Публикувано на 10.09.2021 / 17:03

БРУТАЛНА ФИНАНСОВА ИЗМАМА. САТЕЛИТНИЯТ БОС ПЛАМЕН ГЕНЧЕВ И ОРТАКЪТ МУ ЗАВЛИЧАТ 150 МЛН. ДОЛАРА ОТ АМЕРИКАНСКАТА ЕКСПОРТНА И КРЕДИТНА АГЕНЦИЯ

Щатска медия разкрива брутална финансова измама. Сателитният бос Пламен Генчев и ортакът му завличат 150 млн. щатски долара от Американската експортна и кредитна агенция.

Американската Ex-Im Bank обмисля изземване на единствения бг-сателитен спътник Bulgaria Sat 1, след като ортаците на доскорошния топ акционер в най-големия доставчик на платена телевизия у нас Пламен Генчев спират да обслужват заем от 150 млн.щ. д. Под въпрос били и плащания към милиардера Илон Мъск, твърдят запознати.

Наред с финансовите, страната ни може да претърпи и сериозни външнополитически щети.

Има опасност една от двете български позиции в геостационарната орбита да попадне в американски ръце, ако се изземе спътника, прогнозират международни експерти.

Необслужваните кредити към Ex-Im Bank са провокирали институциите зад океана да започнат пълно разследване на родните машинации, което прави много вероятно налагането на нови санкции на страната ни. Косвени жертви стават някои от най-ярките имена в бг- журналистиката като Валя Ахчиева, чието предаване падна от екран заради неуредени плащания на един от множеството тв-паравани на Генчев – “Розенфелд и Ко” АД към телевизионния доставчик. До редакционното приключване на статията не получихме официално потвърждение от българска страна, ето защо остава отворен въпросът покриват ли родните институции димитровградския Остап Бендер и ортаците му.

На пръв поглед екзотичната новина осветява брилянтна по замисъл и изпълнение схема, коментираха банкери, пожелали анонимност.

Накратко – преди 15 години група тарикати с бели якички около Пламен Генчев и неговия ортак Максим Заяков решават да построят и изстрелят в космоса собствен сателит, който уж ще превърне притежавания по онова време от тях доставчик на медийни услуги в европейски лидер на сателитната телевизия.

В обречена на провал космическа одисея са въвлечени една от най-мощните финансови институции на САЩ, заедно с боса на SpaceX Илон Мъск, маса родни ведомства и множество чужди държави, без да броим банките и частните кредитори, които също се хващат на космическата въдица.

Новината за необслужвания кредит бе съобщена още през януари т.г. от Петер де Селдинг, съосновател и редактор на едно от най-авторитетните онлайн издания в света на космическите технологии – SpaceIntelReport, но тукашните медии услужливо се направиха на разсеяни за скандала.

За непосветените сме длъжни да разясним, че повече от тридесет години Питър де Селдинг е водещ репортер в космическата и сателитната индустрия и е един от най-информираните хора в този бранш. Той съобщава: “…… Американската експортно-импортна банка подготвя евентуално изземване на телекомуникационния спътник Bulgaria Sat 1 в орбита от 2017 г. след невъзможността на собственика да възстанови заем от Ex-Im в размер на 150,5 милиона долара. Американската агенция за експортни кредити е изпратила искания до кандидати, които биха посъветвали банката как да „максимизира възстановяването на заема си, като намери стратегически купувач на активите на компанията“, съобщиха от банката….”.

Докато управата на Ex-Im Bank в лицето на Кимбърли Рийд анализира мащабите на кредитната врътка, агенти на тамошното разузнаване са отправили запитване към българските служби за лицето Пламен Иванов Генчев и Максим Заяков.

Как започва всичко?

През 2006 г. Пламен Генчев и Максим Заяков от най-голямата компания за сателитна телевизия у нас вземат екстравагантното решение да изпратят в космоса първия български частен геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1. Всеки грамотен човек, анализирал цифрите, би си дал сметка, че т.нар. Космически проект е рафинирана схема за източване на фирми и измама на кредитори.

Първоначалната цел е най-големият тв-доставчик у нас (който е основан и до скоро управляван от Генчев ) дa зaeмe нaд 40% oт ĸaпaцитeтa нa caтeлитa, ĸoeтo oбaчe тaĸa и нe ce cлyчвa, а ĸъм днeшнa дaтa компанията пpoдължaвa дa изпoлзвa ycлyгитe нa гръцкия Неllаѕ Ѕаt, който е в пъти по-надежден и ефективен, твърдят експерти.

4 години след старта, единствените клиенти на бг-спътника са свързаните с Пламен Генчев и Заяков подставени фирми, които обаче заемат едва 14- 15% от капацитета му, вместо планираните 65%. Най-ярко се откроява Неосат, сега регистриран на името на Заяков. Сателитът е проектиран от компанията на милиардера Илон Мъск и е изстрелян на 23 юни 2017 г. от космическия център „Кенеди“ в Кейп Канаверал, Флорида с ракета-носител Фалкон 9, точно в 22:10 българско време.

