« Върни се назад Публикувано на 04.04.2014 / 15:32

БИВШИЯТ ШЕФ НА ФИНАНСОВОТО РАЗУЗНАВАНЕ И ЗАМ-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОЛАФ ВАСИЛ КИРОВ ФАБРИКУВА ДОНОСИ СРЕЩУ НЕУДОБНИ ФИРМИ, БАНКИ И ПОЛИТИЦИ

 

Мониторинговите доклади на ОЛАФ, които съобщават за напредъка на България в областта на усвояването на еврофондовете и степента на корупция в страната се пишат от българи, които са поставен в пряка зависимост. Съществуват различни форми за контрол на «напредъка» на България в една или друга област от 1997 година насам, когато страната ни пое курс към интеграция с ЕС. Но докато в началото обществеността у нас таеше надежда, че мониторинговите механизми и евродокладите за състоянието на корупцията и правоохранителната система в страната ще сложат ред и сигурност, с времето те някак си се побългариха. И далеч не постигат целта си. Даже напротив – от легитимно средство за контрол се превърнаха се в механизъм за неправомерен натиск върху политици и изнудване на български банки, фирми и банки.

Грешката, разбира се, не е само българска.

От една такава оперативна справка, циркулираща между редакциите, става ясно например, кой пише доносите срещу български граждани, фирми, банки и политици, върху които после се пишат грамите на американското посолство и мониторинговите доклади на ЕК.

Бившият шеф на Агенцията за финансово разузнаване, 50 годишният юрист Васил  Киров е едно от най-зловещите лица сред тая американска агентура.

Преди 16 години Васил Цветанов Киров от Перник, роден на 2 август 1963 г.  и завършил Юридическия факултет на СУ «Климент Охридски» е все още неизвестен на широката българска общественост, но в обсега на вниманието на българските служби, поради контактите му с някои кокаинови босове. А наркоканалите у нас се следят под лупа не само от българските служби, но и от американската ДЕА, от Интерпол, Европол и другите европейски служби . Сътрудничеството на тази основа започна далеч, далеч назад във времето и беше едно от условията за «европеизацията» на страната ни.

Но да се върнем на лицето Васил Киров, който от световно неизвестен пернишки юрист, със съмнителни контакти в българския ъндърграунд, изведнъж осъмна първо с трудов договор в Агенцията за финансово разузнаване от самото й създаване през 1998 г., а след 4 години дори я оглави.

С протекцията на тогавашния финансов министър Милен Велчев, на 8 март 2002 г. Васил Киров е сложен за и.д. директор на АФР, без да бъде уведомен за това дори министър-председателят Симеон Сакскобурготски. По оперативна информация това е станало със съдействието на президентът по онова време – Георги Първанов и сериозно лобиране от страна на Иван Тодоров – Доктора.

Смяната на председателят на АФР Николай Иванов е извършена буквално за за няколко часа  и то в присъствието на представител на Министерството на финансите на САЩ.

Въпросният американец е пребивавал в България в онзи момент, за да приеме доклад за възхода в областта на борбата с прането на пари. Предполага се, че Васил Киров става и.д. изпълнителен директор по спешност, в същия този 8 март, защото в този ден е бил крайният срок на отчитане на задачата на специалната работна група на АФР, която е разследвала дейността на Иван Тодоров Доктора за пране на пари чрез контрабанда на цигари от кръга „Амигос”.

Според справката сумите надвишават 800 млн. евро. Можем само да си представим комисионните за всички спасители в ръжта от президента на републиката до министър Велчев и разни полицейски служители, които пазят гърба на Иван Тодоров – Доктора в онзи момент. При това наглеждани лично от представител на министерството на финансите на САЩ и без знанието на министър-председателят.

По оперативна информация въпросът с покриването на разследването срещу Иван Тодоров-Доктора е толкова спешен и бърз, че за рокадата в АФР не е бил предварително уведомен дори и тогавашният премиер Смиеон Сакскобурготски.

Когато става дума, че България е държава с разграден двор, имат се предвид тъкмо такива случаи, когато лице с контакти в престъпния свят се превръща в отговорник за финансото разузнаване в държавата, при това под протекцията на висшестоящи служители на Държавния департамент на САЩ.

