« Върни се назад Публикувано на 22.02.2014 / 19:14

БОРИСОВ ОБЪРКА ГЬОБЕЛС С ГЬОРИНГ. „ГОНЕНИЕТО” СРЕЩУ БОРИСОВИТЕ И ПЪРВАНОВИ ХОРА БИЛО ОГРОМНО.

 

Ревностната фенка на Бойко Борисов Илияна Беновска разпострани изказване на Бойко Борисов пред областните представители на ГЕРБ – Плевен. Публикуваме го дословно поради изумителния анти-пиар, който е спрегнала Беновска на авера си:

Изказване на Бойко Борисов пред областните представители на ГЕРБ – Плевен:

Алкохолът или нещо друго, не мога да си го обясня, такова падение, да гледаш снимка на друг човек и да викаш – това е едикой си. Това не съм аз, добре, че са живи и здрави, представете си да не са.Това е в ефира на национални телевизии.

Такова падение на журналистическата професия, аз не знам другаде дали има по света. Вестници, телевизии, създадени,за да унищожат политическия си противник или опонент, нищо общо с журналистиката, нищо общо.

От времето на Гьоринг това, което е останало в историята, е че една лъжа, като я повториш 100 пъти, хората започват да я възприемат като истина и във всяко помещение е сложил радиоточка, общо взето така беше и при комунизма – от радиоточката цял ден от сутрин до вечер приказват. Евроизборите изискват различна риторика. Трябва да обяснявам на хората, че в ЕП се взимат решения, председателят на ЕП участва на Европейския съвет, участва във взимането на най – важните решения в Европа. 27 от Хърватска– 28 държави, е много сложен механизъм да се напасват, всички да са доволни.Затова за европейски депутати от дадена партия е много добре да бъдат излъчени такива хора, които в Брюксел, в ЕП да могат да работят и като българи. Защото още от едно време, знаете, четири гласа не са стигнали, за да не се спрат 3 –ти и 4 – ти реактор на АЕЦ „Козлодуй”. 4 гласа сега, ако тръгнем по коридорите на хотела, ще намерим четирима евродепутати да го подкрепят. Но аз съм убеден,че дебатът няма да се води в тази посока. Ще има нещо ново, или подобно, на констибродските бюлетини, или нещо друго. Те знаят, че не могат да ни победят реално. Социологическите агенции, това, което дават, доколкото ги познавам реално, с 3% – 4% ГЕРБ води. Значи те веднага ще отидат на предсрочни избори.Затова ще ви разкажа за новия Изборен кодекс, той само се казва нов, във всичките глупости, които изговориха Манолова и компания се оказа, че всъщност от това, което беше толкова зор да се приеме, само са проемнили избора на ЦИК.На практика нищо друго. 8 месеца лъгаха хората, че заради това, нов Изборен кодекс, а той си е стария. И старият си е добър, те затова няма какво да му променят. Сега времето е друго, хората искат повече преференция, повече мажоритарност и ние затова се съгласихме да участваме толкова активно в изготвянето на нов Изборен кодекс. Само че нищо такова не се получи и тук.

500 милиона уж за общините. Някои журналисти, които имат спуснати опорни точки, наричат Орешарски експерт, че това правителство е експертно. То виждате, че няма нищо общо нито с експертизата, дори с елементарните финансово – икономически теми. Елементарни казвам, защото те са елементарни за всеки един ученик в техникум, в профилирано училище. Защо, ако тези 500 милиона бъдат вкарани в оперативната програма 2014– 2020, като кофинансиране по европейски проекти, в българската икономика, или българския бизнес, или българските фирми, ще влязат 2,5 милиарда. Като 2милиарда са европейки пари. Ако сложиш 20 лева на едната ръка, на другата имаш80 безплатно.

Виждате какви договори, с по 50 000на месец, такива заплати, че могат да финансират партии, представяте ли си какви заплати взимат българските журналисти, че финансират цели партии,конгреси, не им е нужна държавна дотация. Представяте ли си каква еволюция е изминала журналистиката от времето, когато Надежда Михайлова беше казала –нахранете журналистите. От един обяд вече са минали на ниво 50 000 на месец. Знаете ли защо е така, защото те убиват другите партии, дефакто унищожават политичекия противник, затова дават такива пари, огромни.

Това е все едно господин Коритаров да каже, ще раздам на всеки, който покаже 20 лева сега, по 80 лева безплатно. И вие да кажете – не, аз ще взема само тези 20 лева, не ми трябват 80 – те. Ето това е експертът Орешарски.

