« Върни се назад Публикувано на 11.01.2011 / 20:04

Бойко Борисов грейна целият в бяло

 

 

С лека стъпка и юнашка осанка Бойко Борисов грейна пред медиите при откриването на пречиствателната станция в Димитровград. Свитата бе внушителна. Охранителите разчистваха пътя на пешия „кортеж” с маниери на разпоредители в киносалон. Липсваше само холивудската усмивка на Бойко Борисков от предизборните плакати.

Но той за пореден път показа колко умело се изплъзва при кризисни ситуации и как се опитва да извърти нещата в своя полза. Дисциплинира партийните си велможи чрез публични интервенции в медиите. Внушението е ясно – „Пазете ме, защото хиените ще ме разкъсат!”. Похвалва се, че не се поддава на партиен натиск за назначения. Впечатлението трябвва да е – „Всички може да са маскари, но Бойко не е.”.

Междувременно Ваньо Танов дефилира в тв каналите. И въпреки усмивките лицемерни в Илинден продължава да нанася удари под кръста на Цветан Цветанов. „Абсолютната манипулация” се вихри с пълна сила.

Ако твърденията на Борисов, че РЗС му прави реклама, са верни, потвърждението трябва да дойде и по линия на социологическите проучвания. Рейтингът на „железния премиер” трябва да се вдигне. Даже и да е за сметка на някои лобиращи, пардон, „питащи” гербери.

Блясъкът на славата за Борисов във вторник имаше само един проблем (За измъкването и лавирането вече реднахме невинни словца.) – като каква Искра Фидосова отговаря за даден район. О, да – по партийна линия, разбира се, не като регионален „патриций”.

Но как така управлението на ГЕРБ хем е различно от всички досегашни, хем обясненията са, че всички така правели през последните 20 години – поемали „ангажименти”. Бойко Борисов лавира виртуозно, но само за персонажи с челна лоботомия. И за журналисти, които никога няма да го попитат – „Вчера защо казахте точно обратното?!”

Въпреки всички възможни критики към премиера трябва да се признае – той очевидно познава принципите на Сун Бин: „Ако не следиш постоянно променящата се обстановка, няма да спечелиш войната.”. Гъвкавата му позиция и невъзмутима риторика въздействат на обстановката пряко. Да не би пък той да остане верен на казаното след ареста на Алексей Петров – „Война е, който издържи…”. И така приятно да изненада даже и „трактористите”….

 

www.versia.bg

 

«