« Върни се назад Публикувано на 17.08.2022 / 9:17

БОЖАНОВ И КОМПАНИЯ ЩЕ ПИПАТ СОФТУЕРА НА МАШИНИТЕ ЗА ИЗБОРИТЕ! СЛУЖБИТЕ ПРОВЕРИХА ЛИ ДАЛИ ТЕЗИ ЛИЦА ИМАТ ОТНОШЕНИЕ КЪМ ХАКАНЕТО НА НЕУДОБНИ МЕДИИ?

Машините си имат и партия

Дни преди да напусне поста на министър на електронното управление, Божидар Божанов от „Да, България“ натрапил на изборната администрация правила, по които да се проведе машинното гласуване, убеждава ни от удобния ефир на БТВ, че манипулациите с е-вота били невъзможни

IT-експерти, свързани с ПП и ДБ, назначава ЦИК, за да инсталират софтуера на машините за изборите.

Така идваме до тъжната истината, че „не е важно за кого се гласува, а кой брои или май определя резултата“

Месец и половина преди предсрочния парламентарен вот, угрозата от манипулацията на резултатите става все по-реална. С помощта на източници в Централната избирателна комисия и Министерския съвет, „Труд“ установи поредица от факти, които разкриват, че от месеци тече подготовка по осигуряването на достъп до машините на софтуерни специалисти, близки до двама от участниците в предстоящите избори. Без изненада става въпрос за „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“.

Още на машинния вот през лятото и особено през есента на 2021 г., стана известно, че ЦИК е наела като експерти по машинния вот ИТ-специалисти, свързани с двете политически формации. Знаково се оказа името на протестъра и активист на близката до „Да, България“ инициатива „Правосъдие за всеки“ – Атанас Шарков. Както миналата година, така и сега, изборната администрация е принудена да наеме спорни откъм политически пристрастия ИТ-експерти, които ще контролират софтуера на машините. За вота през първата неделя на октомври предстои да се инсталира софтуер на 12 837 машини.

Опасенията за честността на вота идват именно от това, че тесен кръг от хора, повече от които свързани помежду си и с явни политически пристрастия спрямо ПП и ДБ, ще имат достъп до всички устройства и нещо повече – ще са разработили и внедрили софтуера, с който ще се изчисляват резултатите от гласуването с машините след приключване на изборния ден.

Така идваме до тъжната истината, че „не е важно за кого се гласува, а кой брои или май определя резултата“.

Ето и фактите:

В последните дни като министър на електронното управление в проваленото правителство „Петков“ – изключително близкият до Христо Иванов и член на ръководството на „Да, България“ – Божидар Божанов изпраща до ЦИК готови правила за провеждане на изборите на 2 октомври със закупените от държавата близо 13 хиляди машини. Повече от скандално е, че Божанов настоява изборната администрация да наеме „външни експерти“, на които да бъде осигурен пълен достъп до хардуера, т. е. до самите устройства, както и да контролират генерирането и внедряването на софтуера, който трябва да се инсталира на всяка от машините в оставащите до изборите шест седмици.

Защо Божанов настоява да се наемат външни експерти? Защото е запознат, че, макар от изборната администрация да са направили опит да наемат свои ИТ-специалисти, за което са обявили и конкурс, не е имало нито един кандидат. Факт, който обаче далеч не е изненадващ. В сектора е известно, че управителите на най-големите ИТ-компании са свързани с двете политически проксита на олигархичния кръг „Капитал“ – „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ и нито един специалист не би рискувал кариерата си, за да започне работа за ЦИК и така да се окаже пречка пред наемането на „външни експерти“, както предлага бившият министър на електронното управление от „Да, България“. Все пак да не забравяме, че Кирил Петков и Асен Василев се хвалеха миналия октомври, че най-големите им дарители за изборите са шефове на ИТ-фирми.

В резултат на всичко дотук – месец и половина преди изборите, ЦИК е в пълна безизходица – трябва да наеме „външни експерти“, повечето от които ще се окаже, че свързани, както помежду си, а също така и с Атанас Шарков от „Правосъдие за всеки“, респективно „Да, България“ и т. н.

Всъщност, за да се предпазят от обвинения и да внушават, че всичко с машините ще е наред, авторите на плана по манипулиране на изборните резултати, този път са изключили от групата на специалистите, които ЦИК трябва да наеме – „осветения“ Атанас Шарков. Други трима от общо петима ИТ-експерти, които контролираха софтуера за последния парламентарен вот, спечелен изненадващо от „Продължаваме промяната“, обаче са същите. Това са Александър Кирков, Пламен Желязов и Тодор Цолов. А вместо Шарков, на ЦИК се предлагат други четирима „външни експерти“, които се оказват колеги в новосъздадена компания, поне един от тях е съдружник с Шарков, а повечето дори и не крият политическите си пристрастия.

