« Върни се назад Публикувано на 18.08.2017 / 15:27

БИВШ МИНИСТЪР ТИКА БАСЕЙН СПАРТАК В СОФИЯ КЪМ ФАЛИТ, ПРИБИРА ХИЛЯДИ НА ДЕН

цветан цветанов и петър стойчевПетър Стойчев, най-успелият български плувец и бивш министър на спорта в служебното правителство на Марин Райков (от 13 март 2013 г.), носител на световната купа по плувен маратон и световен шампион по плуване, стремглаво бута столичния бесейн  Спартак към фалит.

От година той заедно с Марияна Велкова, бивша шефката на Агенцията за малки и средни предприятия, която за три години там успя да провали ститици фирми да се възползват от евросредства по програмата Конкурентоспособност, и която беше  уволнена и като шеф на Агенцията по хазарт по времето на Симеон Дянков, управляват басейн Спартак  чрез  Чудомир Димитров – Председател на Плувен клуб Левски.

Басейнът беше даден на Плувен клуб Левски на концесия от Красен Кралев  в предишния мандат нта ГЕРБ 2.0, като „обезщетение“, че Стойчев не получи място в спортното министерство и след  като той катастрофално изгуби изборите за Главен секретар на Федерацията по плувни спортове.

Марияна Велкова е протеже на Цветан Цветанов и заедно със Стойчев се ползват с неговите протекции. Най-стряскащото е, че плуваната икона Петър Стойчев е служител на Центъра за бойна подготовка и спорт на Министерството на вътрешните работи (ЦБПС на МВР) и получава комисарска заплата, без да има право, защото откакто беше служебен министър той не се състезава.  Още повече, като държавен служител по ЗМВР той няма право да работи друго или да участва в ръководстава на клубове.

Марияна Велкова започва трудовата си кариера в Министерството на търговията през 1993 г. като юрисконсулт. Последователно заема постовете на началник отдел „Правен”, директор на дирекция „Правно-нормативно обслужване” и ръководител на инспектората в Министерството на икономиката. Има 19 годишен опит в държавната администрация. Била е член на Държавната комисия по хазарта. От ноември 2009 г. до 11.03.2013 г. оглавява Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, но след множество скандали и спрени европари е уволнена от Бойко Борисов . Стойчев я приютява в Министерство на спорта, като Главен секретар. Сега двамата движат нещата в някогашната обител на Алексей Петров – басейн Спартак.

От седмица на басейн Спартак тече проверка на  Икономическа полиция за нерегламетирано взимане на пари във вид на депозит за вход и чипове за достъп до съоръжението. Грози ги глоба от 10 хил. лева.

Незнайно защо Стойчев и Марияна Велкова, която е член на ГЕРБ, всеки ден прибират оборот от над 2000 лева от трите басейна, като към министерството на Спорта не се отчита нищо, освен символичен наем.

Служители на басейн Спартак доверяват, че неудобните там биват съкратени или уволнявани. Освен икономическите ченгета, от  Столичната регионална здравна инспекция редовно проверяват водната атракция за плуване.

От месеци Стойчев плаши със затваряне на басейна поради липса на пари, което е скандало предвид дневната натовареност и посетители.

Благодарение на близостта си с ГЕРБ и Цветанов, двамата с Марияна Велкова успяват да заработят, извън държавата и спортно министерство, десетки хиляди лева. Озадачаващо е как от ПК Левски басейна е преотдаден  под наем на друга фирма с друг управител и как Стойчев все още служи в МВР на кух щат, а се афишира като шеф на басейна и лично раздава безплати карти за плуване на общински съветници и бизнес партньори…

Докога Цветанов ще ръководи МВР и ще възнаграждава изгонени от държавната администрация, като шефове на обществени дружества и клубове, се питат възмутени граждани, още непривикани да подписват протоколи в ГДБОП.

Андрей Червенков

«