« Върни се назад Публикувано на 06.06.2017 / 21:07

БРАТЪТ НА КРАСИМИР ИВАНОВ – СКАНДАЛНИЯТ ЯНКО ИВАНОВ В НОВА АФЕРА СЛЕД МАЗАЛОТО С КОНЮШНИТЕ

ЯНКО ИВАНОВСкандалният варненец Янко Иванов във втора афера след мазалото с Конюшните.

Бивша дясна ръка на Цветан Василев иска да строи небостъргач над ларгото.

Ще бъде ли построена нова 16 етажна сграда в центъра на София – до президентството и върху градинката над антична Сердика?

Зад този проект стои варненският бизнесмен Янко Иванов, който наскоро скандализира обществото с Царските конюшни и придобиването им на скандално ниска цена. Въпреки статутът им на паметници на културата, той имаше намерение да построи жилищни блокове там.

В свое интервю самият той не отрича за плановете за строеж на пресечката на ул.Съборна и ул.Леге, но твърди, че проектът е замразен заради съдебен спор между собственици и външна фирма.

ЯНКО ИВАНОВ

Новопроектираната сграда е по-висока и от хотел Рила и видимо нарушава архитектурния облик на района.

ЯНКО ИВАНОВ

Какво спира варненския бизнесмен и неговият амбициозен проект обаче?

През 2005 г. Янко Иванов пpидобива cгpадата на „Бyлгарплодекспорт“, нe не и магазините на партера. За тях започва тиха битка. Видно от документите по случая става въпрос за война с всички средства, в която се оказват замесени магистрати и дори цял съд в провинцията, който действа в случая като частен.

Как започва историята? През 1999г Христо Киров и съпругата му арх.Теодора Джерманова-Кирова сключват договор със Столична голяма община за замяна на 6 апартамента в София плюс парична вноска срещу въпросния магазин на ул.Съборна 7 – 240кв.м. на партера и 50кв.м. в сутерен.

Останалата част от сградата е на „Булгарплодекспорт“. Още при построяването на сградата през 1963г магазинът долу е предаден от държавата за стопанисване от общината, както е и видно от документите на Кирови. След сделката те правят ремонт и дават имота под наем. Шест години по-късно, заради този имот, те се запознават лично с Янко Иванов.

През лятото на 2005г на едно от последните заседания на правителството на Симеон Сакскобургготски се възлага на Министерството на икономиката да подготви продажбата на сградата на „Булгарплодекспорт“.

Сделката е уредена буквално за дни.

На 11юли, 2005г, Алипи Алипиев с фирма „Алинекс“ ЕООД става собственик на 6-етажната сграда (без магазините). Само три седмици по-късно Алипи Алипиев апортира изцяло имота в полза на фирма „Трансланд“ на Янко Иванов.

Въпреки привидно джентълменските отношения, които се стреми да развива Иванов (по негови думи), семейство Кирови разбират,че той веднага започва опити да придобие магазините и да получи пълни права над сградата. Започват да се правят съдебни машинации, за които семейство Кирови разбират чак 2010г, когато получават призовка.

Започва афера след афера и уникално съдебно дело за собствеността, което приключва само за 1 година на четири инстанции. Решението в е полза на семейство Кирови.

Тогава се подготвя иск от „Булгарплодекспорт“ с дата от 2004г, въпреки,че вече е 2007г. Възможно ли е иск от днес да бъде заведен с дата три години по-рано в българския съд?

Просто се намира подходящ съд – този на град Никопол!

Когато Кирови звънят в съда в Никопол с молба да видят документите, им се казва,че в архива е имало наводнение.

Така след серия афери, на 12юни съдия изпълнител трябва да изгони от обекта Кирови.

Семейството е изпратило жалби до Висшия съдебен съвет и до главния прокурот Сотир Цацаров. В тях ги сезира,че две съдебни инстанции в София се произнасят по дело, без да отчетат доказан от прокуратурата факт,че самата искова молба е неистинска и заведена незаконно.

Реакцията на магистратите ще покаже дали наистина в България действат частни районни съдилища и правораздаването е магистрала в полза на едни и задънена улица за други.

А за небостъргача зад президентството на ул.Съборна 7 трябва само да почакаме.

За Янко Иванов е бивш управител на КТБ и връзките му с Цветан Василев са известни. И Борисов, и Цветанов, и дружинката им от спецслужбите прекрасно знаят кой точно е Янко Иванов и как един провинциален съд се е превърнал в частен..

Янко Иванов е брат на Красимир Иванов, ректор на Медицинския университет във Варна, бивш шеф на УС на Варненската Терапия, който и досега „коли и беси“, казано на жаргон“ в Терапията.

www.bnews.bg

«