« Върни се назад Публикувано на 13.09.2017 / 11:14

БРУТАЛНА НАМЕСА НА КРАСЕН КРАЛЕВ В БЪЛГАРСКИЯ ШАХМАТ! ДОКОГА СПОРТНИЯТ МИНИСТЪР ЩЕ СЕ ПОДИГРАВА С БЪЛГАРСКИТЕ ШАХМАТИСТИ?!

На 2 септември 2017 г. във В. Търново се проведе учредително събрание на нова шахматна организация в страната по настояване на министър Красен Кралев. Това събрание, което трябваше да изиграе ролята на обединително, задълбочи още повече кризата в българския шахмат. Защо?

На практика във Велико Търново беше направен опит да се създаде пета шахматна организация в страната, моделирана изцяло по вкуса на министъра,  В нейния Управителен съвет са избани само хора предложени от министъра при това с явно гласуване (при тайното някои от неговите парашутисти можеше да отпаднат).

Кои са другите шахматни организации в страната?

Първата – Българската федерация по шахмат, до скоро единствената и лигетимна, днес е изключена от Европейския шахматен съюз и вече е без лицензия от страна на Министерството на младежта и спорта. Тя и изтече на 4 юни т.г., но не и беше подновена, заради груби финансови нарушения и неспазване законите в страната. На практика тя е фалирала;

Втората е „Български шахматен съюз 1931” учредена с участието на 20 шахматни клуба на 24 април 2016 г. в София.  Тя е създадена с цел да се предотврати най-големия скандал в българския шахмат, свързан с изключването на БФ Шахмат от международните шахматни организации. Това би било възможно, ако министърът на младежта и спорта своевременно беше отнел лиценза на БФШ съгласно Закона за физическото възпитание и спорта чл.17в ал. 1 т. 9 и беше припознал новосъздадения „Български шахматен съюз 1931”. Той обаче не направи това, нарушавайки закона.

Защо министър Кралев не спазва Законите в страната? Случаят е повече от ясен и елементарен, но вместо да изпълни записаното в ЗФВС, той прави свои произволни тълкования и отказва лицензия с мотива, че в „момента в страната има друга лицензирана шахматна организация”.

Формално това е така, но другата „лицензирана” шахматна организация е изключена от международните структури. И министърът е длъжен в този случай да реагира адекватно, съгласно Закона за физическото възпитание и  спорта. Това е безпрецедентен случай – българска спортна федерация е изключена от международните структури, а в страната няма никаква реакция.

След този негов отказ съгласно Закона за физическото възпитание и спорт, тази организация не може да кандидатства за лицензия в продължение на една година.

Милеешите за съдбата на българския шахмат не се примириха с  това решение на  министър Кралев и не само, че го обжалваха в съда, но решиха и създадоха нова, трета  организация, на 8 април 2017 г. в Дупница. – „Български шахматен съюз”. Тя е регистрирана в съда и нейното ръководство е подало всички необходими документи в Министерството на младежта и спорта за получаване на лицензия. Но повече от два месеца те стоят на бюрото на лицензионната комисия и не им се дава ход. Странно защо, след като в момента в България няма лицензирана шахматна организация и българските шахматисти участват в международни състезания под неутралния флаг на „ECU”

На 26 август 2017 г. в София беше създадена четвърта шахматна организация, „Шахматна Федерация България“, която е в процес на регистриране в съда и тя също ще кандидатства за получаване на лицензия, за представителна национална федерация.

Защо е това изобилие от шахматни организации в страната? Отговорът е един и той е прозаичен: Защото министър Кралев не иска да даде лиценз на нито една от тях, независимо, че те отговарят на изискванията според законите в страната. Ако той беше направил това – да даде лиценз на една, останалите щяха да се обединят и шахматното ни движение щеше бързо да преболедува и да се стабилизира.