Може само да се гадае, как Васил Киров се озова в центъра на тоя оперативен интерес към прането на пари на кръга „Амигос”. Но пак по оперативни данни – Васил Киров е бил „певецът” на службите от подземния свят и тъкмо това го е изстреляло към върха в кариерата.

И той наистина върши добра работа и на службите и на Доктора, към който оперативният интерес е да се опази жив и здрав, да му се опъне политически и полицейски чадър, докато се установи в детайли канала за пране на пари, както и всички замесени в тая престъпна афера. Така по-първите мъже в държавата се оказват в комедийни поддържащи роли в опазването на Доктора. Но докато за американските служби целта на тази оперативна игра е ясна, то играчите в българската част виждат в цялата работа буквално безценна възможност да намажат филията, както казва народът.

И Васил Киров запретва ръкави. Първата му работа като и.д. директор на финансовото разузнаване е да уволни всички членове на специалната работна група, работила по Доктора. Шеф на групата в оня момент е самият бивш директор Николай Иванов.

Освен него си отиват и всички, които знаят разработката в детайли. Напускат шефът на аналитичния отдел Васил Сивенов, неговият подчинен Иван Пеев и Иван Чолаков, чиято задача е да поддържа специалният софтуеърен продукт, който автоматично свързва различни типове информация за даден човек или група.

Доста по-късно, едва след като тия контрабандни схеми на Иван Тодоров – Доктора  и прането на пари от „амигосите” най-сетне попадат в специалния доклад на европейската финансова разузнавателна структура  ОЛАФ и той е изпратен до българското финансовото министерство, случаят все пак е докладван на прокуратурата. Но, забележете – срещу „неизвестен извършител”.

След неуспешния атентат срещу Доктора през април 2003 г. и скандалът с прословутите „яхтени снимки”, става ясно, че само 2 месеца след смяната на Николай Иванов с Васил Киров, министърът Милен Велчев е засечен да шляпа карти на яхта с Иван Тодоров-Доктора на пристанището в Монако. Воглаве с една сюрия „царски юпита”.

Иначе в ролята си на директор на АФР Васил Киров действа като в романа „Чичовци” на дядо Вазов. След като успешно приключва с разследването срещу Доктора, той започва да кадрува из агенцията като за около година подменя щата на АФР с 90% служители от родния му пернишки регион. Голяма част от тях – негови роднини без нужния ценз. Това безспорно е установено при проверката, след преминаването на АФР към ДАНС.

Но безчинството из АФР не спира дотук. В ролята си на висш администратор Киров е на своето ниво на некомпетентност. И като всеки некадърник на директорски пост почва да симулира дейност с нескончаеми структурни промени. Безсмислено регулярно разфформироване на отдели и създаване на нови с цел създаване на впечатление за активна дейност в обществото.

Ето някои обективни факти за бездействието на АФР под негово ръководство:

– Над 900 неприключени преписки;

– Нито един случай на уличаване на обществено значима личност дори в опит за пране на пари на;

– Нито една разработка на АФР не стига до съд.

Бившият главен прокурор Никола Филчев даже образува проверка на дейността на финансовото разузнаване, понеже оттам пращали сигнали, които не съдържат данни за престъпления или пък за пране на пари.

Т.е. АФП праща в прокуратурата чисти доноси.

В мотивите на Филчев даже е посочено, че „тези незаконосъобразни действия от страна на АФР тормозят гражданите, спъват развитието на пазарното стопанство и затрудняват работата на разследващите органи”.

Като капак 10 годишният престой на Киров в АФР е съпътстван от участието му в една катастрофа, заедно с бившия зам.-министър на финансите Нихад Зия.

Автомобилът от суперсигурната марка АУДИ, в който се возят двамата, се блъска на 8 декември 2006 г. край ловешкото село Микре. Трима от пътниците загиват на място.

Делото по този казус обаче, по неизвестни причини се гледа при закрити врата цели 2 години по-късно – чак на 9 ноември 2008 г. Журналистите буквално са изгонени от залата. Резултатът от процеса е неизвестен. Коментира се, че зад волана е бил Киров.

Единственото, в което Киров обаче е доказано най-добър, това са доносите.

По оперативни данни основната дейност на Киров в ролята му на директор на АФП е да осигурява безпрепятствен поток от конфиденциална финансова информация на партньорски служби от ЕС и особено на тези от  САЩ. Тази информация касае редица български граждани, юридически лица, банки и финансови институции.

