Публикувано на 29.05.2021 / 8:00

БЕРЛИНСКИЯТ ДОГОВОР И БРУТАЛНОТО ИЗОПАЧАВАНЕ НА ИСТОРИЯТА В ИМЕТО НА АНТИРУСКАТА ПРОПАГАНДА ОТ НАШИТЕ НАЦИОНАЛНИ БЕЗЧЕСТНИЦИ

Наскоро един български бивш коментатор в американското държавно радио „Свободна Европа”, номиниран за наградата на Хелзинкския комитет „Човек на годината”, публикува за пореден път свои разсъждения за Руско-турската „поробителна” война: „Трети март е руско събитие, чието превръщане в национален празник на България е най-печалбарският ход в похода на руската пета колона у нас през последните три десетилетия”.

Подобни текстове се нароиха през последните години. Авторите на такива четива твърдят, че Русия играла „театър” чрез Руско-турската война от 1877-1878 г., „съзнателно измамила тогавашните наивни българи”, „подло измислила начин да ни привърже към себе си” и „тайно подготвяла Берлинския договор”, който бил „изгоден за нея”. В крайна сметка, чрез Берлинския договор Русия „отнела” от България половината от българските територии… (интересно от коя България ги е отнела, след като българска държава тогава още изобщо не е съществувала…).

В рамките на настоящата статия е невъзможно да изредя всички важни исторически факти, които авторите на тези четива пропускат. Достатъчно е обаче да посоча, че през трите месеца от март до юни 1878 г. Англия, подкрепена от другите Западни сили, прави всичко възможно за свеждане до минимум на резултатите от руската победа във войната с Османската империя и за обезсмисляне на Санстефанския договор. А виенското правителство още на 15 януари 1878 г., под председателството на император Франц Йосиф, започва да обсъжда предложението на своя външен министър за военна намеса на Австро-Унгария срещу Русия.

Както Англия, така и Австро-Унгария прилагат шантаж, действайки от позиция на силата и възползвайки се от затрудненото положение, в което се намира Русия след изтощителната война с Турция. Веднага след подписването на Санстефанския договор австрийското правителство известява другите Велики сили, че трябва да бъде свикан конгрес за неговото ревизиране. Всички западноевропейски сили се съгласяват с това предложение, а Англия настоява (и получава тяхната подкрепа), на Берлинския конгрес да бъде преразгледан целият договор, а не само текстът на членовете, засягащи т.нар. „европейски интереси”.

Изискванията, отправени към Русия, са бъдещата българска държава да бъде васална спрямо Турция и да граничи на юг със Стара планина (познато искане: 67 години по-късно, след Втората световна война, Чърчил и Рузвелт също настояват България да граничи на юг със Стара планина, но съветското ръководство категорично отказва и не позволява да бъде осъществен този англо-американски план).

На 10 март 1878 г. кралица Виктория пише до своя външен министър лорд Дарби: „Сега ние трябва да видим нашите права осигурени, така както и тези на нашата вярна Турция, която ние изоставихме на един агресивен и жесток враг – Русия. …Страданията и мизерията на горките турци заставят сърцето да кърви и карат човек да се черви, като се замисли как сме допуснали това“.

На 27 март министър-председателят Дизраели предприел поредната войнствена демонстрация, целяща да сплаши Русия: мобилизация на резервите на английската армия и полиция. На 1 април двете камари на парламента били уведомени за това решение чрез специално послание на кралица Виктория. По същото време новият външен министър на правителството в Лондон лорд Солсбъри известил Великите сили, че Англия ще отстоява своите интереси и претенции с военни действия спрямо Санстефанския договор и няма да позволи създаването на силна славянска държава в този район – фактически ултиматум, отправен към Русия. За да подсили този отдавна готвен ултиматум, още през февруари Англия демонстративно изпратила своя средиземноморски военен флот в Дарданелите, безцеремонно нарушавайки приложената към Парижкия мирен договор международна конвенция за Проливите от 1856 г. След като английската ескадра продължила и заела стратегическа позиция при Принцовите острови, близо до Цариград и Босфора, руските войници можели да я наблюдават от европейския бряг на Мраморно море. И най-малкият инцидент би станал повод за започването на бойни действия.

На 2 май правителството одобрило решението да бъде сключен военен съюз с Турция, гарантиращ „многократното повишаване на силата на кралството в района на Източното Средиземноморие и неимоверното укрепване на Индийската империя на кралицата”. Няколко дни по-късно Дизраели заявил на руския посланик в Лондон, че Англия няма да спре подготовката си за война и че Русия трябва да приеме английските условия и най-вече да се откаже от „голяма България“. Английското правителство придружило тези заплахи с прехвърляне на индийски бойни части в Средиземноморието, а от своя страна Австро-Унгария придвижила свои войски на юг – също акт, насочен към саботиране на решенията на Санстефанския договор.

Русия се изправила пред опасността от война срещу вероятна коалиция от три или четири големи западни държави, пасивно подкрепяни от „неутралната” Германия, както и срещу Турция. Една нова война обаче е щяла да бъде разгром за Русия и тя в никакъв случай не е била в състояние да я води, защото след Руско-турската Освободителна война Русия е била обезкървена и обезпаричена.

Обезкървена, защото в резултат от бойните действия на двата фронта – Дунавския и Кавказкия, според изследователите (например проф. Пламен Митев), Русия губи не по-малко от 202 хиляди души. Над една трета от тях загиват намясто, почти още толкова – вследствие на раните си и ампутациите на крайници (за тогавашната медицина ампутацията е била единствената приложима възможност), а смъртта на останалите е причинена от избухналите епидемии от тифус, треска и дизентерия. Много голям е броят и на жертвите, които са останали инвалиди (35 хиляди души). Изобщо, руската армия е била крайно изтощена от продължителните и тежки сражения, а в самата Русия по време на военните действия смъртността се повишава с 15% и естественият прираст на населението намалява с около 50%.