Министър Кралев обаче иска той да бъде архитекта на новата Българска шахматна организация. В продължение на повече от месец в неговия кабинет се провеждат срещи с различни шахматни деятели и шахматисти, като преобладаващата част от тях са…..от фалиралата Българска федерация по шахмат, които според неговите думи сътвориха „най-мащабната злоупотреба в българския спорт”. Изглежда той е забравил това, което  е казал само преди месец. На тези срещи той не покани и не пожела да се срещне с нито един представител на изброените по-гори три шахматни организиции, които в продължение на вече три години водят борба за разкриване на огромните финансови злоупотреби и се стремят да му помогнат да види проблема от всички страни.

На проведената на 19 юни 2017 г. в София среща на министър Красен Кралев с временно изпълняващия длъжността Президент на международната федерация по шахмат (ФИДЕ) Георгиос Макропулос и Президентът на Европейския шахматен съюз (ECU) Зураб Азмайпарашвили, той лансира идеята, че „най-добрият вариант за излизане от създалата се ситуация е да се създаде инициативен комитет който да обедини по- голяма част, или всички шахматни клубове в страната. Знам, че има много честни хора в шахматната общественост и можем да излезем с достойнство от това положение, като разбира се това петно няма да бъде забравено”. Той подчерта още, че „бъдещето на шахмата е на шахматните хора в страната.”(б.а. – но не и на тези, които го критикуваха и му отвориха очите да прогледне за големите финансови злоупотреби, които отй се опитваше всячески да прикрива)

От своя страна присъстващите на срещата лидери на световния шахмат подчертаха: „Изцяло подкрепяме инициативата на министър Кралев, защото се убеждаваме, че той иска да помогне на българския шахмат – заяви и.д. президента на ФИДЕ Г. Макропулос – надяваме се и вярваме, че той ще продължи с тези стъпки през следващите седмици. Но също така искам да подчертая, че отделно от неговите действия, ние като ФИДЕ не може да прекратим действията си срещу хората отговорни  за тези постъпки”. „Ние искаме да видим федерация, на която имаме доверие и може да работим с нея. Проблемът е, че днес не знаем на кого може да вярваме в настоящата федерация”, допълни той.

„Ние сме тук, за да намерим решение  как да върнем българския шахмат в Европейското шахматно семейство”, каза президентът на Европейския шахматен съюз З. Азмайпарашвили. Той сподели, че на срещата с шахматната общественост, представители на сегашното ръководство на Българската федерация по Шахмат са заявили, че не са информирани за злоупотребите, както и не са вземали решение да не бъде предоставена информация на Европейския шахматен съюз (ECU),  както твърди Силвио Данаилов. „Въпреки това ние не може да вярваме на хора, които са били членове на ръководството и не са се поинтересували, макар че са имали информация от различни източници, дали наистина е имало злоупотреби във федерацията и защо не се предоставят документи на ECU”, добави той.

В тези кратки изявления на Макропулос и Азмайпарашвили е посочен пътя за преодоляване на кризата. На думи той е възприет и от министър Кралев, но на практика той прави точно обратното. Господин Кралев, защо променихте радикално мнението си. Не чувствате ли, че с тези си действия Вие се подиграхте с доверието което ви оказаха ръководителите на ФИДЕ?

Кой свика това „обединително”събрание във Велико Търново? Министърът ли? Това негова работа ли е? Нали само преди два месеца той декларира, че това трябва да бъде работа на инициативен комитет. Защо толкова бързо забрави думите си?! Защо на това събрание не бяха поканени всички шахматни клубове в страната? За какво обединение може да се говори, след като тези, които в продължение на три години се мъчеха да отворят очите на министъра и подчинените му в министерството, които водиха борбата и доказаха корупцията в БФ Шахмат (вместо оторизираните за това органи  в страната), грубо са пренебрегнати и оставени извън новата федерация на господин Кралев.

В тази федерация не участват (защото не бяха поканени) едни от най-активните клубове в страната, а участват клубове без дейност, а други са представени с пълномощни, написани на крак, без да са юридически заверени. Скандал. Това може да се случи само в България, под покровителството на министър като Кралев. На учредително събрание да присъстват хора с пълномощни. Кой за какво ги е упълномощил да гласуват, след като предварително никой не е знаел за какво ще се  гласува, тъй като не е представен Уставът на новосъздаващата се организация, Програмата за нейната дейност. И проекто състава на ръководните и органи.

