Публикувано на 07.07.2021 / 16:47

БОЛНИТЕ ОТ ПОЛИТИКА

Наскоро един човек, на чието мнение държа, спомена, че макар българската история да е низ от падения и предателства, ние винаги сме намирали начин да оцелеем. Като се позамисли човек, излиза, че е така…

В най-тежките моменти народът е съумявал да се измъкне от тресавището на спасителния бряг, проявявал е воля за живот. Какъв само ужас е бил по турско!? Пет века поганците са грабели и клали нашите прадеди, за тях не сме имали даже ценността на добичета… Подире им пристъпвали гърчолята (къде без тях!) и ни поробвали духовно. Пъстроцветната европейска сган също не се гнусяла да припечели от мъката… Чак до деветнадесети век французи и англичани продавали български деца и жени по робските тържища на любимата им Османска империя. Чорбаджиите живеели добре с гаджалите. Народът линеел. Езика трябвало да го събират трошичка по трошичка след Освобождението. Единствено вярата държала самосъзнанието що-годе будно. Сигурно са оставали не повече от пет десетилетия преди да изчезнем като нация… Ала в последния момент, на 3 март 1878 год., се случило чудо.

– Вероятно – предположи уважаемият събеседник – нещата и сега ще се оправят. Жилаво племе сме.

Кой знае… Чудесата, за разлика от злощастията, се повтарят рядко.

Да оставим настрани факта, че колониалната власт предаде на Турция българомохамеданите и циганите и проявява слаб интерес към случващото се в населяваните от тях райони…

Сега заплахата за българщината произлиза от нас самите. Ние сме болни от политика. Преследва ни натрапчивата идея, че хората, гледащи през нас от предизборните плакати, са способни да направят нещо добро за обществото. Умопомрачението рисува ярки картинки как през месец едни тъпички муцуни и муцки сменят други… И така с едно задраскване на квадратчето в бюлетината настъпва промяна… Тя е неясна и безполова, досущ като идеите на господарите, но непременно ще ни донесе печалба и спокойствие. Без да си мръднем пръста, предателите ще се превърнат в родолюбци, бандитите и проститутките – в защитници на морала, а институциите отведнъж ще почнат да произвеждат справедливост и удовлетворение за всички. Как ли пък не!

Жертви сме на същия трагичен вътрешен конфликт, който на времето не е давал мира на чорбаджиите и на духовните родственици на Ристу – Христофор Белокровский… Силната национална държава – това е яко, с нея би имало ред, благоденствие и народовластие… Ала колко пък ще спечелим, ако се представим на господата в премяната на велики евроатлантици и глобалисти? И всеки поема самотен по избрания път…

Бяхме горди мъже и жени. Станахме горделиви скитници. Западняците учудващо бързо изпълниха плана си и изкормиха нашите души. Лишихме се от историята, принадлежността към славянството и дълга към православието… И всеки ден от празния живот, който водим, може да се оприличи на танц върху гробовете на предците, работили и умирали, за да има България.

Направи ли ни тази трапанация по-добри? Какво спечелихме? Ей я голямата награда – портретът на дъртия дундьо от Банкя, даряващ сърцето си на Ердоган!

Историята познава подобни случаи на национално обезумяване. Така например, до началото на двадесети век всеки трети монголец е бил монах. Мъжагите предпочитали да отидат в манастир, защото там не се налагало да работят. Получавали даром храна и подслон, живуркали тихо и самовглъбено. Кеф по будистки. Вследствие на това икономиката на страната рухнала.

Ние, космополитите, също съзерцаваме своите издути тумбаци, отвъд които насъщните проблеми не се виждат. Не произвеждаме и не растем. В действителност вече сме роби. Нищо от завещаното от родителите не ни принадлежи… Дори телата и нашият труд са чужда собственост.

Колко още остава до свършека на агонията? Или правилният въпрос е: «Има ли шанс за спасение?»… Не съм сигурен. Ясно е, че в този си вид системата на управление е вредна за обществото и не подлежи на поправяне. Определени мерки възможно биха облекчили, макар и за кратко, положението. Тук ще спра с догадките, за да не ме заподозрат в непротивоконституционствувателстване. В края на краищата ще стане това, което сме заслужили с делата си.

Николай Николов

Коментари 12 за
“БОЛНИТЕ ОТ ПОЛИТИКА”

 1. Нищо вече няма да се оправи. Чорап-предадел, чалгаджия политик и многооо крадци педали.

