Публикувано на 10.06.2008 / 9:21

Бойко Борисов: Президентът Георги Първанов е израснал като мен – просто, на улицата

 

 

Politique internationale е френско политическо списание, което от 29 години е водещо франкофонско издание в света за международни отношения. През годините е публикувало интервюта с личности като Джордж Буш, Бил Клинтън, Ричард Никсън, Никола Саркози, Янг Зъмин, Ангела Меркел, Хелмут Кол, Романо Проди, Силвио Берлускони, Хосе Мария Аснар, Уго Чавес, Фидел Кастро, Алваро Урибе, Муамар Кадафи, Абдула Втори, Хосни Мубарак, Ариел Шарон, Нелсън Мандела и много други. Бойко Борисов е първият български политик, който дава интервю за списанието, преведено със съкращения и публикувано от в. “Стандарт”.

Бивш пожарникар, шампион по карате, бивш бодигард, вие станахте кмет на София и лидер на най-популярната политическа партия в България. Каква е вашата тайна?
– Има едно-единствено обяснение и това е работата. Трябва умение да се съчетаят дисциплина и свобода на духа. Все пак не забравяйте, че каратето е изкуство. Политиката също. Докато бях треньор на националния отбор по карате, подготвях и докторат по психология. Това са дейности, които се допълват, а не се изключват взаимно. И изискват концентрация и познания. При пожарникарите е същото. Сещате ли се за друга подобна работа, която изисква предварително такива човешки усилия? Която поставя хората на изпитание в такива тежки моменти. Трябва да се умее да се работи в екип, да се взимат важни решения за една десета от секундата. Същото положение е и в политиката. Очевидно този нетипичен житейски опит ми помогна, защото вече седем години съм най-популярният човек в България.
– Служили сте при бившия комунистически лидер Тодор Живков, впоследствие при Симеон II. Как можете да обясните тази голяма политическа промяна?
– По времето, когато станах бодигард на Тодор Живков, той беше напуснал постовете си и излизаше от затвора, вече беше никой… Аз упражнявах работата си, предложих услугите си. Колкото до царя, той беше избран на 17 юни 2001 г. и не станах главен секретар на МВР само защото ме беше помолил да приема този ключов пост. Той разчиташе на мен да атакувам престъпността. За каква голяма промяна говорите? Точно обратното. Дядо ми, който е бил кмет на селото ми, е убит от комунистите през 1944 г. и дълго съм страдал поради това. Заради моя произход нямах право да упражнявам някои професии през годините. Примерно не можех да работя в тайните служби. Моето политическо ангажиране бе определено от едно-единствено нещо – идването на социалистите на власт. И очевидно добре съм направил, защото спечелихме всички избори!
Имали ли сте възможност да дискутирате с Живков краха на комунистическата система? Какво мислеше той?
– Той вярваше, че е заговор. Започнал в страната и подет от чужбина. Във всеки случай беше убеден, че е работил за благото на страната и беше пленник на това, което смяташе за "своята" истина.
– По времето на СССР България беше един от най-верните съюзници на Москва. Днес Русия на Путин масивно инвестира в българската енергетика. Не буди ли това страх у вас? Не се ли опасявате, че ще загубите независимостта си?
– Не, не ме е страх от Русия. Руснаците са част от общата българска памет. Никога не съм бил приятел на комунистите. Но не забравям, че няколко десетки хиляди руски войници загубиха живота си за свободата на България от турско робство. Като християни имаме дълбоко уважение към тези хора, които поставиха свободата ни над своя живот. И като страна членка на НАТО и ЕС сме длъжни да спазваме общите правила и договорите, които сме подписали. Та защо да ни е страх от Русия? Но сте прави като казвате, че истинският проблем е енергийната независимост на България. Ето защо миналия януари бях в Париж, за да се консултирам с ядрени специалисти и да се възползваме от френския опит.
Присъединихте се към ЕС преди 18 месеца. Каква е равносметката според вас?
– ЕС е решен да ни помогне. Ние ще се отплатим, като направим външните ни граници изключително сигурни. Заемаме ключова геостратегическа позиция. Ние сме остров на стабилност на Балканите, както и дестинация за чуждестранни инвестиции. В крайна сметка ще постигнем равновесие. Това ще бъде за благото на българския народ.
Какъв е вашият икономически и политически модел?
– Баварският модел: либерален подход в полза на предприятията и капитала, но със социална чувствителност.
Подкрепяте ли отварянето на архивите и отстраняването на всички, които са сътрудничели на бившия режим, както направи Полша?
– Абсолютно. Нашата програма е категорична в това отношение. Всички архиви трябва да бъдат публикувани в интернет. Това е единственият начин да се затвори темата и категорично да се приключи с политическата употреба на миналото.
Какви са главните предимства и недостатъци на България?
– Голямото предимство са народът и природата й. Главният недостатък – корупцията и нефункциониращата съдебна система.
– Кой е отговорен за това?
– Социалистическото правителство! Освен да отлага, то не прави нищо друго.
Често изобличавате некомпетентността и лошите навици на социалистите. Единствено президентът Първанов, изглежда, се измъква от вашата критика. Защо?
– Качествата на хората често зависят от тяхното минало. Президентът Георги Първанов е израснал като мен – просто, на улицата. Докато министър-председателят Станишев е ходил на училище с мерцедес без регистрационни номера.
(Със съкращения)

Сп. Politique internationaleКоментари 0 за
“Бойко Борисов: Президентът Георги Първанов е израснал като мен – просто, на улицата”

 1. „…защото вече седем години съм най-популярният човек в България. “

  Борисов!

  Ще бъдеш най-популярният некога, когато такива кат мен те признаят за най-популярен.

  А това, че се вреш навсякъде и се подаваш откъдето не очаква човек, не те прави по-популярен сред нас, а най-обикновен нахалник, виж това със сигурност вече си ти, който непрестанно ни внушава, че трябвало да е най-популярен, тоест, известен всред плебса най-вероятно.

  А нито аз съм плебс, нито си ти популярният покрай мене.

  Обикновен бацил. (си)

 2. Борисов след като подкрепя отварянето на архивите на Държавна сигурност и е за отстраняването на всички, които са сътрудничели на бившия режим да вземе бързо да разкара варненските ДС ченгета Павел Димитров и Данчо Симеонов от ръководството на ГЕРБ-Варна. Тогава ще му повярваме в неговите приказки, иначе ще е само един медиен изхвърляч, както често го прави

 3. Само в последния абзац е казал истината! Заради това е и войната на съпартиците на Първанов – той не е един от тях! Само агентурното му минало му дава предимство, но точно това е жалкото! А на ББ мутренският период му е от полза,нищо друго! Е, и? Какво печели народът? Цирк! Но доста скъп!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *