« Върни се назад Публикувано на 19.01.2011 / 10:23

Бойко Борисов си връща инициативата

 

 

В понеделник реднахме невинните словца, че Бойко Борисов изпуска инициативата. В сряда сутринта Иван Костов вече се кахъреше дали премиерът ще си върне „загубената инициатива”. Часове по-рано Борисов „внезапно” реши да се вживее в ролята на професионален политик, да спре да се прави на ченге от кариерата, хванато в крачка, докато разпъва неправилно пожарникарски шланг в гориста местност. И да удари здраво.

Или поне даде заявка, че ще удари здраво политически. И да нажали опитни партийни строители и спецове в парламентарните процедури като Христо Бисеров, който със скръбен фейс обвини Борисов, че е поискал вот на доверие, преди да е излязла проверката на прокуратурата за „СРС-тата”, поиска гласуване, посочи „Атака” като инициатор на искания вот.

Но най-зле бяха представени кадрите на БСП. Видна „специалистка” по Бекет и Йонеско, която е с претенции, че е завършила няколко селски факултети, се гърчи ефирно с взор като на Митьо Очите, защото Борисов ги бил измамил и им иззел инициативата. Борисов тутакси трябва да си направи самокритика пред червения строй. Да покани Майчето Манолова на маркова вечеря и да се извини, че иска да си осигури шест месеца процедурен парламентарен комфорт, за да води играта.

Иван Костов се опита да защити тезата си за „войната”. И той като Уорлик се коригира в движение. Нямало нужда Борисов да я обявява, защото на него му я били обявили. Но трябвало да разкара „подводниците на Цвятко Цветков и Алексей Петров”. Обозначаването е покъртително. Надка Михайлова, която беше любим министър на външните работи на Костов сякаш изобщо не познава Петров?! Видни министри на Костов като че ли не са давали инфо на хората на Цв.Цв.?! Що за лицемерна наглост?!

Но Костов е класа в сравнение с Бисеров и Манолова. Ефирното му представяне бе пореден опит за маневриране. Въпреки силния ход на Борисов Командира реши да изреди условия, за да подкрепи ГЕРБ – Цветан Цветанов беше на последно място. Ще му се наложи на Костов да преглътне някои нещица…Докато чака да „мисли пак”, ако проверката на прокуратурата доведе до обвинение срещу Борисов. Тогава шестте месеца след вота на доверие падат в канала, разбира се.

Трябва да се признае, че за една нощ Костов успя да превърне изнервеността си от хода на Борисов в агресивен, но овладян, сугестиращ речитатив в ефира на национална медия. И да посъветва Борисов да бъде много хладнокръвен…И друго може би е редно да се спомене – сериозни източници на информация твърдят, че всъщност точно Иван Костов стои зад идеята на Бойко Борисов да поиска вот на доверие, за да не му се наложи да гласува с БСП.

Командира намерил поверителен канал, за да пласира комбинацията си, продължава източникът. Врътката е, че точно доверени функционери на Цветанов са били използвани като „пощальони”. Твърдението на източника щеше да е желязно, ако не беше друго инфо – Костов и Борисов са имали напоителен личен разговор…

В същото време парламентарният водач на „трактористите” си изпусна тотално нервите в тв студио и устрои невиждан скандал, след като го цапардосаха с „техните камъни по техните кратуни”. Това се случи заради анонсирането на видеоматериал, компрометиращ начина за събиране на подписи за нова Конституция. „Човекът с каскета” се превърна в непознат гражданин, ползващ пощенската кутия на председателя на НС Цецка Цачева. Чудна държава България.

Връщането на инициативата от страна на Бойко Борисов и активизирането на неговите „силни фигури” е само част от пътя, който трябва да извърви ГЕРБ, за да спре ерозирането на доверието. След това герберите могат да започнат да мислят и действат за връщане на доверието поне частично до старите нива.

Засега е ясно, че Костов е склонен да се усуче, за да не го отсвирят съвсем, докато жадува „генерална криза”. Сергей Станишев ще чака инструкции от такива като Цвятко Цветков, пардон и прочие. Георги Първанов дали не трябва да разкара почти всички от екипа си, без да ги пита? Сашо Пенов дали не е „света вода ненапита” в сравнение с някои от останалите фенове на „олигарсите”?! Първанов ще трябва още да почака с атаката. Борисов ще натисне след вота за постигане на пълен контрол върху политическата инициатива – кой ще определя дневния ред на обществото, ще реди приоритетите, ще решава за мегапроектите.

 

www.versia.bg

 

 

«