Обезпаричена, защото финансовото положение на Русия вече е било отчайващо. Правителството й е било наясно, че една нова война би я довела до банкрут. Руско-турската Освободителна война е изгълтала много, много повече пари от получените чрез продажбата на Аляска жалки 7 милиона и 200 хиляди долара, равняващи се днес едва на около 120 милиона долара (територията на Аляска е цели 1 милион и 520 хиляди квадратни километра, а находищата на нефт и газ там са за поне 180 милиарда долара, без дори да се опитваме да изчислим стойността на златните залежи…). Само изразходените за бойните операции по време на войната средства от бюджета на Русия надхвърлят 1 милиард и 100 милиона златни рубли (това е сума, равна на държавния бюджет на цялата Руска империя за 1878 г., умножен по две).

В крайна сметка, на Берлинския конгрес и съпътстващите го преговори Русия е била принудена да отстъпи пред натиска и ултиматумите и да приеме анулирането на Санстефанския договор и наложените й от Запада клаузи. С подкрепата на Франция, Италия и Германия, Австро-Унгария и Англия получават съответно Босна и Кипър, а съюзникът на английските „национални интереси” Турция се сдобива в общи линии с Македония и Тракия. И народният поет възкликва по адрес на Запада: „Европо, блуднице вавилонска, кръвнице македонска, трижди да си проклета!”.

По повод на публичните твърдения на днешните наши национални продажници, че „истински загрижените за съдбата на България” са били Бисмарк, Британия и изобщо Западът, а не „измамницата” Русия, ще добавя още няколко исторически факта.

Германският канцлер Ото фон Бисмарк – първият западен държавник, отхвърлил Санстефанския договор, на името на когото българските управляващи се канят да кръстят площад в София (така както откриха с тържествена церемония паметник на англо-американските летци, които през Втората световна война варварски бомбардираха цивилното население на България), пише следното за създадената от Русия след пет века на робство българска държава: „Когато решихме да свикаме конгреса в Берлин през 1878 г., ние съвсем нямахме предвид интересите на България, а се ръководехме изключително от нашите интереси, на Германия”. Около една година преди това, след като руският цар Александър ІІ слага своята знаменита резолюция върху писмото-плач на българския екзарх Антим І до петербургския митрополит Исидор: „Да се освободи България!”, Бисмарк заявява: „Аз не бих пожертвал живота на нито един германски хусар заради участта на овцекрадците от долното течение на Дунав!”. Същевременно Бисмарк подпомага материално Турция и й доставя 500 от най-модерните за времето си оръдия „Круп”.

На обявилия създаването на Българско княжество за заплаха за английските интереси британски министър-председател Дизраели пък принадлежат думите (относно закланите от башибозука и аскера българи през Априлското въстание): „Какво са 12 хиляди избити българи пред нашите чудесни отношения с Османската империя!?”. Възмутен от хладнокръвието на британската кралица Виктория и нейното правителство и от прусашкия цинизъм на Бисмарк по отношение на изкланите и поругани българи, Тургенев една нощ, по време на безсъница, пише памфлета си „Крикет в Уиндзор”. Този крикет се разиграва като апокалиптичен сън в британския кралски дворец. Вместо топки по подстриганата морава обаче се търкалят отрязаните глави на невръстните българчета:

„Кралицата пак в Уиндзорския лес

следи как на крикет играят

придворните дами – туй модно е днес

и всички от гордост сияят.

И топки разменят си с радостен вик,

когато уцелят вратите…

Тя вижда, че посред цветя и треви

подскачат не топки чевръсти,

а сякаш – стотици човешки глави,

отрязани с кървави пръсти!

Глави на жени, на моми и деца,

загинали след изтезания,

с издрани от нокти на хищник лица,

със знак от ужасни страдания.”

Накрая, Тургенев завършва памфлета си с думите: „Не, Ваше величество, детската кръв не ще измиете никога!”.

Ще цитирам и един от идеолозите на кървавия британски империализъм – бруталния масов убиец Уинстън Чърчил, по чиито заповеди са избити десетки милиони цивилни индийци, африканци, руснаци, германци, малайци и какви ли не още хора. Той е любимец на днешните чуждопоклоннически и безроднически евроатланти, наричащи себе си „българи” и организиращи тържества по повод на издаването и преиздаването след 1989 г. на неговите „Мемоари”. Като министър-председател на Британия, през октомври 1943 г. Чърчил се изразява вулгарно и с неприкрита омраза към българския народ: „Аз познавам българите от 30 години. Те са грешен народ, който заслужава да му бъде предаден строг урок. София трябва да бъде бомбардирана и изравнена със земята, а в развалините й да се засеят картофи! …Държава с името България не трябва да съществува.”

Да не би тия исторически факти да не се знаят от нашите национални безчестници – автори на усърдно разпространяваните от някои медии пропагандни антируски четива, систематично промиващи мозъците на днешните остатъци от българския народ?

Бога ми, те със сигурност ги знаят! При някои хора обаче подлостта няма граници. А подлостта е „качеството”, което най-много ненавиждам. И безброй са българските общественици и интелектуалци, които са заявявали: „Върхът на подлостта и вероломството е българин да мрази Русия!!!”.

„Важното е” България да участва в пропагандната хибридна война, която се води против Русия. И тя участва, и то активно и старателно. А що се отнася до народа, все по-шашардисан от наглостта на ежедневно леещата се медийна пропаганда, за него е в пълна сила сентенцията на безскрупулния Бисмарк: „Ако повторим една лъжа три пъти, народът ще повярва”.

