« Върни се назад Публикувано на 17.01.2011 / 15:55

Бойко Борисов се набута във „вълчи капан”

 

 

Десетте дни, които разтърсиха ГЕРБ и държавата, не доведоха до желаната от „трактористите” оставка на Цветан Цветанов. Стартирането на кампанията го посочи като „лошата овца” в правителството на Бойко Борисов. След първия „сезон” на сериала босът на „трактористите” директно формулира рекета към премиера – махаш Цветанов, спираме атаките, спират скандалите.

Какво ще промени това? Ще бъдат обявени записите за минипулирани? Ще грейне отново Борисов целият в бяло, след като Странджев заяви, че разговорът, в който Танов преразказва какво му е казал премиерът, е автентичен?! Какво ще се случи?

Дянков и Цветанов опетнени ли са от тези записи?! Как може да мотивира Борисов разкарването на Цветанов? Като го обвини за изтичането на „СРС-тата”, разбира се. Но тогава ще признае, че те са автентични. „Вълчи капан”.

В момента „трактористите” обезкостяват премиера. Пригласят им от БСП. Хората на Станишев вече дадоха тон за историята с „танковата реплика” на Петър Младенов. Курумбашев посочи и срок – шест месеца Младенов бил размотавал публиката, но накрая си признал. Вече писахме, че тогава „достоверните записи”, пардон, бяха пращани за международна експертиза. И какво – Младенов подаде оставка. Луканов го изработи.

Повтаря ли се историята? Борисов ще трепне ли като Младенов? Босът на „трактористите” ще се окаже ли толкова ловък като Луканов?! Няма ли хората на Станишев, включващи се в игра, която уж не е тяхна, накрая да се жалват отново от промененото „международно положение”?!

В крайна сметка, ако Бойко Борисов изчислява, че в даден момент ще предпочете да подаде оставка, за да предизвика предсрочни парламентарни избори, дали няма да се набута в ръчичките президентски?! Но ако изчака да си отиде Първанов, без да е излязъл сух от скандала, дали няма да се превърне в „сламен премиер” като Беров?!

Босът на „трактористите” на практика управлява държавата. Първанов спазва продуктивна дистанция от скандалите. Публиката гледа сеир, докато я плашат с цената на олиото и хляба.

Междувременно хората на Борисов, замесени в скандала, ръсят заклинания, че записите били манипулирани, докато апелират да се изчака проверката на прокуратурата. „Достоверните записи” пък щели да бъдат изпращани в чужбина, ако Борисов се доберял до такива. Но ако те са „достоверни”, какво да им се проверява?!

Борисов изглежда разколебан във „вълчия капан”. Няма как да е иначе. Поставена е под въпрос легитимността на управлението на ГЕРБ. Не заради социологическите рейтинги, разбира се, а поради дискредитирането на обещанието за „открито и прозрачно управление” с гарант Бойко Борисов. Срине ли се доверието в „гаранта”, управлението на ГЕРБ остава без властови инструментариум, а мантрите, че сега имало „политическа воля”, се превръщат в дърдорене.

Бойко Борисов играе за време. Първо обяви, че ще изчака проверката на прокуратурата. Но тя не може да се точи повече от десетина дни, защото ще генерира нови скандали. Сетне заяви, че имал намерение да изпрати „достоверни записи” за международна експертиза. Седмици, месеци чакане. А после?! Антоний Странджев не обезсмисли ли тази „процедура” с признанието, че разговорът му с Ваньо Танов е автентичен?

Всъщност Бойко Борисов даде и друг сигнал. Той отново препраща към скандала с „танковата реплика”. Когато нямаше накъде да лавират, поддръжницете на Младенов в БСП попитаха – „Не е ли по-важно, че танковете не дойдоха, а не дали е казана репликата?!”. Така и Борисов – „Ако са такива протекциите на Борисов…”, след като разговорите с Ваньо Танов довели до отнемане на лиценза. Като оставим настрана питането за „преди и след”, възниква въпросът – принципната позиция на Симеон Дянков ли отне лиценза, или „поетият ангажимент” на Бойко Борисов към бизнесмен, приближен на такъв като „Гоце”?!

На фона на различните сигнали, излъчвани от премиера, хората на Станишев вече апелират той да бъде призован в прокуратурата. Първо като свидетел, а после и като…

Многоточието е задължително. Дори хладнокръвен политически играч като Иван Костов вече не тръби за „вкалинчване” и влизане от скандал в скандал. „Менте” Калина е позабравена, апартаментите на Цветанов – също. Докато не гръмне нова серия по темата след обнародването на проверката на неговото имотно състояние.

Какви ли ще бъдат рейтингите в края на март, когато цените на олиото и хляба се прибавят като негативен фактор към ченгеджийските скандали?! БСП спря да пада. Вече дори качва. А ГЕРБ?! Неприятното за Бойко Борисов е, че той ще трябва да взема съдбоносни решения, докато все още е във „вълчи капан”. Генерален ремонт на кабинета „Борисов” ли се задава?! Босът на „трактористите” ще бъде ли удовлетворен след евентуален ремонт?!

Дотам се докара Борисов с набутването си във „вълчия капан” – шефът на „трактористите” да му нарежда кого да махне. Вероятно 10 февруари т.г. ще бъде един прекрасен ден за демокрацията в български вариант, но дотогава проверката на прокуратурата вече трябва да се е произнесла по записите. 

 

www.versia.bg

 

 

«