Така възползвайки се от поста си, злоупотребявайки с достъпа си до класифицирана информация и в нарушение на всички закони, Киров започва да изпълнява „мокри поръчки” срещу български граждани, фирми и банки.

Така пред партньорските служби в негативен аспект са представени и са злепоставени редица наши граждани, бизнесмени и институции.

С основание може да се предположи, че по време на специализацията си във финансово-разузнавателната служба на САЩ – Fin CEN, Васил Киров се е поставил в услуга на чужда специална служба.

Горепосоченото с голяма достоверност се потвърждава от разкритията на Уикилийкс, където Киров се посочва в секретните грами на  американският посланик в София като източника, който е предоставил информацията за секретния доклад „Гнилите ябълки сред българските банки”, „свързани с престъпния свят”.

Във въпросната грама са изброени като проблемни 8 български банки:

ПИБ, СиБАНК, Инвестбанк, Интернешнъл Асет банк, КТБ, ДЗИ, ЦКБ и Софийска общинска банка.

Нека да припомним, че според банковото законодателство в страната дори само споменаването на наименованията на банките в негативен план е неправомерно, защото може да предизвика паника на пазара и да дестабилизира финансовата система на България.

По този повод председателят на БНБ Иван Искров зае национално отговорна позиция и препоръча американският посланик Джон Байърли да гледа филма „Инсайт Джоб”.

Друг неоспорим факт за зависимостите на Васил Киров от американската администрация е силната протекция от страна на американските служби малко преди създаването на ДАНС. Тогава  разни фактори от американското посолство в София правят всичко възможно да предотвратят сливането АФР с ДАНС.

След като не успяват, те поставят ултиматум към кабинета Станишев за пълна самостоятелност на АФР в рамките на новата ДАНС, с което тогавашният шеф Петко Сертов привидно се съгласява.

Първоначално Васил Киров е доволен, от това развитие на нещата, но подценява установения ред за работа в българските служби за сигурност. Проблемът му по-точно е контролът върху документооборотът, което препятства услугите, които дължи за служебната си кариера на американските си приятели. Той вече просто не може свободно и безконтролно да изнася класифицирана информация.

Но все пак Васил Киров много знае за много хора и неговите отвъдокеански господари или трябва да го премахнат, за да заличат следите, водещи към тях или …да му намерят нова работа. Например, в ОЛАФ, европейското финансово разузнаване.

Днес Васил Киров от най-некадърния възможен директор в цяла Европа, вече е зам.-директор на ОЛАФ.

Още една причина да се съмняваме в обективността на докладите за ситуацията в България от тази служба, след като знаем кой ковлади български граждани, фирми, банки и политици, така щото нашата татковина да оглавява негативните класации за една от най-корумпираните европейски държави.

Нека да припомним и някои други зависимости на Васил Киров, които обясняват защо некадърник като него се издига във висинето.  Да се твърди, че Киров е зависим само от  американските служби, няма да е цялата истина. Корените на такива двойни агенти като Киров, винаги са заровени дълбоко в ъндърграунда.  Конкретно в неговия случай – с протекцията на кокаиновите босове.

По оперативна информация в началото на 2009 г. в ДАНС /финансово разузнаване/, постъпва искане от партньорска служба за установяване на сметки на Евелин Банев – Брендо в чужди банки.  След напускането на Киров оттам се установява, че Брендо изтегля всички суми /в размер на милиони/ непосредствено след това запитване.

Друг случай. През 2010 г. партньорски служби неофициално поставят редица въпроси за изтичане на информация към Доктора пред ръководството на ДАНС. В същия период Васил Киров удобно е в годишен отпуск и няма как да му се потърси сметка. Пък и кой смее да се изправи срещу американските покровители на Киров в малка България.

Нищо чудно, че при напускането на Киров от ДАНС, колегите м с въздишка на облекчение отбелязват:

«Изнасяме» Васил Киров в Брюксел като експерт в ОЛАФ».

Честито на печелившите както се казва. На рамо да си го носят.

Но по-страшното е, че дори от Брюксел Васил Киров продължава да клепа и страната ни, включително български граждани, финансови институции, бизнесмени и политици пред цяла Европа. Заради него България оглавява негативните класации за корупция и пране на пари. И няма кой, #КОЙ  да му потърси сметка за тия злосторни действия.

Славена Иванова

 

 

 

«