И той все повече вярва. Неотдавна, като разказах на една моя позната, авторка на много хубави стихосбирки, за публичното изявление на Соломон Паси, че в България трябва да бъдат разположени американски ядрени ракети, насочени против Русия, тя ми отговори дълбокомислено: „Ами да, Русия всеки момент може да ни нападне!”…

Казах й, че Господ не обича предателите и България не може да не бъде наказана заради членството си в НАТО и изграждането у нас на натовски военни командни центрове. Напомних й, че на Русия дължим всичко: и освобождението ни от турско робство, и създаването на държавата ни, и учредяването на институциите ни, и организирането на армията ни, и изграждането на здравеопазването и образованието ни, и поемането (от Русия) на огромния, непосилен за страната ни, български държавен дълг към Османската империя, защото иначе Западът и Турция са отказвали да признаят обявената от България през 1908 г. държавна независимост.

Опитах се да й припомня, че на Русия дължим и възстановяването на нашата нация, повторното й въздигане от нищото. Защото горчивата истина е, че през ХVІ, ХVІІ и първата половина на ХVІІІ век българската народност и българският национален дух практически са били прекратили съществуването си, изчезвайки безславно и позорно (това е констатирано в пътеписите на чуждестранните пътешественици, обикаляли тогава днешните български земи). И през онези тъмни векове, включващи отчасти и доброволно турцизиране, а не само насилствено потурчване, единствената искрица надежда, която е мъждукала тук-таме, е била мисълта за „Дядо Иван”. Тоест за Русия, която през ХVІІІ и ХІХ век започва да обезпечава образованието и обучението на българчета в Одеса, възражда българската православна църква, подготвя създаването на българските духовници, народни будители и училища, осигурява израстването на българските националреволюционери и дори допринася в огромна степен за съзиждането на съвременния български книжовен език.

Изгубих си времето, докато й описвах всичко това. А помня, че преди години тя беше добре осведомена личност. Медийната пропаганда, обаче, е всесилна.

Ще се върна към темата за Берлинския договор. Тази тема, представяна през последните години чрез брутално и нагло изопачаване и премълчаване на историческите факти, е твърде болезнена за мене, защото въпросният наложен от Запада договор е станал причина за смъртта на немалко личности от моя род (един от тях – прадядо ми Никола, е бил дори обезглавен от турците). Други хора от моя род са били заточени в Диарбекир заради съпротивата си срещу този договор, а трети са изоставили къщите си, имотите си и роднините си и са станали бежанци заради него…

Запомнил съм един завет, оставен от моя прадядо Ефрем Чучков – един от най-видните дейци на българското националноосвободително движение в Македония. Този завет е предаван от поколение на поколение и е бил всеобщ за дейците на Македонската революционна организация: вечно да обичаме Русия и люто да мразим и проклинаме притворството и безскрупулността на Западните сили, които чрез Берлинския конгрес са обрекли българите в Македония на продължаване на робството и на произтичащи от това адски мъки и страдания – опожарени села и градове, десетки хиляди избити мъже и изнасилени жени, безправие и поругано човешко достойнство.

Надявам се, че въпреки провежданата мощна дезинформационна и манипулативна медийна кампания, включваща дори публикуването на някои определено тенденциозни текстове в „Уикипедия”, българският народ все пак няма да позволи да бъде заличена неговата историческа памет.

Явор Чучков

Коментари 64 за
“БЕРЛИНСКИЯТ ДОГОВОР И БРУТАЛНОТО ИЗОПАЧАВАНЕ НА ИСТОРИЯТА В ИМЕТО НА АНТИРУСКАТА ПРОПАГАНДА ОТ НАШИТЕ НАЦИОНАЛНИ БЕЗЧЕСТНИЦИ”

 1. Поздравления, г-н Явор Чучков!
  Историческата Истина не може нито да се скрие, нито да се изопачава!
  Фактите са си факти.

  Да отбележа един простичък факт.

  След ШИРОКИЯТ европейски отзвук на събитията около и след Априлското въстание в 1876 г.

  има едни ДВЕ ГОДИНИ, през които нито една „цивилизована“ европейска империя и държава

  НЕ ИДВА ДА ПОМОГНЕ на поробения на български народ!

  Нито Великобритания, нито Германия, нито Франция, нито дори САЩ – НИКОЙ НЕ ИДВА НА ПОМОЩ на България!

  ЗАЩО НЕ ИДВАТ ДА НИ ОСВОБОДЯТ – Великобритания, Германия, Франция, САЩ … от турско колониално владичество?!
  …………………………………………….

  А Запада има специални пратеници по нашите земи, които информират цивилизованата Европа – Макгахан и Уилям Гладстон.

  Ето какво прави мистър Уилям ГЛАДСТОН:

  „… през следващата 1876 г. Гладстон възобновява активното си участие в политическия живот, като повод за това става потушаването на Априлското въстание.

  Той издава брошурата „Българските ужаси и Източният въпрос“ и взема енергично участие в организацията на обществено движение против източната политика на Бенджамин Дизраели (т.нар. „българска агитация“).

  Брошурата има широк отзвук и изобличава „турската раса“ като „велик антихуманен екземпляр на човешкия род“.

  Гладстон предлага де се предостави автономия на Босна, Херцеговина и България, а също така и да се прекрати безусловната английска подкрепа за Високата порта!“

  Реакция?

  Фактите сочат, че ако Русия не е тръгнала към България… и до днес ще сме част от Османската империя!
  ………………………………………..

  И не мога да не отбележа, че от 20 ГОДИНИ първата ЧАСТНА национална телевизия на България – бТВ, в най-гледаното ефирно време 20.00 ч. прайм-тайма, както се казва,
  излъчва усърдно турски сериали!
  Нищо против ценностите на съседите от Турция, но защо не са РАВНОпоставени със западноевропейските ценности, тоест в същия час да гледаме и немски, италиански, френски, шведски, чешки, полски и прочие сериали?!

  Позната учителка, казваше, че е принудена да гледат с малката й дъщеря ученичка – турските сериали за драмите на Мехмед, Ферхунде, Айше и прочие, защото в училище е изолирана от другите „гледащи сериалите“ съученички…

  И че по неизвестни причини, правителството на Сакскобурготски позволи да се ПРОДАВА българска земя на граждани на Турция.
  И идват турски бизнесмени и казват пазарували добре… и т.н., и т.н.
  …………………………………..

