« Върни се назад Публикувано на 26.10.2023 / 8:02

БОКО, ТИ В КОЯ ВАРНА БЕШЕ, БЕ, ОНАЗИ ГОРЕ НА ЧЕРЕШАТА, ИЛИ В РЕАЛНАТА?! НЕ ТЕ ЛИ ДОСРАМЯ И ОТ ЗАЛИЧКАТА, В КОЯТО ТЕ СВРЯХА, ЩОТО НЕ МОГАТ ДА НАПЪЛНЯТ ГОЛЯМАТА ЗАЛА НА ДКС!

А пък Боко Тиквата цъфнал във Варна и рекъл:

„Стегнете се, изберете силна местна власт, за да си отстоите интересите. Варна сме я направили не заради Портних, а за хората от града и областта, за всички, които живеят тук“, призова варненци Борисов.

Коя Варна точно сте направили, че не се сещам?!

Боко, ти в която Варна, бе, онази Горе на черешата, или в реалната, която е превърната в долнопробно село?!

Не те ли досрамя и от заличката, в която те свряха твойте „мазачи на филии“, щото не могат да напълнят голямата зала на ДКС с „фенове на Портних и ГЕРБ“?! Че те журнялата, дръжки на микрофони, повече от хората ви, бре?!

Не ги ли нашока по канчетата твойте „корифеи на краденето“ във Варна, а плещиш такива глупости за града, че могат да минат единствено пред измислените журналя, които не смеят да гъкнат и да те смажат от упор с Истината?!

Вместо в тая смешна заличка, да беше отишъл в някоя църква и да запалиш свещ на „Началника“ си, че дава на твоя убавец Портних тука във Варна „противници“ по-аланкат и от него. Щото като си изпъчил срещу Горе на черешата Благо Фаса от ПП/ДБ, то направо си е божия благословия.

Хвани единия, блъсни другия, докато Боко като панаирджийска мечка говори такива глупости за Варна, че се питаш да не би и той да е омотан от „Картела“, че то тук няма един, дето не е на субстанции.

Afera.bg

На вниманието на избирателите в град Варна: не разбрахте ли, че заличавате града си, докато Портних ви е кмет?!

Амнезия ли обхвана избирателите във Варна или им е все едно какви гафове е вършил и може още да извърши кандидатът им за кмет Портних.

Иван Портних  вече 10 години управлява Варна като кмет, издигнат от ГЕРБ. За разлика от  колегата си Димитър Николов, който по време на управлението си наистина превърна Бургас в морска столица и за когото гласуват и привърженици на други партии, Иван Портних вече тотално е загубил уважението на варненци. Компрометирани ремонти, в които са хвърлени милиони, пиянски скандали, прокурорски обвинения, презастрояване чрез корупционни врътки, безхаберие за проблемите на града – това са само малка част от причините, поради които варненци изпитват отвращение от кмета си, но в същото време и страх, че чрез мощната машина за избори на ГЕРБ, Портних отново ще спечели изборите и така окончателно ще съсипе някога хубавия морски град.

Нека припомним за тези, които нямат морални угризения и са изпаднали в пълна амнезия в името на партийната привързаност, на избирателите във Варна, колко пъти и по какви поводи Иван Портних отдавна трябваше да си е подал оставката, вместо да има наглостта да се кандидатира отново за кмет. 

Как изгря кметът на „демократите“ и … на ромите.

Иван Портних бе изваден през 2013 г. от резервната скамейка на ГЕРБ след продължилите близо месец най-масови протести в града, започнали с гняв заради високите сметки за ток. Днес вече е ясно, че протестите тогава бяха режисирани и използвани от ГЕРБ, за да свалят от власт безпартийния Кирил Йорданов. На 7 юни 2013 г. Иван Портних спечели междинните избори с гръмкото изказване: „Аз съм класически десен представител с доказана дясна биография“. Обаче ден по-рано, в съботата за размисъл, по сигнал за купуване на гласове в ромските махали на града бе арестуван общинският съветник Янко Станев. По-късно той оглави група съветници от СДС във Варна, която се превърна в най-лоялния съюзник на Портних и ГЕРБ в съвета, а на редовните избори за кмет през 2015 г., които Портних отново спечели, 80% от гласовете, подадени за него, се оказаха отново на варненските роми. И погромът над Варна започна.

Излети милиони от европрограми и още милиони от държавата

Варненци само четат и слушат в новините колко милиони са отпуснати за бюджета на община Варна, колко милиони се отпускат по европрограми. Но за варненци тези милиони са само цифри от новините, но не и реални резултати за двата мандата на Иван Портних.

Публична тайна е, че огромна част от бюджета на общината отива за „обслужване“ на фирми, свързани с ГЕРБ или пък за купуване на политическо влияние. Или пък за лични цели. Като например таксата за обучение на сина му, който тази есен замина да учи в най-скъпото училище в света – швейцарския институт „Le Rosey“, както разкри наскоро „Афера“. Таксата на година за обучение в престижния „Le Rosey“ варира около 300 000 лв. на година. За пет години това прави около милион и половина лева. През двата мандата кметуване Портних би трябвало (по закон поне) да има доход единствено от кметската си заплата. Математиката определено не излиза.