И още нещо не малка част от тези клубове през последните години, никога не са участвали в шахматния живот, техни представители не са играли в никакви държавни първенства, но с пълномощни (изпитана практика на фалиралата БФ Шахмат) крепят статуковото.

Основните учредители на тази организация са клубовете, които през есента на 2015 г. изпратиха откритото писмо до министър Красен Кралев в защита на бандита Данаилов и верния му авер изпълнителния директор на БФ Шахмат Николай Велчев.

Всички те, в т.ч. и членовете на УС на БФШ, които сега се правят на супер изненадани от случилото се по време на тяхното управление, подкрепиха Данаилов. Нещо повече, на проведеното общо събрание на федерацията, в Пловдив на 23 юли 2016 г. те гласуваха скандално решение (архивите са живи), да не се приема решението на Съда за отмяна на неправомерно наложеното година по-рано наказанието на Кирил Георгиев, Методи Стойнев и Симеон Стоичков, за това че са потърсили отговорност от корумпираното шахматно ръководство, и за което настояваше Етичната комисия на ФИДЕ! Тези хора се смятаха за недосегаеми, над законите, защото явно някой ги покровителствуваше. А този някой (по точно някои, станаха известни на събранието във В. Търново), за които ще  стане дума след малко.

 Защо шахматните клубове в страната не бяха уведомени писмено и поканени да участват на това „обединително” събрание, както изисква закона и демократичните принципи? Кой решава кои да бъдат поканени и кои не? Защо предварително не беше изпратен Уставът на новата организация, за да бъде обсъден? Това поставя под съмнение неговата законност. Законно ли е това събрание? На тези въпроси трябва да отговори архитектът на мероприятието. Известно ли е, на министър Красен Кралев, че то беше организирано от изпълнителния директор на фалиралата БФ Шахмат, авторът на фалшивите фактури (според доклада на АДФИ) Николай Велчев, човекът, който трябва да „организира връщането” на  над 2 милиона лева на ММС. Той е един от архитектите на „най-мащабната злоупотреба в българския спорт” по думите на министър Кралев. Какво излиза. Министърът говори едно, а  върши друго. Той може да отрече, че Велчев не е бил на събранието, защото не го е видял там. Но по времето, когато е бил в залата и е приветствал учредителите на „своята федерация” с преливащо от щастие сърце, Велчев се е крил в тоалетната,а след това е държал сърцераздирателна реч. За какво обединение на шахматната общостност мечтае Красен Кралев, когато нейни основни  стратези са тези които я опозориха.?!

Защо министър Кралев се опита да създава  своя федерация? Това е най-скандалното в целия случай. Той определя състава на Управителиня и съвет, няколко пъти привиква отделни шахматисти и деятели, за да им постави ултимативно условието, че Руслан Тошев, депутат от ГЕРБ,  трябва да бъде президент, а в състава и да бъдат включени тези, които бяха избрани. Кой е Руслан Тошв и каква  е неговата шахматна дейност през последните 35 години? Ако не на национално равнище, то във Варна от където е? Срамно и недопустимо е за един министър да дамгосва шахматни кадри. Не е ли грубо нарушение правата на човека и Конституцията, той да казва кои не трябва да бъдат в УС?

Нали живеем в демократично общество и избора на всяко ръководство е подчинено на определени условия. Избират учредителите, при това след обсъждане на кандидатурите и с тайно гласуване.  Защо във В. Търново е нарушен този основен принцип – всички са избрани с явно гласуване, след караници и заплахи, защото при тайното, много от „парашутистите” на Кралев сигурно нямаше да бъдат избрани.