  Та така.
  Благодарение на Русия – днес има България!
  Кой каквото иска да изопачава, Истината е една!
  😉

  1. Hauptmann, теб българска майка ли те е раждала или швабкиня? Пише се „съветска“, или го знаеш, но само изразяваш високите си чувства? Да ми паднеш, много бързо ще ти препрограмирам синаптичните връзки в мъничкото мозъче – поне няма много работа, толкова е малко и просто устроено!
   Моите поздравления към г-н Чучков! Време беше някой да напише тези редове!!

 2. Тц тц тц, не предполагах , че босия е толкова гнусно копиле! Трябва да му организираме екскурзия до Дейр-ес-Зор.Там все още има едни брадати човечета които много ще му се израдват!хах 🙂 – потръпнах от задоволство от представата за срещата му с тях…
  Колчо – дърт глупав педеразино! Best gore.com – там ще видиш събата си….

 3. Сега ще обясня много сбито събитията.

  Австрия извикава на помощ Русия срещу Унгария,Русия помага на Австрия, като руснаците воюват и побеждават Унгария и се оттеглят, но на австрийците това не им стига и главоломно след това заграбват Унгария, вкарвайки я в своята Австрийска държава, но и това не им стига и продължават да грабят чужди земи на изток, австрийците заграбват и териториите на българските боляри на север от Дунав, с преобладаващо българско население, другото население са били руснаци и малко останали унгарци и създават изкуствената държава Румъния, като сменят българския език и българска азбука през 1861 г. – 1865 година и налагат измислен по-рано във Виена език от австрийците,измислена история,вдигат се маса бунтове срещу австрийците,но не успяват и така австрийците асимилират българите,руснаците и малкото унгарци,като налагат новия чужд език и нова азбука.
  Османската империя пък е хваната за гушата от англичаните и изпълняват техните аповеди,а турския султан е бил стиснат за топките от англичаните.Те също не са били свободни.
  Българите вдигат маса възстания срещу турското робство,които турците потушават жестоко и с жестоки масови убийства тези възстания,има и хайдушко движение,Възраждане, български дейци извървяват пътека до Русия,
  в която виждат спасител и молят Русия да ги освободи от турците. През поредното българско Априлско възстание – на 20 .04.1876 година, след което отново са избити жестоко маса българи и жестокостта оттеква в цяла Европа, Русия обявява война на Османската империя(която е стисната за гушата от Англия) и през 1878 г. Русия и българите извоюват свободата на България,но от север(в Румъния) управляват и се намират австрийците,които са заграбили чужди български земи и провеждат асимилация и затова на австрийците не им харесва освобождаването на България и Сан Стефанска България, за да не си поискат българите земите на българските боляри на север от Дунав,които австрийците са заграбили, а англичаните ни орязват териториите на Сан Стефанска България, защото Османката империя са били роби на англичаните и де факто стискат за гушата османския султан и англичаните не искат да пуснат откраднатите,заграбени земи, но след време – 1922 година , Русия(вече като СССР) освобождава и Турция от англичаните и дарява свободата на турците.
  След освобождаението на България, срещу руския император има няколко опита за убийства и нарая е убит в атентат най-вероятно от англичаните и заплаща с живота си за свободата на България и извоюването на свободата срещу западните грабители на чужди територии. Руснаците, руските воини и руския цар Александър 2 , заплащат за свободата на Балканите с кръвта си и животите си, поклон пред тези велики воини и велик цар и народ!
  Ето,това е сбитата история,без никакви подробности,сега разбирате защо Русия е наша освободителка и е обичана от българите!

 4. В своята книга “ Борба за Нова Европа “ приятелят на България Адолф Хитлер пише, че несправедливите решения на Берлински Конгрес спрямо България ще бъдат отменени и отнетите територии се връщат .В своята реч през октомври 1941 г той специално отбелязва, че темата България е била конфликтна точка в преговорите със СССР . Историята потвърждава това и факта, че болшевиките окупират страната в началото на септември 1944 г опоскват храни, цигари,пари и пращат войските ни за пушечно месо срещу съюзника ………………..

 5. После подавления Турцией восстания в Болгарии в 1876 году, а также обращения боснийских повстанцев к сербам о помощи, Сербия и Черногория 20 июня 1876 года объявили Османской империи войну. Россия поддерживала славянские народы, но прежде должна была выторговать нейтральность Австро-Венгрии. В Будапештском соглашении Россия обещала не создавать на Балканах единого славянского государства и признать Боснию сферой влияния Австрии.

  В последовавшей русско-турецкой войне Россия завоевала почти всю европейскую часть Османской империи и только Константинополь не был взят из-за вмешательства западных держав. Великобритания и Франция видели в столь значительном возрастании российского могущества ущерб своим интересам и выслали средиземноморские флоты к проливам, чтобы продемонстрировать присутствие. С оглядкой на это Россия в Сан-Стефанском договоре с Турцией попыталась зафиксировать достигнутые успехи, а Турция была вынуждена принять максимальные российские требования.

  16 марта 1878 года в Сан-Стефано состоялся обмен ратификационными грамотами и договор вступил в силу. С российской стороны договор подписали бывший русский посол в Константинополе граф Николай Игнатьев и начальник дипломатической канцелярии главнокомандующего русской армии на Балканах и будущий посол А. И. Нелидов. С турецкой — министр иностранных дел Савфет паша и посол в Германии Саадуллах-паша.

  Сан-Стефанский договор признавал независимость Сербии, Черногории, Валахии и Молдавии, а их территория увеличивалась. Босния и Герцеговина должны были образовать автономную область. Создавалось новое автономное славянское княжество на Балканах — Болгария, которое включало этнические болгарские территории в Мёзии, Фракии и Македонии. Болгария простиралась от Дуная до Эгейского моря, от Чёрного моря до Охридского озера и должна была два года находиться под русским управлением, после чего получить полную автономию, выплачивая Турции номинальную дань.

