Публикувано на 20.03.2008 / 20:41

Братът на Милен Велчев в съдружие с ортак на търговеца на оръжие Виктор Бут

 

 

Съдружник на руски търговец на оръжие е един от основните инвеститори на туристическия комплекс "Супер Паничище" в Рила. Руси Русев, собственикът на фалиралия търговски център "Боила" е имал общ бизнес с брата на арестувания в Тайланд търговец на оръжие Виктор Бут – Сергей. Двамата са въртели общ бизнес чрез фирма "КАС инженеринг", която изнася спецпродуцкия за страни от Третия свят.
В момента Русев, заедно с Георги Велчев, брат на бившия министър на финансите Милен Велчев, инвестира в скандалния проект "Паничище-Езерата – връх Кабул". Плановете за туристическия център предвиждат застрояването на 2400 хектара площи, на които да се изградят 100 хотела, разполагащи с от 5600 до 8000 легла. Предвижда се да бъде построен ски център с 14 алпийски трасета, 27 нови писти с обща дължина 80 км и 21 ски-съоръжения.
По информация на спецслужбите, отношенията между бившите преки бизнес-партньори Бут и Русев не са приключили, въпреки че не фигурират в общи фирми в България.

Бизнесът между двамата започва през 1996 г. Тогава Виктор Бут е бил 3 пъти у нас. Същата година брат му Сергей купува фирма "Ер Зори", а негов съдружник става Русев чрез фирма "КАС инженеринг".

През 1996 г. братята Бут пристигат у нас с товарен самолет "Ил 76" от Египет и след седмица машината, натоварена със спецпродукция, излита на Обединените арабски емирства.

През 1999 г. "КАС инженеринг" е получила 22 разрешителни за износ на оръжие, сочи справка.

Проверка в системата "Дакси" показа, че на името на Сергей Николаевич Бут са вписани две фирми – "Рокман" ЕООД и "Нордик лимитед"ЕООД. През 2005 г. финансовото министерство на САЩ наложи забрана на американските фирми да имат какъвто и да е бизнес със Сергей Бут или с "Рокман Лимитед".

Сергей Бут е наречен от ООН "ключов сътрудник в руските оръжейни операции".

Според доклади на ООН самолети, собственост на Виктор Бут, са били товарени с българско оръжие на бургаското летище, откъдето са отлитали за африкански държави, върху които е наложено международно оръжейно ембарго.
Основният инвеститор в проекта " Супер Паничище" е "Рила спорт". Тя е собственост на офшорката Rylstone trading, чиито истински собственици остават скрити.

"Рила спорт" държи и дружеството "Рила спорт хотелс", което пък ще инвестира в леглова база на курорта. Изпълнителен директор на "Рила спорт" е Славейко Стайков, който е бивш председател на директорския борд на БМФ. В управлението на дружеството участват още адвокат Добромира Тенева-Тошева, която е официалният

представител на Rylstone trading и Тихомир Трендафилов.

24chasa.blogspot.com

Коментари 0 за
“Братът на Милен Велчев в съдружие с ортак на търговеца на оръжие Виктор Бут”

  1. Е че нямаше ли от къде да ги вземе? Спомнете си супер сделката с външиния ни дълг, от която България всичко на всичко е загубила до момента над 2 милиарда Евро? Та след прехвърлянето от доларова в еврова позиция, два месеца след това, та и до днес долара пада, а нашия външен дълг се качва и качва? А до момента нашия външен дълг вече е 40 миларда долара!!!!! Защо никой от нашите олигарси не го споменава?

  2. Гошето, братлето на министърчето и то има пари. А откъде? Може ли някой в тази държава да каже откъде са толкова пари при фамилията Велчеви. Напомням че още по Тошово време тати им беше в Хараре некъв представител на Балкан и там имаше далавера. Дали далаверата не им е генно предадена и каква е тя?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *