« Върни се назад Публикувано на 26.04.2011 / 10:23

Борисов е популист и то отвратителен

Томов смята, че целият спор около "комунистическата символика" е дълбоко лишен от съдържание – "нито е толкова важно дали е бил с компартията, нито е толкова важно дали се е възмущавал от това, че му връзват червена връзка. "Борисов има обикновена биография на българин, опитващ се да прави кариера в тоталитарните години, това няма отношение към политическата му кариера сега, нито може да бъде основата, на която трябва да се оценява днес", е мнението на социолога.

Цветозар Томов определи като най-големи недостатъци в управлението на Бойко Борисов тези по отношение на икономическата политика – "опитите да се решават проблемите в страната чрез ограничаване на икономическите свободи и човешките права". В този смисъл той разкритикува меморандума за цените на горивата. "Той мирише отвсякъде – първо, няма да има кой знае какъв икономически ефект, второ беше въведен едновременно с нежеланието на данъчните служби да либерализират вноса на горива", каза той и добави: "Споразуменията с "Лукойл" са прах в очите на публиката".

Според него, проектът на АЕЦ "Белене" не трябва да се реализира. Аргументи за това от една страна са екологичните проблеми, които може да създаде една централа, построена в сеизмичен район и от друга – заради липсата на икономически план. "Никой не обсъжда въпроса – защо ако ще строим ядрена централа, държавата да не я финансира. Цената на централата, каквато и да е, може да се окаже по-изгодна, ако се построи от държавата, отколкото да бъде платена чрез производството на енергия в някакво по-далечно бъдеще", отбеляза социологът.
На трето място, той смята, че има съмнително лъкатушене от страна на правителството около този проект. "Аз имам подозрението, че три последователни български правителства по един или друг начин са обвързани с този проект и то най-вероятно заради поети задкулисни ангажименти към очевидно заинтересованата от неговата реализация руска страна", каза Томов.

Като примитивни манипулации и разсъждения на равнище "детска игра" той определя думите на премиера, че ако не се подпише договора за централата, руската компания "Росатом" няма да удължи действието на блоковете на АЕЦ "Козлодуй". "Това наистина е като игра на жмичка, където трябва да внимаваме да не обидим другарчето, за да не ни го върне утре. Не е сериозно един политик да говори по този начин", коментира той и отбеляза, че непрекъснато се правят опити за тълкуване на словесните еквилибристики на Борисов по отношение на "Белене", без той да има ясна позиция по въпроса за реализацията на проекта.

БГНЕС

«