« Върни се назад Публикувано на 27.08.2014 / 9:27

Богомил Бонев: Предупреждавам! С Мегаагенция на данъчни и митници ГЕРБ ще успеят и тогава контрабандата ще е перфектно организирана!

Богомил БоневПокрай заплахите за глад, болести (Ебола) и гигантски нови борчове, свързани с идването на ГЕРБ на власт, някак встрани остана идеята за ново административно инженерство – сливане на данъчни и митници в една мегаагенция.

Идеята беше лансирана през юни от Лютфи Местан (ДПС), продължена от Данчо Цонев (ДПС) и подкрепена от Петър Чобанов (изненада – който ще става депутат от същото ДПС). И сега вече като проект на ГЕРБ, който щял да бъде готов до края на август, а мегаагенцията да заработи от 1 януари.
Вярно е, че идеята е по предписание на Световната банка (не се знае дали под това име вече не се разбира само Сталинка или Дянков).
Но приложена в български условия от герберасти със съдействието на ДПС, тя е повече от подозрителна. При това в такива ускорени срокове.
Знаем как се провали идеята за разместване по страната на различните ведомства. С гръм и трясък. Митницата в Русе ли щеше да бъде? Та да е близо до родния край на Ало Ваньо.
Сега в едни престъпни по презумпция глави се е зародил идеята за обратен процес – на синтез.
Двете агенции нямат нищо общо като техника на събиране на данъци, структура, софтуер, култура и история и от тази гледна точка събирането на двете администрации в една ще е трудно и ще изисква поне година. Затова и подозренията са, че засега идеята е на етап публично говорене. Въпросът е, че това влияе на администрацията и парализира работата й.
Но ГЕРБ щели да го направят волунтаристично за нула време, а лидерът им обяснява на зяпналите го тъпанарки от медиите: „Ще се опитаме в тази посока да направим чрез електронно управление като мине камиона по всички системи, да му се съберат мита, акцизи“,
Единственото, което ще се получи в най-добрия случай е пълен хаос и стихийна контрабанда.
В най-лошия случай ГЕРБ ще успеят и тогава контрабандата ще е перфектно организирана.
Само предупреждавам.
Богомил Бонев
Бивш вътрешен министър

«