Но пък Варна (разбирай Портних) си има паркинги, от които може да се печели по милион на година. В началото на годината стана ясно, че Иван Портних точи по 1 млн. на година с паркинги. Вместо да използва технологията на т.нар. виртуален ПОС терминал за събиране на таксите за платено паркиране в синята зона на Варна, местната администрация, управлявана от Портних, плаща комисионни в размер на близо 1 млн. лева годишно, тъй като възлага услуги на посредник. Това беше потвърдено и от отговори на въпроси на „Дневник“, получени по Закона за достъп до обществена информация. Официалната далавера става по силата на договор, подписан през октомври 2021 г. след процедура за възлагане на обществена поръчка. Срокът на договора е 36 месеца, а стойността – малко над 2.8 млн. лв. с ДДС. Това прави по 77 хил. лв. на месец.

На обявената обществена поръчка е отговорила само една фирма – „Тикси“, а според договора с комисионата за всяка от таксите за паркиране, платена през мобилното приложение „Варна паркинг“, е в размер на 12.5%. Според предоставената справка същият е и размерът на комисионата при плащане през публичен виртуален паркинг метър. Тя обаче достига 16.5% при плащанията, които масово се извършват с sms.

Портних отново е кандидат за кмет на Варна. Как е възможно след поредица позорни провали Портних отново да вярва, че ще може да управлява, обясни наскоро разследващата журналистка Веселина Томова от „Афера“.

В студиото на „ЕвроДикоф“ тя изнесе информация, че преди месец Иван Портних е увеличил заплатите на всички общински служители със задна дата от 1 януари т.г.

Т.е. те накуп ще вземат сериозна сума точно преди изборите, което на практика е купуване на корпоративен вот с държавни пари.

Така управлява Портних. Разпределя държавни пари с размах единствено за собствените си интереси. Вярвате ли, че администрацията ще гласува против него? Не трябва ли прокуратурата да прояви интерес към това публично купуване на гласове?

Какво всъщност направи същата тази администрация за гражданите на Варна? Градският транспорт така и не се обнови.

През двата мандата на Портних с бюджет от над 150 млн. лв., градският транспорт във Варна трябваше да стане интегриран и модерен, дори евросредства се наляха. Но се оказа, че некадърно организирани обществени поръчки прахосаха пари и възможности това да се случи. Или просто средствата са били „усвоени“ за нещо друго. Става въпрос за процедура по избор на изпълнител за обществена поръчка за закупуване на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях на стойност 85 000 000 лв. Поръчката е от 2021 г., а средствата за нея са отпуснати по Оперативна програма „Околна среда“ като безвъзмездна финансова помощ.

Припомняме, че в края на 2021 г. служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ влязоха в Община Варна и изискаха документи и снеха обяснения от всички членове на комисията по избор на изпълнител за закупуването на електрическите автомобили, от кмета на общината Иван Портних, както и от двама от заместниците му.

Снети бяха обяснения и от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие, от изпълнителния директор на общинското дружество „Градски транспорт“ ЕАД и от служители в същото дружество. Сигналите стигнаха и до Европейската комисия, но… без резултат.

Ремонт за милиони, измит от първия дъжд

През 2018 г. Иван Портних предприе изпълнението на грандиозен проект – реконструкцията на трикилометровия бул. „Васил Левски“ във Варна. Финансирането бе отпуснато от тогавашното правителство на Бойко Борисов. Първоначално съобщената сума бе 250 млн. лв., но така и не стана ясно каква е истинската стойност на т.нар. „златен“ булевард.Поради некачественото проектиране и строителство, едно от кръговите кръстовища по булеварда се оказа силно наклонено, пътното платно „отхапа“ част от трибуните на стадион, а в деня на откриването на съоръжението един от надлезите му пропадна след най-обикновен пролетен дъжд.

За сметка на това остава като виц „великата“ му фраза, изречена докато се вози в джипката на Вожда и казва: „Това е новото кръгово, а там, ето, там между другото сме посадили истински дървета.“

„Езерото“ от отходни води

В края на 2019 г. институциите във Варна бяха научили за авария на канализационна тръба, която минава през Варненското езеро, но не предприеха абсолютно нищо. През цялото това време Портних кри от съгражданите си, че в залива пред града са се излели над 3 млн. куб.м силно токсични фекални води. Девет месеца по-късно милионите кубични метри фекални води са в езерото и са видими и с просто око. Повече от година по-късно тръбата беше подменена и мръсната вода спря да се излива в езерото, поне временно. Тогава тръбопроводът обаче не беше закопан под дъното на Варненското езеро, какъвто беше планът. През следващите месеци последваха нови аварии и нови ремонти. В това време още боклуци оцветяваха водата в кафяво.

Заради неспособността на Портних да се справи с ремонта на тръбата на практика е обезсмислена инвестиция от над 430 млн. лв., която държавата направи за удълбочаването на плавателните канали във варненското пристанище.

Окръжна прокуратура във Варна му повдигна обвинение за тази мърлявщина и прахосване на милиони едва през юни тази година. Резултат – нула.

(Следва…) 

www.mediamall.info

«