Защо министър Кралев след като „прогледна” (в продължение на две години той бранеше извършилите злоупотребите във федерацията и дамгосваше тези, които се опитваха да му помогнат да види истината), най-сетне успя да види „най-мащабната злоупотреба в българския спорт” не сезира своевременно прокуратурата и не се разграничи от тези, които нанесоха това срамно петно не само на спорта, но и на страната, а се съюзи с тях? Защо забрави това което е казал на съвместната пресконференция с представителите на ФИДЕ и ECU, на 19  юли 2017 г. в София и това което те заявиха, че „искат да работят с нова федерация, в която да няма представители на досегашната”. Всички бивши членове на УС на БФШ трябва да докажат, че не са съпричастни към далаверите на Данаилов и Велчев, защото пред Спортния Арбитражен съд в Лозана, Данаилов заяви, че всичко което е правил е със съгласието на УС на БФШ. (Вижте решението на КАС в Лозана от 28 април т.г.)

В новото ръководство на обединената федерация влизат 4 бивши членове на УС на БФШ (в периода 2011 – 2014):   Иван Генов – зам президент на БФШ, сега съпрезидент на новата организация. Този човек до последно не иска да признае (и не признава) за далаверите. Дори даде пресконференция след изявлението на министър Кралев, в началото на месец август т.г., че всичко което е казал министърът, не е вярно. Той предприе редица активни защитни действия за бандитите. Дори на 19 юни т.г., когато в София бяха Макропулос и Азмайпарашвили, той замина за Москва, за да търси защита от Илюмжинов, от човека когото Данаилов подиграва и обижда в продължение на 3 години. Този „голям и незаменим” шахматен деятел, Иван Генов, който трябва да организира връщането на откраднатите от ръководеният от него Управителен съвет на БФШ (той  в момента е нейн президент. Федерацията е без лиценз, но не е прекратила своята дейност) ще работи за обединението на шахматното движение в страната. Пълен абсурд. Едва ли има наивници, които биха му повярвали.

Другият „нов” член на Управителния съвет на новосъздадената „БФ Шахмат – 2” е Васил Антонов – също бивш член на УС на БФШ. Този човек разигра фарс с министър Кралев през август 2016 г. в Народното събрание, като му зададе безобиден въпрос свързан с финансирането на федерацията и националния отбор във връзка с предстоящата олимпиада в Баку през 2016 г. По този начин той блокира подготвения актуален въпрос за далаверите в БФШ от депутатката Ташева от ДПС. Съгласете се, че за две седмици няма как да бъде питан министъра по една и съща тема. И най-важното: г-н Антонов изпрати сърцераздирателни писма в защита на Данаилов и Велчев и останалите членове от УС на БФШ, до конгреса на ФИДЕ и Асамблеята на ECU в Баку през септември 2016 г., вместо да предприеме просто действие – да постави на обсъждане в УС на БФШ, изнесените факти в докладите на АДФИ и ММС. Тези негови „защитни” писма са посрещнати с ирония и не оказват никакво влияние върху гласуването на делегатите.; „Нови” членове в ръководството на „БФ Шахмат – 2” са и Янко Кесаровски, бизнесмен от Бургас и гросмайстор Маргарита Войска. Каква е тяхната съпричастност към далаверите на бившето ръководство, в което те бяха членове, може да каже само  съдът. Да не би с тези четирима „нови” членове на Кралевата шахматна организация той да иска да осъществи приемственост в управлението и те да предават своя опит?

В новия управителен съвет е „избран” и г-н Пламен Симеонов, зам.кмет на Банкя и председател на ШК „Банкя”. Тук трябва да се направи едно съществено пояснение, че това е шахматния клуб, през който са „превъртени” парите за измисления турнир през 2014 г. в Албена, за който до последно от федерацията и ММС  твърдяха, че е проведен, въпреки че не е! Турнир, няма, но и парите ги няма. В миналия УС беше така наречения „професор” Недков, вицепрезидент на ШК „Банкя” и вицепрезидент на низвергнатата Българска шахматна федерация, който   е отсъден (и присъдата е потвърдена от Върховния съд и повече не подлежи на обжалване),  да заплати 227 хил лв за укрито ДДС от дейности на ШК „Банкя”. И на този клуб в навечерието на обединителното събрание министър Кралев превежда 75 хил лв. като най-добре работещ клуб. Това вече е подигравка с всички останали шахматни клубове в страната. Този клуб няма нито един състезател(!), участвал през последните години в някое държавно първенство, а в представения в ММС проект, въз основа на който са преведени тези пари, са включени….всички млади шахматисти от  страната участвали в Европейски и Световни първенства през последните години!!