 6. Както г-н Бисмарк, някои българи се водят само и единствено от своите интереси. Когато се обърнат работите, ще станат русофили. Тъй като е слабо вероятно да се обърнат, са убедени, че постъпват правилно, и не изпитват угризения.

 7. Приветствам решението на г-жа Томова да не цензурира мненията на Николай Колев-Босия. Зле прикритата му злоба към Освободителката, която се лее в коментарите му са най-добрата антиреклама на неговите тези. Наистина трябва да си много заблуден, за да не виждаш в какво се превърна страната ни под колонизаторския ботуш на англо-саксонците. Жал ми е за объркани, изпълнени със злост хора като него.

  1. Дядо Иване! Да те еВе който те хване!
   Самият факт, че ти и тези като теб си крият имената е много показателен! С истинското си име ходиш само при колхозничката Митрофанова, за да си вземеш месечната заработка!

   1. Аз съм толкова злостен, колкото и Раковски и Левски! Благодаря, че ме слагаш в един отбор с тях!

    1. А по-полека с Левски и Раковски, а!? От всеки чукундур захар не става!

     1. И ти не си знаеш името!
      Това е достатъчно!
      Поздрави колхозничката, като идеш да си получиш хонорара!

     2. Колчо, ти като си знаеш името, защо си бос? Колхозничката рече, че си взел моя хонорар щото си щял да ходиш в Наречен!

     1. Намериха се и вярващи в професионалния и платен комунистически фалшификатор Панко Анчев, който е „автор“ на лъжите за Раковски!

   2. Описаните събития са след Ньойския договор, но чувствата са като тези след Берлинския конгрес, където същите западни Велики сили наказват жестоко България. Да се знае и помни!
    „И множеството почна да се източва по улица „Раковски“ към центъра на града като река, напълнила улицата от сграда до сграда. Пееха се песни. Надаваха се викове „Долу Ньой“. Огромна река се спуска към Земеделската банка и неочаквано спря пред дома на Иван Вазов. Тук сякаш поривът и българският инстинкт се избистриха. Очите бяха приковани към балкончето на Вазовата къща… …Дядо Вазов се показа. Със сълзи на очи народният поет вдигна ръка. Даваше знак, че иска да говори. Настъпи гробна тишина. И стана нещо неизказано, вълнуващо. Дядо Вазов се улови за перваза на прозореца, наклони глава към рамките му и захлипа. Раменете му се разтърсиха. Тогава хилядният народ коленичи пред него на улицата. Всички плачеха. Все така, на колене, множеството запя неговата песен: „Покойници, вий в други полк минахте де няма отпуск, ни зов за борба…“
    Петър Мирчев 1919г.

    1. Тя очаква и двама ни. Мен, за да ме гушне, а теб-да те върже!

 8. Босия, твоето тълкуване на фактите е нечисто, защото е силно пристрастно и несправедливо спрямо нашия български интерес. Кажи какво сме получили от хваления от тебе Запад, освен разпарчетосване на страната ни, страдания и ограбване?!! Справката важи не само за времето назад, в исторически план, но и за днешното ни дередже. Ако и в този ти отговор отново надделее отричането на фактите, значи наистина си бос в главата, т.е. силно прост!

  1. Глупак си ти, нещастнико!
   Напиши къде и с какво съм похвалил Запада?
   Но се равам, че слагаш до мен Раковски, Левски и цялата революционна българщина!

   1. Раковски – масон и продажник на интересите на България, а защо може сам да се осведомиш за какво е била организирана революция! не въстание обявено за Априлско, а революция, и от кого е подготвяна( да не ми пишеш за тези, които са били използвани като маши) и защо?!

   2. Босия, ти наистина се оказа бос. Папагалщината ти няма край – повтаряш изтъркани догми и клишета за комунизма, втръснали на всеки нормален човек през тези тридесет годни. Повтаряш русофобското си блеене, като се тикаш до Левски и Раковски, без да си разбрал какво е контекст, епоха и социално-исторически дадености. Само прост човек може да гладува до степен на безумен риск за живота си заради собствени психо-внушения и налудничава мания за герои-
    зъм. Буквализмът в прочита на исторически факти и събития те доказва като типичен маниакален профан в опита да тълкуваш сложни явления и личности. Помня малоумните ти изцепки малко след 89 година, когато като нащърбена грамофонна плоча повтаряше, че Вапцаров бил слаб като поет и безспорен комунист. Отмина време и сигурно десетилетията с безпощадната си яснота и отрезвяване те зашлевиха по догматичната кратуна, за да осъзнаеш, че говориш тъпотии, достойни само за неграмотното мислене на класическия аутсайдер, та най-после проумя, че нито едната ти простотия за Вапцаров е вярна, нито другата и оттогава и звук не отронваш на тази тема. Не е място тук да цитирам налудничавите ти „анализи“ на много други събития , защото ще стане отегчително дори за професионалните психиатри. Тук десетки форумци ти изтъкват аргументи, ти нито възприемаш, нито се спираш, а продължаваш да сипеш жупел под формата на слюнки и да повтаряш като запецнал грамофон имената от нашето национал-освободително движение, без да проумееш, че си и ще бъдеш винаги на космически разстояния от тях и тяхното дело. Така е – бетонна стена се преодолява, глупак – никога.

    1. „Лозински“-готов си за премиер и верен наследник на ББ/БашиБозука/. Самият факт, че не приемам руската инвазия към България/още от 10 век!!!/ веднага ви кара да ме смятате за „злостен русофоб“ и „почитател“ на Запада. Това е казано в едно изречение от марксистко-ленинците: „Който не е с нас-е против нас!“
     Елементарно, „Лозински“!
     Що се отнася до гладната ми стачка, тя беше против продажбата на шофьорски книжки на хора без необходимото образование и възможности за нормално кормуване.
     Не знам имаш ли поколение и мислиш ли за него. Аз имам 5 дъщери и, засега, 8 внуци. Двама от внуците ми пострадаха, макар и леко, но това теб не те интересува. Не те интеруват загиналите и инволидизираните български граждани.
     Затова-Майната ти, безроднико!