Стойността на целия проект възлиза на 237 млн.д. 150 от тях са отпуснати от щатската Ексим Банк. Това е най-голямото експортно кредитиране, което янките дават за роден проект, хвалят се по онова време Заяков, Генчев и съучастниците им в авантюрата. Твърди се, че финансово рамо дават самият Мъск, както и дружеството Space Systems Loral.

Докато пачките текат към Пламен Генчев, най-големият сателитен тв-доставчик (който пак припомняме, че е основан и до скоро ръководен от самия него) изпaдa в ĸpизa. По-късно консултантите по оздравяването му ще хвърлят бомба, че компанията e изтeглилa зaeм oт 85 млн. eвpo, близo 25 млн. eвpo oт ĸoитo ca пpeвeдeни пo изиcĸвaнe нa caмитe бaнĸи- ĸpeдитopи ĸъм пpoизвoдитeля нa спътника – aмepиĸaнcĸaтa ĸoмпaния ЅЅL.

Точно тогава Заяков, Генчев и ортаците им вадят сателита от активите на затъналото в борчове дружество и го обособяват в нова фирма – едноименната “България Сат”, най-вероятно, за да не влизат в дълговата спирала. Т.е докато дружеството-“майка” изнемогва заради небивал кредитен товар, истинските бенефициенти на 237-те милиона usd го задължават да им изплати нови 300 млн. долара в срок от 15 години, за да ползва сателита, който преди това е финансирало.

В тази връзка, водещи юристи повдигнаха завесата към още една схема, която трудно се улавя с просто око.

През юли тази година, свързаната де факто (и уж нямаща нищо общо де юре) с Пламен Генчев фирма “Розенфелд” заявява в искова молба до съда, че е много притеснена от множеството задължения на големия сателитен оператор и най-вече от опасността да изпадне в несъстоятелност. Реално големият тв-доставчик има единствено някакви стандартни за междуфирмените отношения задължения по умишлено надписвани от Генчев фактури.

“Розенфелд и Ко” обаче иска СГС да наложи мерки за предварително обезпечение на активите на водещия тв-доставчик, защото се притеснява, че дружеството има задължения и към свързани лица (част от които е и натресената от Генчев и Заяков “Ексим Банк”), и при хипотетичен фалит тези лица ще се удовлетворят приоритетно, а за “Розенфелд и Ко” няма да остане нищо.

Тази скоба, която току що отворихме, олицетворява великолепно поговорката “Крадецът вика дръжте крадеца”. След като е направил всичко възможно да обезкърви финансово и източи компанията-майка веднъж чрез свързани фирми и втори път със сателитната далавера, днес Генчев иска да е сред първите, които ще оближат пръсти при бъдеща несъстоятелност. Да не говорим колко, меко казано, странно звучи уж не свързана фирма като “Розинфелд и Ко” да разполага с документи, които са фирмена тайна. Но това, както се казва, е отделна история.

Колеги от други медии оприличиха схемата на пирамида, но нашите консултанти го формулираха като “класическо източване на печелившо дружество”. Нищо чудно, че рафинираните врътки днес привличат вниманието на американското разузнаване.

Безспорно най-недостойната проява на Пламен Генчев (по думите на доскорошните му съратници) е, че преди няколко години се изхлузва и от новото дружество, менажиращо прословутия сателит. Може би предусещайки задаващата се американска кредитна “жега”, той безскрупулно оставя Заяков да се “пече на бавен огън”, докато Генчев развива поредната си схема.

В светлината на всички тези разкрития ще попитаме защо българските служби цели 15 години не са взели отношение по финансовите машинации на Пламен Генчев, които са толкова очеизваждащи, че се виждат и от космоса?

Потулена ли е прокурорска преписка срещу свързани с Генчев лица и кои са покровителите му по високите етажи?

Андрей Червенков

Коментари 22 за
“БРУТАЛНА ФИНАНСОВА ИЗМАМА. САТЕЛИТНИЯТ БОС ПЛАМЕН ГЕНЧЕВ И ОРТАКЪТ МУ ЗАВЛИЧАТ 150 МЛН. ДОЛАРА ОТ АМЕРИКАНСКАТА ЕКСПОРТНА И КРЕДИТНА АГЕНЦИЯ”

 1. Явно Булсат е тотал щета. Спас Русев ще ги купи срещу заем и ще ги метне на Виваком. Клиентите ще се разбягат и А1 ще събира безплатно. Дали затова последния СЕО беше избран от А1 ?

 2. Трудно е да се каже кой лагер е прав, но в единия е Спас Русев 🙂 А той винаги е прав. Всъщност началото на историята трябва да започва с това на каква позиция е спътникът и дали се е оказал там случайно? Защото там, където е, със сигурност не може да доставя почти нищо и е практически безполезен за Булсатком. Дали това е обърнало колата и защо не е обявен стартът за неуспешен е въпросът? Спътник има, той работи, но за кого е другият въпрос?

 3. Браво. Прекрасна статия. Задръжте рестото.
  Аз ще бягам към Австрия, че онзи пернишкия шофьор физкултурник не обича да дели.