В контролния съвет на новосъздадената организация са избрани двама члена от фалиралата и компроментирана БФШ.

Докога господин Кралев ще се подигравате с шахмата в страната?! Разкрито е едно финансово престъпление, съдът още не се е произнесъл за виновността на лицата сътворили го, а ето че се заформят други. А дали те някога са спирали през годините и сега чакат да бъдат разкрити?

Няма съмнение, че тези господа са предложени по настояване на министър Кралев и вече са избрани в новия УС, за да прикриват следите, които тепърва, да се надяваме, съдебните органи ще разнищват. Става въпрос за превежданите през годините средства от спосори, които също са заминали към сметката на съюза в Делауеър. А сред големите спонсори на БФШ са АЕЦ „Козлодуй” с бившия изп. директор Иван Генов, хотел „Ростов” в Плевен собственост на Васил Антонов и т.н.  Има документи от разследващия журналист Стефан Никодимов, че през БФ Шахмат са препрани пари и от КТБ.  Но от това министъра явно не се интересува. Че тази федерация, чрез фирмата на президента Данаилов и дъщерята на изпълнителния директор Велчев е спонсорирала театрални постановки, но не и шахматни поряви също е без значение за него.

Действията на министър Кралев със създаването на собствена федерация по шахмат, са в грубо нарушение на международната харта на спорта. С неговите изявления „тези не трябва да бъдат в новия УС” той нарушава правата на човека и Конституцията, според която всеки гражданин на Република България има право да избира и да бъде избиран, ако няма изрична забрана за това.

За тези негови действия – грубо вмешателство на държавата в спортна федерация, трябва да бъде сезирана прокуратурата и съответните международни организациии, на първо време ФИДЕ и ЕШС. Със своите действия министър Кралев не само не съдейства за ликвидиране на кризата в българския шахмат, а я задълбочи.

Кой ще носи отговорност за последиците? Членството на България  с тази „Кралева” организация няма да бъде възстановено в ЕШС, очаква се  фалиралата БФШ да бъде изключена и от ФИДЕ.

Защо министър Кралев след като толкова бранеше бандитите от БФШ през последните години, не ги попита защо България няма национални отбори за мъже и жени, защо на последната олимпиада мъжете са се представили „толкова добре, заемайки престижното 66-то място”.Националният отбор не е и неможе да бъде механичен сбор от отделни шахматисти събрани в последния момент, лоялни на ръководството. Дали министър Кралев след като си създаде федерация, няма да си създаде и национален отбор, в който да иска самия той да играе? Не се знае. Може всичко да очакваме.

Тези действия на министър Красен Кралев не са изолирани. В продължение на три години, от както започна да се разплита скандала с финансовите далавери на ръководството на Българската федерация по шахмат, в които са замесени и служители на Министерството на младежта и спорта, той заема неадекватна позиция. За да не бъда голословен ще ви приведа някои факти.

1. За нерегламентираните финансови действия на ръководството на Българската федерация по шахмат министър Кралев беше информиран веднага след стъпването му в длъжност през ноември 2014 г.. Бяха му предоставени неоспорими доказателства – документи от проверките на Агенцията за държавна и финансова инспекция. Министър Кралев предпочете да не предприема никакви действия, да вярва на думите на Силвио Данаилов, а не на документите, че всичко това е атака на личностна основа и срещу него има политически заговор. Тъжно и смехотворно.