 9. Петко Славейков – „Вярата и надеждата на българина към Русия“ (Посвещава се на руския народ)

  Руский цар е на земята

  най-велик, над всички пръв,

  русците са наши братя,

  наша плът и наша кръв.

  Кат Русия няма втора

  тъй могъща на света;

  тя е нашата опора,

  тя е нашта висота!

  Руска сила, руска воля,

  руска кръв и руский пот

  ще избавят от неволя

  наший падналий народ.

  Бог поддържа крепка мишца

  и ръка спасителна;

  той е вложил ней в десница

  сабя отмъстителна.

  Нам Русия е надежда,

  руский цар е наший спас –

  никой друг не ни поглежда,

  не помисля зарад нас.

  Немци, френци, англичани

  наши са враждебници,

  дружни с нашите тирани,

  с нашите изедници.

  Спекуланти са омразни –

  интерес им покажи,

  че да виж дела проказни

  и чифутски в тях лъжи.

  Род и вяра е идея

  за Русия най-света;

  нейний подвиг е за нея –

  благородна й целта.

  Със Русия днес съгласни

  да застанем брат до брат

  и да станем сопричастни

  в този неин подвиг свят.

  Долу всички спекуланти,

  да сломи се техний рог;

  да смирят ся интриганти,

  да живее руский бог!

  * Стихотворението е написано през март 1877 г., по време на обявяването на Руско-турската война.

  1. Същият дядка е написал какво представляваш и ти-МЪРША!

   1. Босия, дядката го е написал специално за евроГЕЙци като теб. 🙂 🙂 🙂

    Не сме народ, не сме народ, а мърша,
    хора, дето нищо не щат да вършат.
    Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
    „Аз не зная! Аз не мога!“ – общ е глас.
    И не знаем, не можеме, не щеме
    да работим за себе си със време.
    Само знаем и можеме, и щеме
    един други злобно да се ядеме…
    Помежду си лихи, буйни, топорни,
    пред други сме тихи, мирни, покорни…
    Все нас тъпчат кой отдето завърне,
    щот сме туткун, щото не сме кадърни…
    Всякой вика „Яман ни е нам хала!“ –
    а всякому мерамът е развала…

    Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
    пак ще кажа и с това ще да свърша.

    1875 г.

    1. Само дето не си написал досега свършил ли си нещо, освен да се гледаш в огледалото, да ломотиш простотии и да си получаваш Митрофанките!

 10. Към автора с адмирации – супер.
  Къде отидахме сега в лапите на англосаксите и нашите продажници ни направиха тяхна колония.
  Що се отнася до босия направо ми се повръща от неговия антибългаризъм.

  1. И къде го видя моя антибългаризъм?
   В написаното от теб се чете само твоят русофилистизъм!

   1. Ако не искаш да повръщаш-не се поглеждай в огледалото!

   2. Тебе пък какво те засяга чуждото мнение, ти съдник на мненията на хората ли ще ставаш?
    И ако не ти хареса някое мнение ,ще плюеш по човека и ще го вкараш в затвора ли, само защото има различно мнение?
    Ти не си в ред, личи ти, ако всички хора бяхме еднакви и с еднакво мнение, щяхме да се раждаме роботи, а не хора с душа и въображение!

 11. В най-красивата държава в Света се раждали корави работливи хора,които щом се наложело ставали пефектни,жестоки войни помитащи всичко пред себе си …
  Това било недопустимо от гледна точка на Великите сили.
  Само това им липсвало – малка дъжавица на кръстопът пълна със сърцати зверове,готови на всичко за да бранят имота си,даже да го разширяват насам ,натам засягайки чужди интереси…
  Да бъхтят имперски армии,да ги карат да търпят унизителни поражения…
  Тръни под нокътчетатата на напудрени,напарфюмирани синекръвци…
  Таралеж в Имперските гащи…

  Велика България- малка но ВЕЛИКА !!!???
  Ето защо всичките са скачали като озверени кучета на тази прекрасна страна.
  И като не успявали да я разкъсат кучетата,пускали чакалите и лисиците да я подядат отвътре…
  Те залагали на предателите и не сгрешили – намерили ги,сменили им цървулите с чепици,обучили ги и успели да хлъзнат България към Черното блато,в което предвидливо издавили Героите…
  Даже ги кръстили ПОЛИТИЦИ .
  Голяма работа свършили…

 12. Допреди няколко десетилетия под Уиндзорският Трон е стоял камък от Храма на Соломон…??? Какви ка…Кои са …и Какво са правили и правят е Ясно….!!!

  1. 2005 след разходка в парк Аязмото над Стара Загора бдителен гражданин намира каменна плоча на ИВРИТ.Плочата е доста стара и датира от периода на имперотэр Тит Веспасиан.Тракийци наемници от отряд Македонико V са били ударен отряд при превземането на Йерусалим и опожаряване и РАЗГРАБВАНЕ на най-голямата еврейска и масонска светиня II Соломонов храм през 66 г пр н.е(тогава изчезва свещния Кивот)
   Плочата е предадена в Ст.Загорския арх.музей
   и вероятноста де от трофеите от Соломоновия храм
   Всички наемници на ТИТ участвали в Йерусалим са тракийци одриси( населявали земите около Ст.Загора-НоваЗагора,Хасково) другите са от района на ЛаКила Централна Италия родното място на ТИТ

   1. Такъв етнос „тракийци“ са измислени през 19 век и въведени в българската история през 1972 година, за да разделят населението на Балканите и в частност – българите, тракизацията е новата македонизация налагана с пропаганда, а не с насилие, като при българите от Македония, но и на българите от Македония не им се е вярвало, че някога техните наследници ще се чувстват македонци, но днес те твърдо са убедени,че са македонци, въпреки българския си произход, учени години наред в българофобия и израстнали в българофобска стреда.
    Бас ловя,че няма такава плоча и че е фалшификат, а също и че всичко което пишеш са пълни и недоказани глупости!
    По простата причина ,че такова чудо „Македония,македонци“ е измислено и въведено през късното Средновековие от фанариотите, а тракизма измислен и е наложен през 19 век!

