« Върни се назад Публикувано на 18.09.2014 / 23:01

Борбата с корупцията в МВР се оказа обикновена бутафория

МВРСигурно няма човек, който да не се пита как така в мастодонта МВР, включващ над 50 000 служители, сякаш няма никаква корупция. Няма разкрития, каквито има във всяка нормална, цивилизована държава. Тук няма случаи като в американските филми, в които служители на вътрешна сигурност дишат във врата на корумпирани полицаи?

В България от време на време припламва някой случай със задържан корумпиран катаджия. И толкова. Дори в средния ешелон няма нито един уличен. Сигурно няма корумпирани?

Всъщност само преди дни лъснаха и картинката, и обяснението й. Стана ясно защо няма разкрития в тази огромна система, в която и за малките деца е ясно какво точно се случва – и на пътя, и в разследванията, и в разкриването на престъпления, и в професионалната омерта, и в харченето на стотици милиони за горива, оръжия, принтери, и във ваденето на документи…

„Щатът на дирекция „Инспекторат“ през последната година е бил намален от около 30 на 20 души, а реално работят там едва 15. Нещата са поставени на съвсем погрешна плоскост.

За да може подобна структура да работи, тя трябва да е поне десет пъти по-голяма. Трябва да има добре развита система за разглеждане на жалбите на гражданите“, обяви в интервю за „Капитал“ зам. вътрешният министър Филип Гунев. По негово мнение с 15 души и без регионални структури на практика нямаш реална система за контрол. Единият от секторите в инспектората, който се занимавал с превенцията на корупцията и проверки по сигнали, с новите промени е бил прехвърлен в дирекция „Сигурност“, а впоследствие е практически разформирован, като хората в него са напуснали, твърди още Гунев.

Оказало се, че във „Вътрешна сигурност“ – сектора, който трябва да открива и уличава корумпирани служители, е имало масова чистка. През 2013-2014 г. от 90 души състав 25 са били преназначени в други дирекции на МВР, трима били пенсионирани, а трима уволнени.

На всичкото отгоре през последната година съставът на „Вътрешна сигурност“ е бил подменен изцяло с хора, които нямат никакъв опит в тази област. Преди имало изискване хората там да имат поне шестгодишен стаж на оперативно ниво при новите назначения, дори и това не е спазвано, разкри още зам.-министърът. Резултатът от тези реформи бил единствено, че работата срещу служители на МВР е намаляла седем пъти и това ясно показвали делата срещу такива.

А според Гунев за втората половина на 2013 г. „Вътрешна сигурност“ на практика не е работила изобщо

И затова не бивало да се учудваме, че при скорошно проучване на Центъра за изследване на демокрацията се оказало, че корупционният натиск върху гражданите и бизнеса през последната година е най-високият от 2000 г. насам. И всъщност това било и най-големият проблем, най-голямата щета.

Безспорно сигурно всичко това е вярно. Но трябва да се отбележи, че дори след създаването на вътрешната сигурност в МВР през 2008 г. кой знае какви резултати в корупцията в МВР не е имало.

Дали някой от вътрешното министерство може да припомни и един успешен случай? Едва ли. Може някой да се присети за задържаните 17 катаджии при операция „Палките“? Или групата за рушвети в Бяла Слатина? Или онези от магистрала „Тракия“? Нито един от тези случаи не е минал през съд с осъдителна присъда! Нещо повече. Някои от тези хора вече се върнаха в системата, а други вече съдят държавата за арестите. Това ли е успешна и истинска борба с корупцията?

Нищо подобно. Всъщност повече от очевидно противодействието на корупцията във вътрешното ведомство си е обикновена бутафория. Защото досущ като фалшивите вещи, използвани в театралните представления на комедия дел арте, и тук всичко си един фалшификат. Уж се води някаква битка, но резултати няма никакви.

Отгоре на всичко преди време полицаите пак започнаха да се разследват и съдят не от военни прокурори и съдии, а от цивилни. И това изваждане от подсъдността на военните доведе до поредно буквално замразяване на ефективността срещу престъпилите закона полицаи и всякакви други служители на МВР.

За първи път този експеримент – „полицаите – в цивилен съд“, а разследването им от цивилни прокурори, бе направен през далечната 1993 г. По данни на военната прокуратура тогава на цивилните обвинители са изпратени неприключени 383 преписки и 285 дела. През юни 1995 г., когато подсъдността на делата срещу полицаи отново бе променена, военните прокурори си получили обратно половината от преписките и над 2/3 от делата. В Пловдив и Варна делът им е бил дори 97%. Връщането продължило до 2001 г. и някои дела са прекратени по давност. Тези сложни цифри означават, че фактически много малко дори от старите дела са били приключени от цивилните. Още по-малко са образуваните тогава дела, а присъдите по тях се броят на пръстите на едната ръка. Обяснението по онова време е, че никой не иска да разследва и съди полицаите, защото всъщност това са колеги, с които непосредствено работят. Освен това възможността да се изнудват едни други с информация, която знаят, както и да се подслушват и следят взаимно си бе не само реална, но и на практика засичана в онези времена. И тогава, и сега професионалната омерта в тези среди е много, много силна.

Затова и винаги се е отчитало, че когато военните прокурори и следователи разследват, а пък военните съдии съдят полицаите, то има поне някаква ефективност. Периодично печели превес аргументът, че служителите на МВР също трябва да се съдят от цивилни, защото така било по цял свят. И че МВР е вече изцяло девоенизирано. И се предлага закриването на военните прокуратури и съдилища. Може и да е така, но цифрите говорят красноречиво.

Когато служителите на МВР са подсъдни на цивилни прокуратури и съдилища в България, случаите на осъдени се броят действително на пръстите на ръцете.

И това определено ражда безнаказаност

Всичко това се развива на фона на признания за това, че няма как да няма корупция в тази система. Че има и полицейско насилие, че има повече преписки срещу служители на МВР в резултат на употреба на алкохол, включително и шофиране. И за неизпълнение на законови задължения – за да се направи услуга някому, не се завежда заявителски материал, не се санкционират шофьори нарушители, осуетяват се оперативно-издирвателни мероприятия и т. н. Дори преди време в доклад на военна прокуратура бе записано, че една от причините за голяма част от противозаконните деяния е „неоправдано високото самочувствие на служители от МВР, породено от заеманите длъжности и от чувството за безнаказаност“.

На практика се оказва, че няма ефективен инспекторат и отдел за вътрешна сигурност. Според шефовете на МВР системата тепърва щяла да се преструктурира и това щяло да отнеме месеци. Но и когато имаше повече хора в тези звена, резултати нямаше. Да не се окаже, че всъщност трябва да се пазим точно от системата, която е призвана да пази имуществото и живота ни?
Петър Петров
В. Сега

 

«