В следващите дни изборната комисия ще е принудена да избере няколко от тези кандидати, ако иска да има избори. Те, освен, че ще трябва да изготвят нужния код, ще контролират инсталирането на софтуера на близо 13 хиляди машини, за което ще са необходими поне още 200 технически лица. А за самия изборен ден на територията на цялата страна равномерно ще трябва да бъдат осигурени още над 2000 души, които ще отговарят за самата поддръжка на машините. Правила за подбор на „външни експерти“ от ЦИК няма, освен тези на Божидар Божанов, натрапени в последните му дни като министър, който на всичкото от горе се явява в конфликт на интереси като кандидат в предстоящите избори. За сериозния риск за честността на предстоящите избори, които машините носят, говори и фактът, че един от петимата експерти, участвали в инсталирането на софтуера за вота през ноември публично се хвалел, че и до днес притежава изходния код.

А ето и част от самите кандидати за „външни експерти“, измежду които ЦИК ще трябва да избира:

Тодор Цолов – участвал като експерт към ЦИК и за изборите през 2021 г. В последните месеци, докато управлява Кирил Петков, Цолов е имал договор с държавна институция. По-интересен е друг факт – след изборите през миналия ноември от публикации в медиите става ясно, че съпругата на Цолов – Валентина е издигната от вътрешния министър Бойко Рашков. От разследващ полицай в Областната дирекция на МВР – София Валентина Цолова се издига в служител на Дирекция „Вътрешна сигурност“, пряко подчинена на министъра, който, както стана ясно преди дни ще е водач на листа на „Продължаваме промяната“.

Пламен Желязов е името на друг от ИТ-специалистите, които са работили с ЦИК за изборите през миналата година. Сега отново е предложен за „външен експерт“. Желязов е бивш съдружник с Атанас Шарков в дружеството „Омега мениджмънт“. Двамата участват в ръководството на сдружение на експерти в информационните технологии.

Кандидат отново да участва в инсталирането на софтуера на машините отново е Пламен Желязов, бивш съдружник на Атанас Шарков.

Както вече стана ясно, понеже Шарков се е отказал вече да работи като експерт към ЦИК или по-точно – тактически е „отказан“, на негово място се явяват не един, не двама, дори не трима, а четирима „нови“ ИТ-специалисти. Един от тях е Александър Александров, който е управител в компанията „Таксистарс“, в която работи и другият експерт Пламен Желязов. Александър Александров е близък и със самия Атанас Шарков. Двамата, заедно с Александър Шарков, брат на Атанас Шарков, са съакционери в „Даскал България“ АД. Интересен момент е, че от пет месеца Александър Александров има граждански договор с ЦИК. Той не е единственият, който има текущ договор с изборната администрация.

Николай Цонев – активен симпатизант на „Демократична България“, също е в договорни отношения с ЦИК от няколко месеца.

Активистът на „Демократична България“ Николай Цонев иска да бъде „независим“ експерт към ЦИК, който да отговаря за софтуера на машинния вот

А от около една година Цонев работи в малката ИТ-компания – „Кодин Софт“, в която работят 4-5 човека. Дружеството е регистрирано само преди две години и се представлява от Диляна Димитрова. Дамата не е позната в ИТ-бранша, била е модел и се занимава със счетоводство. Интересна подробност е, че „Кодин Софт“ започва да набира нови служители в началото на настоящата година, т. е. малко след идването на власт на кабинета „Петков“. Сред новоназначените служители на „Кодин Софт“ са и Динко Манолов и Иван Жостов. И двамата, заедно с колегата си Николай Цонев, също искат да са „външни експерти“, които ЦИК да назначи за да контролират софтуера за машинния вот.

Иван Жостов – работи в неизвестната в ИТ-сектора компания „Кодин Софт“ от началото на 2022 г.

Арогантно към обществото и нахално спрямо фактите във вторник, в удобното студио на БТВ – кандидатът за депутат Божидар Божанов влезе в ролята на експерт, за да убеждава – колко честни щели да са изборите с машините. Разбира се, за БТВ е тема табу, че стотици хиляди българи, които искаха връщане и на хартиените бюлетини, не бяха чути от мнозинството в провалилия се парламент. Както често става в света на информационните технологии и в най-добрия и подсигурен софтуер може да се открие бъг. Сценаристите на предстоящия опит за манипулация на изборите за 48-мо Народно събрание изглежда са се престарали. От една страна – нито един кандидат не се явява на обявения от ЦИК конкурс за назначаване на щатни ИТ-специалисти. От друга страна – почти всички служители на една ИТ-компания изведнъж вкупом искат да се занимават с изборния софтуер. На ход са ЦИК, службите и прокуратурата, защото какво, ако не гарантирането на прозрачността и честността на изборите не са въпрос на националната сигурност.

„Труд“

Бележка на АФЕРА: Службите дали провериха дали Божанов и компания имат отношение към хакането на неудобни медии? Като АФЕРА, например, която ДЕСЕТИ МЕСЕЦ ЕЖЕДНЕВНО Е ПОДЛОЖЕНА НА ХАКЕРСКИ ТЕРОРИЗЪМ, упражняван при бездействието на ГДБОП и МВР!

«