 13. Това не е вярно, това е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА , мразя лъжците!
  Англия е хванала за гушата султана,превземайки отвътре Турция , султана е бил роб на Англия ,Англия е онази държава заграбила проливите и стискаща за гушата както турците,така и европейското население от Балканите,не даваща свободата им, за да не загуби Англия турските си роби и прoливите! Kакво прави Англия на майната си при османците , Балканите,Русия, стиснала за гушата турския султан и притискайки Русия, която иска да освободи християнското, европейско население на Балканите? Русия дори не е искала да води такава война, въпреки молбите на много български деятели, но когато турците жестоко и масово изколват българското население след Априлското възстание, Русия най-накрая се притичва на помощ и ни спасява и освобождава,това е голата истина! Но Англия пак в алчността си, ни отнема Сан Стефанска България и над половината от българското население и земите със силно преобладаващо българско население остава в чужди държави и бива избивано жестоко,тероризирано,насилствено асимилирано и са отнемани имотите на бългрите! Русия е до нас и до Турция, а какво е правила Англия в Турция и на Балканите? Англия стиска турския султан за ташаците и го командва,ограбва и работи срещу славянски народи и Германия,ей това са правили! Османците са били просто едни роби на англичаните,англичните са заграбили не само Османската империя отвътре,но и проливите, защо Англия не си е стояла на другия край на Европа,а си е пъхала носа в нашите работи между съседи? А на Гърция населението е 80% преобладавщо от Азия, избягали от турските кланета и заселили се на Балканите, Англия отнема земи с българско население и ги дава на Гърция, така загубваме НИЕ МЕСТНИТЕ българи своите територии и излаза си на Средиземно море. А Англия не са обичали българите,защото англичаните са се възхитили как воюват българите и са искали да ги привлечат на тяхна страна ,но българите отказват, първо защото сме се отказали да воюваме на страната на Англия и второ,защото сме били заедно с немците,които са били врагове на англичните.

  1. Браво, анонимнико !
   С горните екскременти ти замери и улучи Раковски, Левски и всички велики български революционери!
   При това задължително за руските тролове си анонимен!

  2. Това беше до Николай Колев-Босия ГОРЕ,а не отделен пост .
   СТИГА ЛЪЖИ,НЕКА КАЖЕМ ИСТИНАТА:

   ИСТИНАТА Е, ЧЕ ОСМАНЦИТЕ СА БИЛИ АНГЛИЙСКА КОЛОНИЯ, ТУРСКИЯ СУЛТАН Е БИЛ РОБ НА АНГЛИЧАНИТЕ, КОИТО СА ПРЕВЗЕЛИ ОСМАНЦИТЕ ТИХО ОТВЪТРЕ И НЕ РУСИЯ, А АНГЛИЯ Е КРАЛА ЧУЖДИ ТЕРИТОРИИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПРОЛИВИТЕ В ЧЕРНО МОРЕ! АНГЛИЧАНИТЕ СА КРАДЦИТЕ НА БЪЛГАРСКИ ТЕРИТОРИИ, А НЕ РУСИЯ, ТЕРИТОРИИ СЪС СИЛНО ПРЕОБЛАДАВАЩО БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ, ДАДЕНИ НА ГЪРЦИ И ТУРЦИ! ПРОЛИВИТЕ В ЧЕРНО МОРЕ, СЪЩО СА БИЛИ ОТКРАДНАТИ ОТ АНГЛИЧАНИ ! КАКВО ПРАВЯТ АНГЛИЧАНИТЕ НА ДРУГИЯ КРАЙ НА ЕВРОПА, НА ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ, А НЕ СА СИ ГЛЕДАЛИ СВОЯТА ДЪРЖАВА? РУСИЯ Е НАША ОСВОБОДИТЕЛКА – ФАКТ ! А Англия е причина за масовите кланета над българи и християни на Балканите!

   1. Анонимничке!
    След 9-ти септември паднаха повече български глави! Защо мълчиш за тях?

    1. Малко са били! Трябвало е да постъпят така, както най-великият ни цар Борис I – да бъдат избити и целите им родове до 9-то коляно, за да не се търси реванш сега от роднините на тези кръволоци. И поздравления към коментиращия с псевдонима „Сан Стефанска България“. Радвам се, че все още има българи запазили своята историческа памет, въпреки тоталното промиване на мозъци през последните 30 години.

     1. Дядо Иване, за първи път не съм съгласна с тебе за „най-великия ни цар“ и за избитите боили, които са нашата, българска аристокрация. Може да си сигурен, че тези действия на Борис Първи са приветствани във Византия. Темата е дълга и болезнена, няма да споря, защото те уважавам и защото всеки има право да мисли различно.

     2. За 52-та боили въпросът може и да е спорен, но че е бил велик цар за мен не е. Той ни приобщава в християнската религия и ни дарява с писменост, чиято разновидност днес ползва почти целия славянски свят (над 300 милиона души). Войни и територии се печелят и губят, крепости и храмове се строят и рушат, но това което е направил Борис I е останало през вековете и ни е съхранило като народ през тежките години на византийско и османско владичество. Колко родители ще поставят интересите на страната си над тези на първородния си син? Не случайни са и успехите на по-малкия му син Симеон Велики.

   2. Мухице досадна!
    Нима искаш да накараш мен и останалите да вярваме на теб, а не на Раковски?

