« Върни се назад Публикувано на 05.03.2022 / 15:41

БИТКАТА С НАЦИЗМА НЕ Е ПРИКЛЮЧИЛА. А ЗАЩО ЛЮБИМИЯТ ЗА НЯКОИ ЗАПАД НЕ ВИЖДА ТОВА? НЕ МУ ИЗНАСЯ. НЕ ИСКА. „ТОВА ЗА КОЕТО СЕ БИХА ВАШИТЕ ДЯДОВЦИ, РУСНАЦИ, ДНЕС ЩЕ ТРЯБВА ДА ДОВЪРШИТЕ ВИЕ“

Поради геймърската ми природа, на стари години, хаха… играя в една рускоезична игра от десетина години. Затова имам близки приятели и от Русия, и от Украйна – хора, с които сме изключително близки.

Войната, или ако предпочитате – специалната военна операция, ги раздели. Част от украинците започнаха да ме заливат с фейкови видео и да ме наричат фашистка, защото не пожелах да кажа, че съм против Русия;

Други – и те са много по-важните… споделиха: „Никога не съм стрелял срещу хора, исках да бъда педиатър… Но ако аз не стрелям срещу руснаците, те ще убият майка ми“.

Трети живеят в Донецк и всеки ден се молят за живота си! Живеят в бомбоубежища и всеки ден се моля да оцелеят…

Четвърти са в Николаев, синът им е заминал за Воронеж преди повече от година. Спят в банята за по голяма сигурност, защото там поне няма прозорци, а дядо и баба на село нямат ток, при това боледуват от ковид.

С кого съм аз? Имах приятел от Донецк, когото ковида отнесе през август, светла му памет. По някакъв повод беше казал – „вие си мислите, че имате представа какво е война… Ние живеем във война 8 години“.

А защо любимият за някои Запад не вижда това? Не му изнася. Не иска. И много отдавна не иска…

Страшното е, че сега на територията на Украйна действат батальоните Азов и т.н. За тях сигурно сте чували? Един израелски анализатор каза на руснаците – това, за което се биха вашите дядовци, днес ще трябва да довършите вие. Битката с нацизма не е приключила. Какъв смисъл има да философстваме кой крив и кой прав? Когато войната не е до нашия дом, е лесно да се философства. Но може би все още има как да продължим да мислим.

Просто не можех да ви го кажа, а вие – мислете…

Бистра Варнева

«