху ДАТО, службата, която получава данните от приложението на Pegasus у нас.

Оттук насетне има само един въпрос, чийто отговор „синергичните“ трябва да знаят, че ще стои над главите им като гилотина – шпионират ли се, подслушват ли се, следят ли се опонентите на правителството със закупен и инсталиран през ноември 2021 г. софтуер Pegasus?

Рашков, знаем, че няма да отговориш, така, както не искаш да разследваш кой поръчва хакерските атаки срещу „АФЕРА“.

Отговорите обаче се знаят и от други и много скоро това ще знаят всички онези, които все още си мислите, че ще продължите да заблуждавате.

Рашков, трагична и приключена е всяка власт, която започва управлението си като първото нещо, което прави, е да си осигури придобиването на информация… чрез подслушване и шпионаж.

Afera.bg

«