2. След като през 2015 г. Бордът на Европейския шахматен съюз на два пъти направи специални изявления до медиите и заинтересованите институции в България свързани с разкритията за финансовите престъпления на Данаилов и компания, министърът вместо да реагира подобаващо на един държавник, на заседание на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание, проведено на 10 юни 2015 г., на въпрос на народния представител Борислав Иглев (ББЦ), ето какво отговаря (от стиногрофския протокол)

Въпрос: „Уважаеми господин министър, уважаеми колеги, уважаеми гости. В медиите излезе информация за сканадал свързан с федерацията по шахмат. Според Методи Стойнев, който е общински съветник в Дупница и състезател по шах от клуб „Марек – Юнион-Ивкони” , президентът на федерацията по шахмат е регистрирал реплика на Европейския шахматен съюз, но със същото име в офшорната зона Делауеър (САЩ). Той твърди, че в нея са превеждани огромни суми. Според Стойнев само през 2014 г. Министерството на младежта и спорта превежда на федерацията по шах сумата от 924 000 лева за организиране и провеждане на две състезания – Европейско за жени и Европейски купи по класически шахмат за мъже и жени. Министър Кралев, може ли да внесете повече яснота около създалата се ситуация? Какво всъщност се е случило и има ли назначена проверка, която да  изясни случая. Благодаря”.

Ето и част от отговора на министъра (от стенографския протокол): „Аз Ви благодаря за този въпрос, тъй като от доста време се правят опити да се внесе дезинформация в публичното пространство по този въпрос. Ще Ви прочета изготвения по случая доклад от нашия Инспекторат, тъй като на два пъти бяхме сезирани от въпросните господа и два пъти бяха извършвани проверки. Нашият анализ е, че в този случай става въпрос за вътрешни междуособици, предизборни битки за поста „Ръководител на Международната федерация по шахмат”. Сега ще Ви изчета доклада, за да се внесе яснота, тъй като смятам, че веднъж за винаги трябва да се престане със спекулациите по този въпрос.”   За регистрирания Европейски шахматен съюз в щата Делауеър той не обелва нито дума. Просто пропуска тази част, която всъщност е основната на поставения му въпрос.

От този отговор на министър Кралев може да се направи извода, че той или въобще не е наясно за какво става въпрос, независимо, че са му предоставени радица материали, или най-безцеремонно заблуждава народните представители.

3. Тези негови думи бяха опровергани само няколко месеца по-късно, когато  Генералната Асамблея на ЕШС проведена на 10 октомври 2015 г. в Бар (Черна гора) прие ясни решения, с които делегатите на 42 европейски страни заявиха, че турнири в Албена и Златните пясъци под егидата на Европейския шахматен съюз през 2014 г. не е имало и техни състезатели не са участвали в тях. Следователно, държавата неправомерно е превела 447 800 лв. И каква беше реакцията на министър Кралев на това рещшение? Никаква. Вместо веднага да реагира, като сезира прокуратурата и потърси виновните в министерството, съдействали за отпускането на тази горляма сума,  той отново предпочете „да тупа топката”, очаквайки всичко да се размине.

4. На 6 април 2016 г. Европейския шахматен съюз му изпрати писмо с нарочен куриер, уведомявайки го за опасността, която грози Българската федерация по шахмат и с молба да съдейства за предоставянето на исканите финансови документи. В резултат отново нищо.

5. На 7 юли 2016 г. Европейския шахматен съюз публикува мотивите, с които ще иска изхвърлянето на Българската федерация по шахмат от Европейския шахматен съюз на предстоящата Генерална Асамблея (тази която се порведе в Баку на 11 септември 2016 г.), придружени с над 300 страници доказателствен материал. Те бяха своевременно изпратени на министър Кралев. Отново никаква реакция.

Едва когато изхвърлянето на БФШ от Европейския шахматен съюз стана факт, ръководеното от него Министерство показа известни признаци на живот. В съобщение за медиите, се казва, че „министерството ще реагира, след като получи решенията на Генералната Асамблея на Европейския шахматен съюз и мотивите за изключването на федерацията” (тези мотиви, които им бяха изпратени на 7 юли 2016 г., но явно никой не си е направил труда да ги прочете). Ако министерството беше реагирало своевременно и държавните органи бяха предприели адекватни действия, до изключване нямаше да се стигне. Но сега петното е лепнато и то остава. В историята събитията не могат да бъдат заличени.

