« Върни се назад Публикувано на 20.12.2014 / 9:23

БМБ БЛАГОСЛОВИЛ ЛОЗАН. ЗА ЛОЗАН ПАНОВ Е СЪГЛАСУВАНО С БМБ, ЗА ДА ПРИТИСНАТ, ЗАЕДНО С ЦАЦАРОВ, КОЛЕБАЕЩИТЕ СЕ ЧЛЕНОВЕ НА ВСС И ДА СЪБЕРАТ НЕОБХОДИМИТЕ 17 ГЛАСА.

Лозан ПоповЛозан Панов пак се върнал в конкурса за председател на ВКС. Тази новина ме доведе до следните размисли:
Според мен, пак няма да се стигне до избор на председател на ВКС. Въпреки че, един приятел ми сподели, че срещнал Антон Станков и той му казал, че БМБ бил благословил Лозан и, че самият той, Станков, отпаднал в последния момент поради това, тоест от двамата бил калесан Лозан.
Дали има нещо вярно?

Антон Станков не успя да събере необходимия брой членове на ВСС, които да му внесат кандидатурата (не знам причините за това, мисля, че той щеше да е силна кандидатура) и се отказа да работи повече по въпроса, защото разбра, че не може да се пребори.
За Лозан Панов, председателят на ВАС Георги Колев е споделил в тесен кръг приближени (ех, навсякъде има предатели!), че е съгласувано с БМБ, за да притиснат, заедно с Цацаров, колебаещите се членове на ВСС и да съберат необходимите 17 гласа. Само че на опозицията (съдийската квота и двама прокурори) им е ясно, че ще им извиват ръцете и девет човека са против кандидатурата на Панов. Не стигат гласовете за избор, освен ако не заплашат трима-четирима с компромати и те се предадат.
Миналия път групата около Цацаров не събраха 17 гласа, а сега, когато са с трима души намален състав на ВСС, няма как да има избор, според мен.
Лазар Груев вече го няма, и.ф председател на ВКС Таня Райковска не е член по право на ВКС и няма право на глас, Камен Ситнилски го няма, а Михаил Кожарев е в дългосрочен отпуск по болест, та са 22-ма.
Лазар Груев беше за Поли Панова, а Михаил Кожарев за Таня Райковска. Само че, Кожарев ще го накарат да дойде за гласуването, а Груев не може да се появи, значи може да са 23-ма.
Не е вярно, че предния път лично Цацаров се извъртял в последния момент (както се подмята из гилдията), отпаднали 2 гласа и не достигнали на отбора му!
Не, Цацаров си гласува както трябва, просто не можа да си събере 17 гласа и няма да може и сега, освен ако не извади преписки срещу опозицията.
Досега правил ли е такова нещо? Не съм чувал, затова питам кой разкара Ситнилски, дали Цацаров не пусна СРС-та?За делото „Сапард“ кой пусна партенката срещу съдия Калпакчиев?
Питат ме, самият Цацаров не е ли мераклия за председател на ВКС – преди 2 месеца се чуваше такова нещо!
Дори да е мераклия, няма да посмее, защото ако се провали, трябва да подаде оставка и като ГП. Ако нямаш качествата да бъдеш избран за председател на ВКС, значи нямаш качества и за главен прокурор! Затова ще си кюта!
А дали НС може да сколаса да смени ВСС дотогава, днес вече имаше изказване, че не било редно този състав на ВСС да внедрява новата система за случайно разпределение на делата!
Ще се провали процедурата за избор на председател, ще разкарат ВСС, ще въведат норма за отстраняване на тримата големи, ще разкарат Цацаров и ще си изберат нов ГП и председател на ВКС. Това са договорките, на които държат Радан и Кунева, но не са взели предвид, че може да ги изметат тях късна зима-ранна пролет!
Ще ги видим тези реформатори, нещо взеха доста рекет да упражняват, а БМБ не е от най-търпеливите! Може да ги изненада!
…..
Пред целия ВСС главният прокурор се разкрещял на Соня Найденова, представляваща ВСС, да не се притеснява: няма да уволни или да понижи съпруга й. Веселин Найденов е шеф на отдел във Върховната административна прокуратура.
Нервите, Цацаров, нервите!
Лекуват се в Наречен!

Иван ПетровИван Петров
Адвокат, прокурор на столична апелативна прокуратура /1998 -2005/

«