« Върни се назад Публикувано на 09.06.2023 / 17:36

БИВШИЯТ РАДЕВ ЗАМ. МИНИСТЪР ШУШКОВ „ШУШУМИГАТА“, КАПИЯ НА „ЗЛАТНИЯ“ КОПРИНКОВ, РЕДИ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ С „ПП“ В БЛАГОЕВГРАД

Както неведнъж писа АФЕРА, процесите в предстоящите местни избори усилено се дирижират от „Златния“ Николай Копринков от „пътя на копринката“ на Румен Радев. Целта е „пътя на копринката“ да се вклини по места чрез уж „независими“ кандидати, или такива на „ПП“, нищо, че бяха обавения от Радев за шарлатани.

Дори и като шарлатани, „Златния“ Копринков зад кулисите играеше нерегламентирано за тях и по време на отминалите два парламентарни избора.

Сайта www.tribune.bg вади на показ, че един от идеолозите на ПП в Благоевград адвокат Методи Байкушев и кандидат-депутат от партията на Кирил Петков, е биз бизе със  екс зам.-министър на МРРБ Николай Шушков. Последният е известен като човекът на президента в Югозападна България. От месеци усилено се говори, че Румен Радев и тесният кръг около него са станали изключително активни за местните избори. Преди да бъде назначен за зам.-министър в министерството на Иван Шишков, Николай Шушков беше областен управител, назначен от служебните правителства на Румен Радев.

Самият Шушков има интересна биография, като доносник на ДС и един от шефовете на митниците спечелил си прякора „Шушумигата“, за когото се говореше, че е участник в престъпна схема с митниците. 

Шушумигата е една от емблематичните фигури с прякори в митниците, като е бил директор на митницата „Югозападна“ по времето на Тройната коалиция, където е бил началник на съпруга на Корнелия Нинова.

Шушков бе главен герой в разсекретен доклад на Агенция „Митници“  за 2005-2006 г.

Инспекторатът хваща интересна тенденция през 2005-2006 г. От декември до февруари от Кулата потича истински „керван“ от тирове с китайски екобрикети (които са с ниска обявена цена и се облагат със символично мито), пътуващи през Гърция за България. Масираният внос се оформя главно в митницата на Илиянци, като прави впечатление, че по документи основният товар – твърдото гориво, е гарниран с малко дрехи и обувки.

Сверка с данните на гръцките власти разкрива, че същите камиони са били натоварени на пристанището в Солун само с дрехи и обувки, на пункта в Промахон също са преминали без никакви брикети. 

Докладът описва и друга любопитна случка с внос на сланина от САЩ. На 31 декември 2004 г. 16 тира – хладилни контейнери, возещи 400 тона свинско сало на пловдивската фирма „Унитемп“, пристигат на Кулата и напират да стъпят в България буквално в последните часове на годината. Бързането не е случайно – от 1 януари 2005 г ставката за импорт на сланина се променя. 

По документи сланината трябва да бъде проверена от ветеринарния контрол в Пловдив и там да бъде оформен и вносът. Но фирмата бърза много и пише писмо до шефа на митница Кулата и до директора на митниците вносът да се оформи още на границата. Но писмото с молбата е заведено в първите дни на януари 2005 г., а документите сочат, че стоката все пак е била обработена на 31 декември – значи без да е получено надлежно разрешение. Така обмитяването е извършено в старата година – при 0% мито, и е внесен само дължимият ДДС. От 1 януари митото за същата стока става 40%.

Докладът завършва с констатацията за организиран контрабанден внос на китайски стоки с участието на митнически служители от митнически пункт Кулата“, пише в доклада, но това не води до никакви последици за замесените служители.  

Afera.bg

«