 4. Ех,Максим Заяков колко е печен,та пътят към затвора е послан с добри намерения !!!

 5. Колегата бай Мъск каза ,че сериозно обмисля построяването на космически кораб -затвор ,в който да полетят към Нибиру бая хора намазали филията яко,че и кашкавал сложили отгоре…
  Кораба щял да работи вара-гела,като ферибот, докато изнесе всички неопартизани при анунаките за пренастройване на въжделенията Им…

  А бе, казвам му на бай Мъск да не влиза в разходи,защото Нибиру така и така идва насам с идеята за психотронна атака,която ще реши проблемите на Земята тотално,ама той си знае…

  Най-късно до 5 години всичко ще стане Ясно !

  Венсеремос.

  1. Точно откакто анунаките идват в Двуречието, започва поробванено на земляните. (Справка-Дейвид Айк.)
   Затова и развъдникът на сатанизма е от там. Нападението в Ирак не беше само по политически причини. Кланът Буш си знае защо.
   Папата пък не случайно ходи там преди няколко месеца.
   Освен това знам, че на Четвърти километър се отбива отвреме-навреме самият Енох и ви разправя за пътуванията си до Нибиру.

   1. Да Мария,казват че анунаките идват да си приберат версиите !
    Някога ,много назад във времето за Засяли семената в угар,преди да са култивирали …
    Сбъркали са,допуснали са голяма грешка .
    Именно затова в ,,нивата“ е избил щира,троскота,повитицата и другите плевели задушавайки човешката Култура !!!
    Сега ИДВАТ и то без намерения да плевят !!!
    Ще запалят всичко.

    Венсеремос.

 6. Изпълнителен директор Ексимбанк САЩ от 2009-2018 Фред Хохберг/еврейн/
  Фред Хохберг според най-авторитетното LGBT списание Out Magazine гея Фред едреф ТОП 4 на НАЙ-влиятелните ГЕЙ политици в света
  Фред Хохберг е върш Демократ защитникЛГБТ истед най-големите спонсори на президентската кампания на Барак Обама

 7. Български селски тарикати срещу международни крадци.

  Залагайте, дами и господа!

 8. Тиквата нави Булсатком да пуснат собствен сателит който да се движи над Средиземноморска орбита с цел да шпионират турската територия
  Подобно на турския спай сателит Гьоктурк който се движи над Близкия изток и е единствения който чужд който вижда над Израел
  Гьоктурка има суперсила разделителна способност и отклонение само от 5метра

 9. Без участието на евреи тази измама не е могла да се случи . Службите си траят за доста натрупани случаи на еврейски мафиоти, шетащи у нас дори по медицинска линия !

 10. А ВиваКом (ексБТК) усилено рекламират 5G ТВ-пакети?! Като останат без сателитна чалга с маанета, турски сериали и мутро-футбол – махалите и хулиганите ще минат на 5G-телевизии!

 11. Дали пък автора на тази статия има нещо общо със Спас Русев? И как така изведнъж Генчев отново стана собственик на Булсатком?

 12. От Американец не можеш да крадеш…само обратното!!! Затова ли щяхме да пращаме македонци в Орбита???Да ни пазят сателита!!! Астро-пъдари!!!

 13. тоест некви момичета с непретенцозно поведение се жалват, че нашите пичове са ги теснали, пък те имали Марката на екс-им+чудесният товарищ мъск…
  когато нас ни прееб-ват последните 30+ години е в името на демосрацията, когато някои наши момчета им го начукат е посегатество, обир, измама и т.н., аре у лево с тая „публикация“.

   1. явно т.нар. „служебно“ на нейно превъзходителство/за раята, за мен това е обида – хероин мустафа/р.р. има една единствена цел, каквато и ще е целта на готвенето за него „правителство“, само и единствено пренасочване на бюджета от посока тиквоча-фонациите-партията по германистан, директно към Козяк-посолството-демократическата такава, явно са здали багажа с парата, ако досега тиквоча ни съдираше всичките кожи от гърба да си плаща спокойкствието, сега ще си плащаме по още две-три кожи, междувременно освен братята роми ще трябва да раним и „имигранти“, от най-техните. Цялата простотия която слушам е вързана единствено и само на това, вмето БГ махиотите да поемат „общественитеЮ поръчки, да ги вземат интернационалните – ако щете ми вярвайте – ПРЕДПОЧИТАМ БЪГАРСКИТЕ – защо, даже не искам да отговарям, как ресурса събран тук си отива от Колонията към Метрополията, питайте шибаната хафрика, шибаната латинска хамерика, шибаният б.и., в последните 30 години шибаната и.е., която и напоследък умря на поне 50%… (интересно ми е кво ще скълъпят с „преброяването“, да видим тия наши чутвни успехи, кухи списъци, бройки, етноси и т.н.)!

 14. Булсатком са абсолютни мафиоти и мошеници, но в интерес на истината оптичният им интернет, който и сега ползвам, бие трите големи оператора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *