« Върни се назад Публикувано на 25.11.2014 / 10:52

Битката за ДАНС може да развали достлука между ГЕРБ и ДПС. „Южен поток“ цъка под задника на Б.Б.

ДАНССлед падането на кабинета „Орешарски“ ДАНС видимо се активизира. Подпука кметове, районни кметове, врътковци в ДАИ, които са под контрола на ДПС. Демек Писанчев се „еманципира“ от ДПС. На 13 август беше арестуван кметът на район „Младост“ във Варна. Миналата сряда бе ударен Регионалният технически инспекторат на Държавен фонд „Земеделие“ в морската столица. На 25 ноември ромската махала в Пазарджик осъмна под обсада. Набъркаха името на Ахмед Муса Ахмед. Пърхащи дописнички замесиха едва ли не ИДИЛ в провокиране на „ислямска война“. Само едно остана – спецчастите да поискат подкрепление от кюрдите в България. Те, апропо, имат своите впечатляващи структури…

Ромският квартал „Изгрев“ в Пазарджик осъмна блокиран от полицейски сили, съобщи Нова тв. По свидетелства на очевидци в махалата са навлезли големи подразделения на жандармерията и полицията. Автопатрули са блокирали улиците и подстъпите към квартала. В училищата на територията на района няма деца и не се провеждат учебни занятия. По непотвърдена информация става въпрос за антитерористична акция, която е под ръководството на ДАНС. Обект на операцията е мюсюлманският проповедник Ахмед Муса Ахмед и негови сподвижници. Ставало дума за проповядване на ислямска война. Какво се случва? Какво е това раздвижване. Стотина протестиращи в София с тефтерчета срещу стотина жандармеристи в Пазарджик. Прокуратурата произвежда новини. ДАНС я отменя. И?
Битката за ДАНС може да развали достлука между ГЕРБ и ДПС. Бойко Борисов лошо ще се обърка, ако „изчисли“, че „партньорите“ с евроатлантически ценности са склонни да чакат и търпят като българските избиратели. Те искат резултати – по график. Б.Б. отлично знае какво очакват от него другарчетата от ЦРУ и НАТО – резултати и пак резултати. Лютви Местан може да си дрънка до края на света, че ДПС е най-последователната политическа сила, бранеща евроатлантическите ценности. Бля-бля. Това не се доказва с ръкостискане с Ердоган, а с контакти в друга посока. Местан никой не го чака в САЩ, той си се самонавива. Причината не е в него – всъщност янките нямат доверие в тандема „Доган-Пеевски“. И пришиването на Б. към тази компания му прави лоша „услуга“. Меко казано. Битката за ДАНС в момента е „илюстративна“. Борисов се старае да внуши на янките, че взема мерки, ама Доган бил много силен в службите.
Иначе казано – американците не бивало да пришпорват Борисов. Владимир Писанчев се старае да помага на Б.Б. Прави каквото може. Ако Б. види зор, ще го жертва. Не че му се иска да си разваля отношенията със стара дружка като Гергов. Междувременно Пеевски и Доган се изгавриха с Борисов чрез устенцата на един бивш министър в кабинета „Орешарски“, реднал в събота сутринта, че ТЕ били спасили едно „крехко“ правителство. Ужас. Кошмар. Крехко. Потресаващо. Доган праща депеша на Борисов, че може и да е казал, че сега няма да клатят Лодката, ама, кой знае, може и да решат друго. Илюстративното активизиране на ДАНС няма как да прикрие битката в подмолите. Нещо повече. Преиграването показва, че зад кулисите ври и кипи. Бойко Борисов очевидно иска да установи пълен контрол над службите. Да видим дали ще преуспее…
Залогът е голям. Ако Б.Б. не покаже, че контролира ефективно службите, без да му се налага да ги дели с боса на ДПС, няма да получава „горещо инфо“ от евроатлантическите партньори. Това може да е съдбовно за него. Особено по линия на казуса с „Южен поток“. Борисов може много да иска да седи на два стола – да гради „Южен поток“, да се гушка с Путин и да го снимат с Обама пред камината в Овалния кабинет на Белия дом, но няма как да му се случи. Полето за маневриране през втория му мандат е много по-ограничено в сравнение с първия. Руснаците играят остро, в свой стил. Те си бачкат по „Южен поток“ и не признават суверенитета на страната, да не говорим за блоковото й обвързване. Даже се гаврят. Правят десант в Сърбия – като съвместно учение със сърбите. Скоро може да му кацнат на главата на Б. в София. За Варна е ясно – руските „тюлени“ ще имат думата, пардон за гаргарата. „Южен поток“ цъка под задника на Б.

www.bgsniper.com

«