   3. Точно така е! Това е истината. Но за да се разправим с тях, подобаващо, трябва да им разчистим прокситата. Те зад тях се крият от векове.

  3. Това е голата истина – османския султан е бил роб на англичаните,англичаните са командвали турския султан и обкръжението му, крадците на чужди територии и проливите са англичаните, а не руснаците, англичаните ни отнемат Сан Стефанска България, защото османците+турския султан са им били подчинени марионетки и роби и де факто,англичаните лишават българите от земите им, за да откраднат проливите в Черно море за тях си, тъй като султана е бил просто техен роб! В същото време , англичаните са работили срещу славянските народи на Балканите и славянска Русия и срещу Германия, но за своя изгода,проливите също са заграбени за английски интереси – те ги крадат, а не Русия, Русия е дала маса жертви за свободата на България и християните на Балканите,поклон пред руските воини! След тази освободителна война, руския цар Александър 2 става жертва на няколко опита за убийство и накрая е убит,вероятно англичаните са го убили от злоба. С отнемането на Сан Стефанския договор и териториите на българите, Англия превръща Балканите в барутно буре и днешния конфликт между Гърция и Турция е част от барута на това буре, което Англия е заложила в миналото. Това е голата истина!

 14. Викторе,
  правеш една капитална грешка.
  Това, че Австроунгария, Великобритания и останалите европейски страни са против договора от Сан Стефано е не защото са против България, а защото ако Русия вземе проливите и си разшири територията със земи на Балканите става много опасна за цяла Европа, понеже ще има обща граница с тях. Русия е изключително агресивна и ненадеждна като евентуален партньор, понеже не си е сменила стратегията да погълне цяла Европа, а след това и света. Тази стратегия се казва „Трети Рим“. При това азиатските методи, които прилага са непредвидими и е естествено европейските държави да се страхуват за бъдещето си като свободни и суверенни държави.
  Това тя показа и чрез въоръжаването на Германия след Първата световна война и насочването и за реванш към Великобритания, Франция и останалите държави от Западна Европа. Целта е била след като Германия покори Франция и Великобритания СССР да ги удари в гръб и да получи наготово цяла Европа. За тази цел се подписват два договора. Първият е от 1922 г. и е таен анекс към договора от Рапало. Вторият е Молотов-Рибентроп за раздялата на Полша, за да има СССР обща граница с Германия и в определен момент да ги удари в гръб.
  Емоциите и чуждият/руският/ прочит на българската история са възможно най-лошият съветник за всеки българин. Те заслепяват българина и го карат да мисли за истина московския прочит на българската история.

  1. Това не е вярно, това е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА , мразя лъжците!
   Англия е хванала за гушата султана,превземайки отвътре Турция , султана е бил роб на Англия ,Англия е онази държава заграбила проливите и стискаща за гушата както турците,така и европейското население от Балканите,не даваща свободата им, за да не загуби Англия приливите, какво прави Англия на майната си при османците , стиснала за гушата турския султан и притискайки Русия,която иска да освободи християнското,европейско население на Балканите? Русия дори не е искала да води такава война,въпреки молбите на много български деятели, но когато турците жестоко и масово изколват българското население след Априлското възстание, Русия най-накрая се притичва на помощ и ни спасява и освеобождава,това е голата истина! Но англия пак в алчността си, не нидава Сан Стефанска България и над половината от българското население, остава в чужди държави и бива ибивано,тероризирано,асимилирано и са отнемани имотите на бългрите! Русия е до нас и до Турция, а какво е правила Англия в Турция и на Балканите? Англия стиска турския султан за ташаците и да го командва,ограбва и да работи срещу славянски народи и Германия,ей това са правили!

  2. Бачо Кольо, твоят съсед по легло е дезертирал от клиниката в Карлуково.

  3. А да караме подред:
   Договорът за ненападение между Германия и Полша (наричан също Пакт Пилсудски – Хитлер) е договор, сключен между Германия и Полша на 26 януари 1934 г. ПЪРВИ ДТАКЪВ ДОГОВОР е подписан с ПОЛША..
   На 14 януари 1938 год. полския външен министър Юзеф Бек в БЕРЛИН представя полски план за разделянето на ЧЕХОСЛОВАКИЯ. Тешинска област за Полша, Словакия и Закарпатието за Унгария, всичко останало – за Германия..
   На 25 СЕПТЕМВРИ 1938-ма година поляците окупират Тешинска област..
   Следват Мюнхенския сговор. В деня на Мюнхенския договор – 30 септември 1938 г. точно такъв договор подписва АНГЛИЯ.. ( Листчето на Чембърлейн пред самолета в Лондон.)
   В Мюнхен управляващите на тогавашна Чехословакия са били поканени само при огласяване на резултатите от преговорите. СССР, който бил съюзник на Чехословакия (точно както и Франция), въобще не бил поканен. Фактически Англия и Франция решили задочно съдбата на суверенна държава, чийто народ е славянски.
   На 6 декември 1938 г. такъв договор подписва Франция. Следват договори с Литва, Естония…
   Най-накрая – АВГУСТ 39-та г. е договора с Молотов..
   И Полша е нападната от ДВЕ сТРАНИ – ГЕРМАНИЯ И СЛОВАКИЯ!! Що ли словаците са тръгнали да си връщат нещо на поляците?

   1. Много от държавите превзети от Хитлер , са били принуждавани да дават всичко за Хитлер и нацистите,фашистите, включително и войска и са воювали на страната на нацистите, въпреки,че не са искали да воюват изобщо,
    още по-малко пък за човек,който е превзел държавите им,като Хитлер,всичко се е вършело насила!

   2. Когато човек си смуче пръста/или нещо друго/, той стига до горните „бисери“.

  4. Всичко, което си написал е написано от човек пълен атеист, или езичник и нямащ нищо общо с Православието, и като такъв е понятно, защо говориш глупости, нямащи нищо общо с истината.

 15. Браво! Това е вярно. Бъдете благословенни Вие и всички българи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *