« Върни се назад Публикувано на 07.01.2011 / 11:13

Бойко Борисов, Явор Дачков, чичкото с очилата и други действащи лица

Незабавно Явор Дачков – властелинът на свободния печат се връща в офиса, щото не е бил там, секретарката му дава флашката и потича порой от информация. Която спред някои била грандиозен скандал и Бойко трябвало да си ходи. Защото това никога досега не се било случвало. Кое точно ли не се било случвало? Как кое бе, драги зрители? Досега не се е било случвало министри да си говорят като каруцари.

Съгласен съм, нали. Щото, примерно, министрите на Станишев помежду си са си говорили само с високо интелектуални фрази, заучавани в европейски колежи и руски висши университети. Те са си говорили с термини от висшата математика, немската класическа философия и всяка вечер са ходели на опера. В краен случай на балет. А в служебните мерцедеси винаги е звучала класическа музика. Или поне джаз. Нали така, Дачков?

Сега, след това вихрено въведение да влезем навътре в темата, щото сигурно още се чудите за какво иде реч. Иде реч за т.нар. скандал с някакви анонимни записи, в които шефът на митниците Танов, вицепремиерът Дянков и заместникът на Дянков – Горанов си говрели като хамали, критикували Цветанов (МВР министъра) и всичко това, знаейки, че ги подслушват. Което било достатъчно Явор Дачков да се качи на черешата. Не, не да се напие като прасе. Всеки уважаващ себе си джаз-класик-фен не пие. Означава, че е избухнал скандалът на десетилетието, даже бих казал, скандалът на прехода. Досега такъв невероятен скандал не се е случвал. Нали?

И всички се втурнаха да искат оставки, да падат министри, да хвърчат глави и най-вече „Бойко да си каже всичко”! И Бойко си го каза. Тази сутрин по БТВ-то на народа Бойко Борисов си каза всичко. Аз поне останах доволен.

Между другото, в последно време ми се струва, че започвам да харесвам батко ви. Преди няколко седмици Бойко Борисов беше гост на новото предаване на БНТ – Екип 5. Дето всеки ден са различни водещи като Иван Гарелов (замесен с ДС), Милен Цветков – известен като онзи дето не може да говори нормално и постоянно крещи или се кара с някого и още 3-ма други водещи, взети назаем от близката кабелна.

Всеки ден водещ е един от тях. Но когато гост им беше Борисов, петимата бяха се наредили пред него като на разпит. Или като на изпит. Или като за разстрел. Или, ако щете, като 5-членен състав на Върховния съд. И се напдреварваха да задават кой от кой по „интересни” въпроси. И да не изчакват отговорите. Е, не бяха познали, щото Борисов ги „нареди”, както си трябва.

Малко по-късно, същата вечер (или няколко дни след това), Йорданка Фандъкова, кмет на София, цъфна в Шоуто на Слави. Слави беше „коректив” на разговора между нея и сценаристите. Мъжете в черно. Тримата (+още 1, 2) от запаса. Петимата от РМС. Седемте самураи. Които се опитваха да й отрежат главата. Даже си помислих в един момент, че желаят не само символично да й я махнат. Главата. Държаха се толкова олигофренски, че Фандъкова, за която съм писал доста, ми се издигна поне с 2 единици в очите. Не, че Йорданка Фандъкова има нещо общо с „междузвездния” скандал, но исках да си го кажа. Фак дис шоу и главния му сценарист, дето вече е известен с това, че гепи текстове от къде ли не.

Връщаме се в родната медийно политическа кал, където Бойко Борисов обяснява 45 минути на Ана Цолова, че няма сестра. Той, Бойко сестра си има, ама се изразявам иносказателно. Бек ин хел.

Какво каза Борисов? Че има доверие на хората около себе си. Ако загуби доверието на някого, маха го. В прав текст. Също така, в прав текст каза, че ако Ваньо Танов, който е генерал, шеф на митниците, бивш шеф на БОП (или там както се казва), ако има някакви грижи с някакви фирми, може да отиде и да си каже мъката. И аз така си мисля. Някак ми звучи несериозно как Танов мрънка на Дянков, че Цветанов нещо газел копривата. Бойко бил ядосан, че мрънкали.

Аз лично не съм ядосан, просто ми е смешно. Как може цял един генерал да мрънка? Кажете ми? Смешно си е. Борисов винаги е заявявал, че ако някой има проблем с някого, винаги може да отиде и да се приключи. Бойко ги умее тези неща. Вече се е доказал, като човек, който не цепи басма никому.

Пак в прав текст премиерът категорично заяви, че всеки, „който е виновен, ако има такова нещо, ще си понесе отговорност, без значение дали това е Цветанов, Дянков или Танов.” Какво повече?

Сутрешните форумни, вестникарски и медийни критици и анализатори избухнаха от фразата на Борисов, че се били подслушвали министри! Това било нарушаване на човешки права, навлизане в лично пространство, оставки и али бали! Глупости, казвам аз. Ще ги подслушват, разбира се. Те не са там, за да си развяват коня. Те са там, за да работят за държавата. И ако някой се дъни, той ще бъде подслушван. Борисов обясни, че при всички случаи става дума за прокурорско нареждане и разрешение от съдия. Това е. Кратко и ясно.

Направете аналогия, драги зрители с всички онези сайтове, вестници и предавания, дето час по час показват цвета на бикините на Алисия, циците на Николета (известна като помощник треньор на Лотар Матеус по въпросите на с футболните ни национали) и всякакви други небивалици и вестник „Галерия”, дето щеше да е уж сериозен, пък още от първия брой си показа тъмно жълтия клюкарски задник. Нали, аналогията е ясна, да не обяснявам още.

