« Върни се назад Публикувано на 01.12.2017 / 9:32

БОЙКО РАШКОВ: ИМА ПРОИЗНЕСЕНА ФРАЗА: „БЮРОТО ЗА КОНТРОЛ ВЪРХУ СРС ТРЯБВА ДА СЕ СМАЧКА“! ТОЛКОВА МНОГО НАРУШЕНИЯ ИМА В ДАНС, ТА НИЕ ТРУДНО ЩЕ ПОСТИГНЕМ КРИТЕРИЯ „ПРАВОВА ДЪРЖАВА“!

БОЙКО РАШКОВБойко Рашков, председател на Бюрюто за контрол върху СРС по btv:

„В доклада на Националното бюро за контрол на СРС  има няколко хиляди души, които са следени със СРС. Законно или незаконно – това е въпросът. Има фрапиращи случаи на неправомерно ограничаване на конституционни права със СРС. Чух един политик да коментира, че чрез използване на СРС по отношение на едни политик, независимо дали нерегламентирано или не, се разкрива чисто политическата дейност и неговия кръг. Опасността за политиците е малко по-завишена, тъй като тези, които сега управляват, биха могли да наблюдават своите опоненти. Тези служби, които контролират гражданите, са подчинени на политическата власт.

Има толкова много нарушения в ДАНС, та ние трудно ще постигнем критерия „правова държава“. Допускани са грешки в елементарни хипотези. Внасят искания за използване на СРС до съд, който не е компетентния в даден случай, например.

В България се редуцира броят на лицата, които се контролират със СРС след създаването на Националното бюро. Ние отговорихме на изискванията на европейския съд по правата на човека преди 9 години. Тогава европейският съд беше подчертал дебело, че 10 200 разузнавателни средства са прекомерно много за страната ни. Сега сме свели този брой малко под половината. Това са явни данни. През 2016 г. са наблюдавани 2749 лица и ние сме дали данни колко са случаите на нарушение на правилата.

Има важни проблеми, които трябва да станат предмет на дискусия в парламента и да доведе до реални резултати. Възлагането на контрола единствено върху изпълнителната власт крие рискове, сред които е въпросът дали се упражнява изобщо такъв контрол.

В случая със заместника на шефа на националното бюро за СРС Георги Гатев бе изнесено в прессъобщение на прокуратурата, че той е съдействал на гражданите да подават молби за проверка дали са подслушвани. Имаше предложение той да бъде отстранен от длъжност, защото е имал контакти с магистрати, на които помагал, сякаш те не могат да пишат, да си попълнят молбата. Имам категорична информация, че целта е бюрото. Има произнесена фраза „Да се смачка бюрото“, събирана е информация за бюрото каквато им падне, дори неистинска, намекна Рашков, но не разкри кой се е прицелил в тях.

Има един случай, когато един прокурор каза на един министър: „На колене“. Проверете искът на съдията към държавата в какъв размер е, призова водещия гостът в студиото, като изтъкна, че има искове аз 500 000 лева.“

АФЕРА още на 9 август т.г.:

ПЕЕВСКИ УДРЯ ПЕРСОНАЛНО ДОГАН! ИСТИНАТА ЗА „АФЕРАТА ГЕОРГИ ГАТЕВ“. ЩЕ ПОСЛЕДВА ЛИ „РЕСТО“, КОЕТО МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ БЪЛГАРИЯ

Продължава да ви управлява мафия!

Afera.bg

«