« Върни се назад Публикувано на 27.08.2014 / 8:24

БЛИЗНАШКИТЕ ЩЕ КУПУВАТ РАКЕТИ, ЩЕ ГИ „МЯТАТ” ПО РУСИЯ И ПУТИН!

Велизар ШаламановВоенното министерство смята да купува и ракети с по-голям обсег на действие. Това е записано в проекта „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“. Днес този документ ще бъде обсъден от Съвета по сигурността в Министерския съвет. Той е изготвен от служебният министър Велизар Шаламанов, пише в. „Труд“.

Премиерът Георги Близнашки ще прочете, че „непосредствените поуки от развиващия се конфликт в Украйна налагат спешно адаптиране и развиване на огневи способности с далеч по-голям обсег от разполагаемия в момента“. От военното ведомство отказаха да пояснят намеренията си, но обясниха, че това е „принципен политически документ в областта на отбраната“. Новата стратегия за членството ни в НАТО трябва да бъде гласувана от кабинета. С нея страната ни ще отиде на срещата на върха на НАТО в Уелс на 4-5 септември. За първи път на такова равнище политиката на руския президент Владимир Путин е определена като сериозен риск за България.
Засилването на способностите на Русия за конвенционални военни действия провокира националните ни способности за отбрана“, се казва в документът.
Експертите, писали визията уточняват, че кризата в Украйна е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила. Основните рискове са отделени в пет категории, като първото място е отредено за „хибридната война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война“. Уточнено е, че такава война води Русия в Украйна.
В проекта се казва, че българското гражданско общество демонстрира своята все по-сериозна и непримирима подкрепа за съзряващата либерална демокрация. „Въпреки това все още e недостатъчна съпротивителната сила на обществените механизми и организации срещу рисковете от хибриден характер“. В раздела за биотехнологии се говори, че освен развитие на нанотехнологии, ще се инвестира и в „подобрения в човешкото тяло“. Шаламанов предлага да се купуват и нови бронирани машини за Сухопътни войски, а специалните ни сили да бъдат извадени като четвърти род войски. Те да бъдат в постоянна бойна готовност и да бъдат авангарда на армията, пише в стратегията.
Afera.bg

 

«