А тук, в този т.нар. скандал, не става дума за прашки, силикон, чалгаджийски лайна и простотия, а за спиране на контрабандни канали, ограничаване на корупция и други такива все жизнено необходими за държавата процеси.

Ама Бойко пак се оправдавал със Сергей Станишев, продължават червените чугуни. Разбира се, че ще се оправдава. И не само той. И премиерите след Борисов ще се оправдават със Станишевото правителство. Забравихте ли, милички, какво беше? Забравихте, нали? Знам ви аз. Да започна ли да изброявам? А?! А, сетихте се, значи. Браво, браво.

Освен всичко, освен цялата „Сересе” тъпотия, някак не ми убягва и фактът, че тези записи, правени неясно от кого, са от месец май 2010. Да бе, копеле. Отпреди половин година. Ми, що сега ги пускат? Ми аз отде да знам! Сега е дошъл чичкото с каскета и очилата сигурно. Може би човекът от провинцията пътува и не е имало транспорт от село до столицата. Щото зима, т’ва, онова…

Или пък, защото става дума за сриване на имиджа на страната, предстояща проверка за Шенген и т.н. А? Как е, добре ли е?

Именно за това информацията от разговорите е извадена и обявена точно сега, нека не се заблуждаваме излишно.

Не ме разбирайте погрешно. Много пъти съм се заяждал с Бойко Борисов и ще продължа да го правя. Но тази история с тези подслушвания изнесени от Явор Дачков и тази… ъ-ъ-ъ… дето мяза на… ъ-ъ-ъ, забравих на кого, някакъв руски революционер май беше, а, да, Кристина Патрашкова, е супер странна.

Факт ли са строежите на магистрали? На метрото? На детски градини? Околовръстния път? Магистрала „Люлин”? Спортната зала? Факт са. Точка. Какво точно направи предишното правителство? Не бе, не се заяждам, питам просто и ясно: какво построи другаря Станишев, дето е с три дипломи от Харвард? И какво направи Бойко Борисов, дето бил „прост” пожарникар? Ама той, Борисов строял пътища, понеже там комисионните били най-големи, казва някакъв форумен пишман критик. Ей, ама много прости хора има бе. Много.

И искам открито да заявя, че съм изключително благодарен на Явор Дачков дето слуша джаз и класика и говори само с изискани европейски фрази, че събра куража и смелостта да ни пусне тези записи, та да разберем и ние какви ги върши властта. Щяхме да си отидем непросветени. Мерси, тенк ю вери мач и спасиба.

Между другото, Яворе, ти спомняш ли си преди време като се раздели с Люба Кулезич, как ходеше по „Славейков” и крещеше от радост, че си свободен. И други работи. Май не бяха много подходящи за европейското ти възпитание. А, сега се чуди кой ми е дал тази информация. От първа ръка. Млъквам, млъквам, спокойно. Достатъчно си се осрал, за да продължавам и аз да те бутам в лайната.

Но, факт е, че Явор Дачков достойно замества Яне Янев. Ако не единият клоун, ще е другият. И другата. Клоуни в тази държава, дал Господ. Той, Явор, като човек с богословско образование би трябвало да ги знае много добре тези неща.

Уважаеми дами господа, просто си представете вместо Бойко Борисов в сутрешния блок на БТВ да беше седнал другаря Сергей Станишев. Единият „прост пожарникар”, другият човек естет, любител на женските ТВ-Канал 1 прелести, рокер и т.н. Единият говори като „чобан, заселил се в покрайнините на „Люлин”, както се изрази една позната, другият завършил в Кеймбридж. Или в Москва. В случая – все тая. Единият работил, работил, работил, другият… ъ-ъ-ъ, абе, колко дни трудов стаж имаше др. Станишев преди да стане премиер?! Забравил съм, я припомнете ми, моля ви. И кого бихте избрали?

Аз лично, с всичките му негативи бих избрал батко ви. Мисля, че е ясно защо. Борисов отговаря директно и ясно. И точно. Не шикалкави и не увърта. Станишев на всеки въпрос отговаря с неясни фрази, заучени на вечеринки на партийното и комсомолското ръководство, локуми, шербети и нищо ясно и съществено. И кое е по-важно? Стилът на говорене или свършената работа? Отговорете си сами, смятам, не сте толкова глупави.

Драги зрители, на финала сигурно има нещо, което не ви е станало съвсем ясно. Някак нещо ви гложди отвътре и не знаете какво точно е то, от какво естество е. Аз ще ви кажа. Не ви стана ясно кой е чичкото с очилата. И на самия премиер Борисов не му е ясно кой е чичкото с очилата, дето е дал на секретарката на Дачков флашка с тайна информация, след което гръмнаха лайната.

Така. Слушайте внимателно. Значи, според самия Явор Дачков, той не е бил в офиса, когато е дошъл чичкото с лайната. Опа, сори. Когато е дошъл чичкото с флашката. Явор е бил в тоалетната или да се бори с несправедливостите по света и у нас. Значи, при секретарката идва чичкото, дава лайната, т’ва, флашката и се изпарява. Веднага след това, от другия край на Татковината, пристига Дачков и стартът е даден.

Стартът на предизборната борба, ако не ви е ясно. За мен е повече от очевидно, че чичкото с очилата е самият Явор Дачков. Той излиза, маскира се като чичко с очила, (той се е снимал във филми, има познати гримьори) влиза, дава… внимавам, да… дава флашката и изчезва. И веднага след това се връща и започва да се прави на анализатор. Само че, както ви става ясно, аз го анализирах по-добре. Мерси!

Ако се чудите пък, на него кой му е дал флашката, отговорът е: има кой.
Спокойно.

http://ianchefff.blog.bg

«