 2. Анализът до някъде може и да е верен! Но няма как да се съглася, че водим „празен живот“! Мнозинството от хората работят, раждат,отглеждат и възпитават деца, грижат се за възрастните си родители! Има много умни и всеотдайни българи, които не се интересуват от политиката, парите и властта, а са останали в България и са изградили тук живота си! така че, по-полека с черните краски!

  1. Ако смятате за смислен живот, посветен на отглеждане на бъдещи роби на мутри и ци..ни, страстни почитатели на чалгата и редовния полов живот (иде ми други думи да напиша, но все пак уважавам сайта Афера), то … честно да ви кажа… пикая на „бъдещето на България“, отгледано и възпитавано в такива ценности…
   А умните, красивите и тези, които „не се интересуват от политика“ ги знаем. Те най-силно вярват и се стремят да осигурят „бъдещето“ на децата си, дори това да е свързано с унищожаването на бъдещето на поне 10 други деца…

 3. Г-н Николов, моите адмирации за начина по който съумяват това, което повечето мислим и чувстваме в момента.
  Само че, какъв е планът?
  Как да променим хомотът налага от глобализма на дълбоката държава.
  В основата на успеха на всяка държава е непримирим ия дух на народът и и, силната икономика. В момента нямаме ни едно от двете и, тези които ни владеят нямат интерес да ни позволят да се възстановим. Особено съседите.
  Всичко у тях е било мимикрия, защо да си мислим сега, че те са се променили? За сто години. Нищо не се е променило в гадните им виждания за нашето бъдеще..

 4. Вървейки бодро напред в тунела, по-който ни насочиха от Запада българите не се замислят, че тунела всъщност е мина, а посоката само надолу… и няма връщане назад!

 5. Колко е лесно да се излезе от тая кочина.Иска се само в неделя човек да си намери приятно занимание, а не да ходи да гласува, легитимирайки престъпниците.
  Ако само 20 %, най големите идиоти, гласуват, парламент с такава подкрепа би бил нелегитимен и паразитната каста политици щеше реално да направи промяна, сега един урод сменя друг урод, след Борисов идат Трифонов и Радев.
  Но тия 50% малоумни, които ще гласуват, ще оставят пак уродите да ги тъпчат.

 6. Поздравления за написаното от Николай Николов!

  „Нищо не ти принадлежи освен няколкото кубически сантиметра в черепа“
  Джордж Оруел

  Използвайте ги!

 7. Има една държава, която я наричат хиената на Европа. Тя знае какво иска и следва неотклонно интересите си!
  Има един народ – шмекерите на Европа! Нормално е никой да не иска да води сериозна политика с такива хора.
  По мое скромно мнение – на нас са ни скроили шапката още в зората на „демократичните“ промени. И няма мърдане!
  Болните от политика са не бг политици, които са само пешки в геополитическата игра на Големите играчи. Болен е народът, че позволи да бъде вкаран в чужда игра и да реди чужди пасианси с компрометирани карти.
  Въпросът е дали ще дойде отрезвяване и приземяване или ще продължим да гоним Михаля? Здравият смисъл отдавна липсва по нашите ширини!
  А всеки шмекерлък трябва да се плаща! Сметката няма да я плащат пешките! Сметката ще я плащаме всички ние!:(((

 8. „Честността е най-добрата политика, когато има пари.“ – Марк Твен

 9. Обзема ме тъга, когато чета написаното от г-н Николов. Приемам оценките за верни, но за липсата на шанс, категорично не съм съгласен. Ще има оправия, но преди това ще е мъчителен катарзис. Много прости хора има между нас. Отделно озверели от немотия, други злобни, защото живота им е пропаднал, трети предатели, четвърти са лицемери. Мисля, че първо трябва да пречистим душите си. Да си отговорим на важните въпроси, кои сме сега, какви сме били, какво искаме, какво даваме и изобщо връщането към корените, за да намерим себе си. Това ако стане, останалото го виждам като следствие и природна закономерност. Никой политик или държавна институция няма как да го направи вместо нас.

 10. СКОРО НЕЩАТА ЩЕ СЕ НАМЕСТЯТ КАКТО СИ МУ Е РЕДА. ПОЗДРАВИ ЗА ОТЛИЧНОТО АНАЛИЗИРАНЕ НА АКТУАЛНАТА ОБСТАНОВКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *