« Върни се назад Публикувано на 04.01.2014 / 12:09

БИВШАТА ШЕФКА РИОСВ – ВАРНА, НАЗНАЧЕНА ОТ ГЕРБ, РАЗРЕШИЛА СКАНДАЛНИЯ ВЕТРОПАРК В ЗАЩИТЕНА ТЕРИТОРИЯ КРАЙ КАВАРНА!

Бившата директорка на РИОСВ – Варна, Румяна Радилова, за която реват гербаджиите в морската столица, заедно с „дакели“ и Янко Станев, е подписала разрешението за изграждане на ветроенергиен парк в защитена зона край Каварна, без да се съобрази с отрицателните становища  на специализираните дирекции към Министерството на околната среда и водите (МОСВ), разкрива в интервю за ТОП НОВИНИ ВАРНА новоизбраният шеф на местната екоинспекция Ерджан Ебатин. Припомняме, че заради ветропарка на фирма „Уинд Енерджи” Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България.

„Това, което мога да Ви кажа, е, че изграждането на ветропаркове и ваканционни селища в защитени местности е в разрез с екологичното законодателство.  РИОСВ, разбира се, донякъде е самостоятелна структурна и функционална единица на МОСВ, но трябва да работим съобразно българското и европейското законодателство, както и в добър синхрон с МОСВ. Такъв прецедент не следва да бъде допускан за в бъдеще”, категоричен е новият шеф на РИОСВ – Варна.

На въпрос каква ще бъде съдбата на този ветропарк и ще се бори ли той да бъде премахнат, Ерджан Ебатин припомни, че съдът вече се е произнесъл в полза на инвеститора. „Тъй като веднъж е допуснато неправомерно отношение от страна на държавна институция, е нормално съдът да постанови решение в полза на инвеститора, защото е вложил много пари. Това, което ще предприемем оттук нататък, е да разширим обхвата на защитената територия с цел да няма санкции спрямо държавата”, добави Ебатин.

АФЕРА разкри от свои източници, че натиска за разрешение на ветропарка е идвал лично от бившия премиер Борисов.

afera.bg

 

 

«