« Върни се назад Публикувано на 11.03.2011 / 10:22

Бойко Борисов си връща инициативата?!

 

 

Борисов грейна на форума на „Подкрепа”. Тренчев ли не беше поласкан от това? Свръхполитизираните български „синдикати” са подигравка със синдикализма. Резултатът от преговорите по рекета със стачката на железничарите за пореден път показва истинското лице на „синдикалните” босове. Всъщност те осигуриха истински триумф за Борисов. Министър-председателят може да занесе в Брюксел сладка новина за тамошните нотабили – оправя се със социалния натиск нашият премиер, създава необходимите условия за заем от Световната банка. Кристалина Георгиева може да го потупа по рамото.

След рандевуто с американския посланик Джеймс Уорлик се стабилизираха нещата и по линия на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Перспективите по трансграничната престъпност са направо слънчеви – меверейците са в голямата игра. Вече пресичат и схеми с осмий…Сега остава Б.Б. да съдейства на Румен Петков да си върне благоразположението на янките и всичко ще е ОК за „старите приятели”. Само дето няма да им се получи. Освен ако Маджо не стане акционер в DEA, пардон.

Бойко Борисов в момента има един основен кахър – как да съчетае договорките по линия на успокояване на обстановката в държавата с що-годе автентична линия на поведение на „десен” политик при заемането на изходните позиции за предстоящите избори. Сагата с „барбекюто на Доган” едва ли ще може дълго време да прикрива усуквациите на видни гербери по места. Да не говорим за „преговорите” на нивото на Б.Б.

Но Борисов си знае – ето, в петък Павел Димитров може на воля да обяснява във Варна (докато представя идеите на герберите за пристанището) защо детутат на ГЕРБ като уважавания д-р Красимир Петров беше толкова гнусно унизен от хората на емблематичен фактор като Веселин Марешки. (Ако герберите залагат на неговата „принципност”, направо са загинали. Иначе схемичките са ясни – карамбол за усилване на позициите пред истинските партньори.) Всъщност Красимир Петров може би си заслужава сегашните удари – реакцията му, когато ние първи писахме, че е варинат за кандидат-кмет на Варна, никак не бяха съобразени със статута ни на напълно независими наблюдатели и на приятелски настроени към него от години доброжелатели. Иначе предполагаме, че и той ще има своя слънчев ден за възмездие – много по-скоро от датата на местните избори…Марешки си направи това, което никой друг не може да му стори. Ако той си вярва, че ще може да се прикрие с „двойни игрички” като през 2007 г. – съдбоносно се лъже.

Вмъкнахме пасажа за комбинациите във Варна като илюстрация как Б.Б. не успява да контролира всичко. И не бива, разбира се. Големият бос трябва да си осигурява свободно време да мисли. И дано да не ги измисля като със Сертов, защото заради Марешки и Петров може и да не загуби Борисов в морската столица, но поради комбинацията (и липсата на извинение пред автентичните антикомунисти) с Петко Масона – със сигурност ще си образува нерви в морската столица.

 

www.versia.bg

 

«