« Върни се назад Публикувано на 28.05.2011 / 10:48

Бойко, нашaта Мерилинка

Тези дни галерия Human Think откри първата поп арт изложба, вдъхновена от български политик. "Реквием за един премиер" съдържа 12 платна на млади творци с образа на публична личност номер 1 у нас. Бойко Борисов като обожавания Марлон Брандо (в ролята му на Кръстникът), Бойко Борисов като Свети Георги Победоносец, Бойко Борисов като попиконата Мерилин Монро, изобразен в стил Анди Уорхол… Като две капки боза (цитираме "Господари на ефира").

Опитът за "мерилинизиране" на политик – освен че не е нов, може да бъде доста по-стряскащ от евентуалната асоциация, че премиерът ни умее да ни прелъстява и заглавичква досущ като комерсиалната секс героиня. Миналата година 22-годишният американски художник Джеси Ленц "взе на заем" косата и грима на Монро от прочутите сериграфии на Анди Уорхол, за да обедини образите на диктатори като Хитлер и Мусолини, съвременни политици като Барак Обама и Махмуд Ахмадинеджад, свирепи литературни и киночудовища като Ханибал Лектър и Едуард Ножиците – които през лика на секс иконата придобиват съвсем зловещ вид.

"Бих искал хората да ги усетят отвъд обичайната пропагандна врява, която е била или все още е неразделна част от имиджа им", казва илюстраторът, според когото попкултурата и медиите продължават да представят повечето от тези хора като икони.

"Обама получи Нобелова награда за мир просто защото обеща да се бори за един по-спокоен свят – нещо, което може да каже всяка Мис Америка", обяснява Ленц причината, поради която е включил американския президент в колекцията си от мерилинки.

Но докато открай време нашите политици също обещават в стил миски, на българската контракултура все още й липсват истински саботьори, които да засегнат поне малко егото на управляващите.

Въпреки че изглежда обречена да бъде ръководена от скандалния Берлускони още години наред, в мързелива страна като Италия всеки ден се появяват негови саркастични карикатури – и то в популярни издания като "Република" и "Еспресо". Тук само последната страница на вестник "Сега" (с карикатурите на Христо Комарницки) измива лицето на българската преса, на чиито първи страници обикновено слънцестои снимката и името на премиера.

И щом и младите артисти не смеят да вкарат по-смела ирония в образа му, цялото ни изкуство ще напомня просто на култ към личността.

www.webcafe.bg

«