Аз не го говоря, защото го обичам или мряза, вчера му пратих есемес за рождения ден,да е жив и здрав! И неговите експерти. Ако експерт го направи това, да каже –вижте, моето разбиране е, че не ми трябват тези 2 милиарда допълнително от Брюксел, с тези 500 милиона ще се оправя. И знаете ли защо е така, защото ако го направи по този начин, с кофинансиране на проекти, Брюксел контролира отпускането и харченето на парите. Сега тези 500 милиона ги контролира Сметната палата. Само че те сега смениха и Сметната палата, за да няма кой да ги контролира. Ние примерно на Плевен сме дали 2 милиона, нали, 2 милиона за зала.Колко струва залата, около 13 милиона, тези 2 милиона за какво са ти ги дали,да кажем на Коритаров, че той не ги разбира тези работи. Тези 2 милиона за Плевен са за проектиране и подготовка. А вижте им сега номерата, защото преди 4години експертът Орешарски ни го прави този номер, значи залата струва 13милиона, сега цялата плевенска област казва – това правителство ни даде пари за зала.

Това е все едно баща ти да ти даде за балтон, да ти даде едно копче и после да ти каже – някой друг трябва да ти купи балтона. Защото те са негодници.

Тези 2 милиона, кметът например дава на някоя фирма да му проектира залата, 5 – 10души да работят. Да приемем, че кметът е добър и усвояват тези 2 милиона. По никакъв начин Плевен и жителите на Плевен няма да усетят, да разберат, че са им дали 2 милиона. Нещо повече, тези 2 милиона, тази фирма, която ги проектира,или която ги прави, ще ги усвои добре. След това за донаправянето на залата трябват 13 милиона. Знаете ли кога ще дойдат в Плевен 13 милиона за зала в тази финансова криза. Само че, ако паднат от власт и дойдем ние, така беше в Русе,така беше на толкова места, където бяха по същия начин, бяха дали по 10%, 20%, 30%, айде 30% не бяха дали, но по 10% – 15% бяха финансирали стотици такива проекти, като дойдем първо кметът идва и казва – аз вече си спомням, че съм кмет на ГЕРБ, дай другите 13, Орешарски ни даде 2, ти дай другите 13. Няма кмете, няма откъде, защото Орешарски е взел вече 5 милиарда и нагоре кредити, а видяхте вчера, „Стандарт енд пуърс” свали кредитния рейтинг и на НЕК.Представяте ли си за тези титани, за международните инвеститори, за чуждите инвеститори, щом НЕК отива към фалит и пада кредитният рейтинг, значи каква е държавата. Няма да мине време много и ще свалят и кредитния рейтинг на България.

Защото няма логика в живота някой да ти дава пари и ти да не ги взимаш,

а в същото време да трупаш кредити на големи лихви, няма. Но да ви разкажа какво ще се случи с тези 500 милиона, всичките ще са започнати, но няма да са довършени, за довършването им ще трябват много допълнителни пари, но тях не може да ги компенсира Брюксел, защото те са от вътрешния бюджет. Те не са по програмите, да правиш парка, да правиш площада, да правиш градска среда или енергийна ефективност, или по фонд „Козлодуй”. Те не са по тези пари, те са от бюджета. И ако приемем Плевен, че сме тук, като модел, на 13 милиона – 2милиона, това е няма и 15%, някъде там. 85% за този проект трябва след това държавата да приготви. Само че няма да ги има, тогава започва да пищи кметът –ама хората какво ще кажат сега, залата я няма. Ама тя никога е нямало да я има тази зала, вие сте излъгани за пореден път. Фирмата, която е проектирала, казва– дайте си ни парите. През това време те на базата на инженеринга на този проект, започват да правят търгове за строители, идват строителите и казват –ама ние вече се бяхме подготвили, взели сме материали. Цели съсловия от бизнеса започват да стават тогава недоволни от държавата, че не кофинансира абсолютно неподредени проекти. Освен това, много важно, ако тези 500 милиона се вкарат в Брюкселските проекти, до края на 2014 година, защото в рамките на 50 – 60 дена възстановяват парите, тези 500 милиона ще си дойдат обратно в България, няма да ги усети бюджетът, от данъкоплатците. Затова като кажете експерт, експертът трябва да може да казва „да” и „не”. Той затова е там, като му се каже – можем ли ние да покрием тези пари, да каже „не”. Или като му зададеш въпроса – защо 2015 година ще започнете да вдигате пенсионната възраст, а не 2014, 2014 населението ли е по – младо, демографската криза ли е по – малка, каква е причината, ти, като експерт, да го направиш. Не може да ви каже, защото идват нови избори и трябва Станишев да се издигне някъде, да му търсят европейски пост. Не мога да разбера, затова ние сме поставени в една доста притеснителна обстановка, с кметовете на големите градове, 93 – ма ли, колко са ни кметовете, всяка тяхна дейност минава през кофинансиране и работа с държавата, и им е много трудно на кметовете, чрез финансовите корекции, в момента доста от нашите кметове са притеснени.

Не само нашите, и тези, които симпатизират на Първанов, или на друга партия, гонението е огромно.

Затова няма друг път, освен затягане на редиците и победа на 25 – ти май. Времето е лошо за избори, дано хората разберат колко е важно.

Afera.bg

Колаж: Ивайло Ангелов, „Сила“

 

«