6. Ръководството на БФШ е изразходвало незаконосъобразно (а не нецелесъобразно, както пише в съобщението на Министерството) 381 386,86 лв. от предоставените му държавни средства за 2014 г.. Тези средства са присвоени, отчетени са с фалшиви фактури, за несъществуващи дейности!! Това се вижда от Доклада на АДФИ  и от доклада на Инспектората на ММС. Министър Кралев иска тези средства да му бъдат върнати, без затова на виновните да бъде потърсена съдебна отговорност. Нещо повече, той сключва споразумение с ръководството на федерацията (разбирай президента Силвио Данаилов и вицепрезидентите Иван Генов и Николай Недков) тези средства да бъдат възстановени с разсрочено плащане на равни вноски за 24 месеца. И от къде ще се вземат тези пари? От годишната субсидия, която Министерството ще преведе на федерацията. Наглост, скандал и какво ли още не!  Това не подлежи на коментар, но е широко тиражирано от работещите в шахматната федерация.

Защо досега минстъра не сезира прокуратурта за това, че в продължение на 4 години, ръководството на федерацията е представяло договори и други финансови документи с невярно съдържание, с които е ощетило държавата със стотици хиляди лева и се е облагодетелствало лично? Направената светкавична проверка преди няколко месеца (при посещението на ръководителите на ФИДЕ и ECU) показа, че ръководството на тази федерация е изразходвало не по предназначение за периода 2011 – 2014 г. сумата от  2 097 461,43 лв. Това са средства предоставени и от Министерството на младежта и спорта. Установено е също така, че тази сума е преведена по сметката на офшорната компания регистрирана в щата Делауеър. А колко са присвоените средства получени от спонсори, засега никой не пита.

Тук изниква един простичък въпрос. Как така при извършваните проверки през миналите години от Инспектората на ММС не са открили никакви нарушения, а сега изведнъж „прогледнаха” и видяха далаверите? И още нещо, няма ли министър Кралев да потърси отговорност на тези свои служители извършвали тези проверки и както е редно в такива случаи, да сезира прокуратурата. От действията му до този момент става ясно, че той няма такова намерение.

И накрая. Няма ли най-сетне Прокуратурата на Република България да се задейства и да разсече този престъпен възел в Българската федерация по шахмат и Министерството на младежта и  спорта? Докога хора с ясни престъпни деяния ще петнят името на страната и ще унижават честните български спортисти? Кой е виновен за този безпрецедентен случай в историята на българския спорт – национална спортна федераиця да бъде изхвърлена от Европейска спортна организация, обвинена във финансови далавери и пране на пари.  Крайният резултат от намесата на прокуратурата е ясен. Независимо кога ще се стигне до него.

Наранен е авторитета на България и българските шахматисти, а той не се лекува лесно.

Министър Кралев сред стратезите на „най-мащабната финансова злоупотреба в българския спорт” Отляво надясно: Бойко Христо, член на УС на БФШ и РR на федерацията; николай Велчев – изпълнителен директор на БФШ, автор на фалшивите фактури на стойност повеле от 2 мил. лв.; вицепрезидентът Николай Недков, отсъден за укрити данъци в размер на 227 хил. лв; министър Красен Кралев; президентът на БФШ Силвио Данаилов, човекът прибирал лъвския пай от финансовите далавери.

красен кралев

Така завършваха обикновено заседанията на УС на БФ Шахмат, на които се вземаха съдбоносните решения, свързани с финансовите далавери и„надуване на мускули”, за които днес никой не иска да си спомня. От дясната страна: изп. директор на БФШ Николай Велчев, до него Иван Генов и Николай Недков, двамата вицепрезиденти на БФШ; стратегът зад кулисите д-р Михаил Илиев; говорителят на федерацията Петьо Маринов, автор на откритото писмо до м-р Кралев в защита на Данаилов, Велчев и членовете на УС на БФШ;  председателят на съдийската комисия и член на УС на БФШ Николай Йорданов, президентът на БФШ Силвио Данаилов, удостоен от Президента на Р. България Георги Първанов с орден „Стара планина” за големите си заслуги към българския шахмат и т.н. Те са доволни и щастливи от своята дейност, пардон от откраднатите, безнаказано  народни пари.

красен кралев

 Управителен съвет на „БШС 1931

«