« Върни се назад Публикувано на 28.02.2010 / 15:53

Бирници гонят Васко Кеца за 3 имота. Питат го откъде са му парите, той в амнезия

Ако не съобщи размера на доходите си, данъчните ще определят сумата служебно като сравнят възнагражденията на други изпълнители от същия бранш.

Естрадният певец със странната амнезия за това, че не знае въобще откъде е печелил парите си, е Васил Найденов, съобщи БНР. Ако не се излекува от това заболяване, инспекторите от НАП ще определят доходите му на базата на имуществото и засечените разходи и той ще трябва да си плати дължимото за пет години назад.

В началото на данъчните проверки преди няколко месеца стана ясно, че Васко Кеца никога не е подавал данъчни декларации от една страна, а от друга сега се оказва, че въобще не помни откъде са му приходите. Данъчните разполагат с документи от фирма, която му е плащала хонорари. Тези, които се крият, ще бъдат ревизирани в тяхно отсъствие, заканват се бирниците.

Масово и естрадните, и фолк изпълнителите оправдават скъпо струващото имущество със заеми от приятели. Съпрузите и приятелите на няколко фолк изпълнителки пък са основният им източник на доходи. Богатите мъже купували имоти, автомобили и се грижели за издръжката на своите половинки, обясняват още провинилите се.

От данъчната агенция, която от няколко месеца ревизира доходите в развлекателната индустрия, съобщават още, че друга певица пък от месец се крие от бирницте. Популярна фолк дива е декларирала доходи от хонорари над 50 хиляди годишно, но пропуснала да се регистрира по ДДС и не е плащала нищо. Не вдига мобилния си телефон, не може да бъде открита на никой от адресите на трите си жилища.

Популярна фолк изпълнителка е била регистрирана по ДДС по инициатива на НАП в края на миналата година, вместо да го направи сама преди близо година и половина и да начислява косвения данък върху хонорарите за своите участия. Певицата е "забравила" да обяви като доход десетки хиляди левове, които е получавала, съобщават от НАП.

Трима от проверените изпълнители твърдят, че живеят добре благодарение на заеми. Съпрузите и приятелите на няколко фолк изпълнители са основният им източник на доходи. Богатите мъже са купували имоти, автомобили и са се грижили за издръжката им. Фолк звезда с множество концерти в Сърбия също забравила от кого и какви хонорари е получавала там.

НАП е събрала информация за укритите доходи на изпълнителите от заведенията, в които те пеят, от продуцентски компании и от българи, собственици на развлекателни заведения в чужбина.

Агенцията е открила българин, който е плащал хонорари на повечето от популярните фолк изпълнители в собственото си заведение в чужбина. Той е представил и писмени доказателства, включително платежни нареждания, доказващи, че хонорарите са платени на определени певци по банков път.

afera.bg

«