« Върни се назад Публикувано на 01.04.2021 / 15:48

БЕЛИЯТ АВТОБУС В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА. КОЙ ОТИВА НА ИЗБОРИ?!

Странни и причудливи формирования се явяват на предстоящите само след 3 дни парламентарни избори. Стряскащи са в тях не само образите, но и наименованията. Безспорно най-необичайното и най-нетипично за политическия и обществен живот дори в България е разнородната коалиция “Изправи се! Мутри, вън!”. Това политическо образувание представлява една амалгама от какво ли не съдържание, което за повече яснота в българската действителност спокойно би могло да се нарича от мнозина турлю гювеч. Но дали наистина това е така?!

Като оставим настрани персоналната биография на лицата, съставляващи листите с кандидат-депутати от този безóбразен политически субект, включващ в състава си хора от цялата палитра на 32-годишния преход, трябва да направим един по-обстоен преглед на събирането на основните две негови части. А именно – представляващите гражданската платформа (каквото и да значи това) “Изправи се!” и представляващите събралите се около бившето “Отровно трио” – днес “Отровен дует” от половината “Мутри, вън!”.

Първият дял на коалицията са политици от времето на Прехода, които са били част от управляващи партии като БСП и НДСВ, които със свои малки партии участват в движение, представлявано основно от Мая Манолова. Другият дял на този политически субект са кръга лица и приятели основно около Арман Бабикян от Отровния дует и партията – ЕНП, с председател Мария Капон, участвала също в управлението на страната от страна на българската десница. Основен фактор там е и Николай Хаджигенов.

Прелюбопитните и дори пикантни истории на всички, съставляващи формацията, кандидатстваща за Народното събрание, колкото и да са интересни, не са обект на анализ. Важен е генезисът на събирането на всички тези хора, мотивирани да са заедно под предлог за борба със статуквото.

За близостта на Арман Бабикян в качеството му на PR с Мая Манолова, бивш Национален омбудсман се говори в публичното пространство, че съществува от последните местни избори в София, които Манолова загуби от Фандъкова през есента на 2019-та година, а и далеч по-назад във времето.

От Отровния дует “Бабикян – Хаджигенов” (поради отпадането на проф. Велислав Минеков от по-рано съществувалото през 2020-та година трио) твърдят усилено, че те били предлагали събиране или коалиране, или колабориране с “Има такъв народ” на Слави Трифонов и “Демократична България”, със съпредседатели Христо Иванов и Атанас Атанасов, но се отзовала единствено Мая Манолова със структурата си от кметските избори за София “Изправи се!”. А вярно ли е това и доколко е вярно?!

На площада пред Президентството и по-късно на площада отстрани до фонтана цяло лято и цяла есен нито един път не се появи Слави Трифонов. Нито един път не се предостави възможност за трибуна на представители на “Демократична България”.

Единствените хора, които бяха редовни говорители от трибуната на протеста, охранявана от тогавашното Отровно трио (днес дует), бяха само хората на Мая Манолова от “Изправи се!”. Нейните появявания на площада бяха свръх демонстративни. Шестваща в обкръжение с огромен тъпан най-отпред и шумно вървяща в почти танцувална стъпка сякаш е току що взета булка за сватба. И действително се оказа, че хората от трио “Дует” и хората на Манолова сключиха брак по сметка.

Въпросът е, обаче, откъде тези хора бяха събрани или се събраха и откъде знаеха графика и сценария на събитията?

След акцията на Христо Иванов с акостирането на Росенец, “Демократична България” имаше протестен митинг и в София с не дотам голям ефект, но КОЙ бе казал на триото, превърнало се по-късно в дует, че ще има събитие в Президентството, та още на 8-ми юли м.г. (ден преди акцията на Прокуратурата) пред официалния вход на Президентството между почетния караул стояха тримата отровни?

Тук е важният момент, от който става ясно и защо са се взели за политически брак Отровния дует и Мая Манолова. Май си е било проект и то доста отдавнашен при това?!

Връщаме се назад. Не до изборите за кмет на София, когато Бабикян вероятно е менторствал Манолова като политически PR, а Хаджигенов публично я подкрепяше.

По-назад. Връщаме се до нощта на Белия автобус.

Да, да – чак до нощта на 23-ти срещу 24-ти юли 2013-та година.

Тогава действащите лица са ясни. Това е нощ на прекомерно полицейско насилие. Охранителна полиция с шеф тогава Младен Маринов (тогава защитник на Орешарски, а днес кандидат-депутат на ГЕРБ и доскорошен вътрешен министър, свързван с ДПС) под ръководството на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и главния секретар Светлозар Лазаров организират извеждането на депутати с бял автобус сред множество протестиращи.

Служител на Охранителна полиция охранява тогавашния Зам.-председател на Народното събрание Мая Манолова. Този служител извършва извънредно насилие над протестиращите. Същият този служител е пазен лично от Цветлин Йовчев, преподавател днес в Библиотекарския. Поради множество брожения същият този служител е повишен. Назначен е лично от Сотир Цацаров в специализираното звено за охрана на Главния прокурор.

Служител, охранявал Манолова като зам. Шеф на Парламента става охрана на Цацаров. Но този служител, поради извършвано от него насилие над протестиращи става публичен персонаж и ищец в съдебна зала срещу представители на медиите. Представляващ ответната страна като процесуален защитник е именно адв. Николай Хаджигенов.

Благодарение действията/бездействията на последния, интересът на Сотир Цацаров през 2017-та година спрямо приближените му кадри от Бюрото за защита на Главния прокурор е напълно обезпечен. Цацаров и Бюрото му за охрана остават благодарни на Хаджигенов. Тази история е дълга и подробна. За нея и съдебните книжа са ясни красноречиви.

Но, били ли са известени, които трябва от когото трябва кога да се намерят пред Президентството?! КОЙ каза на трио “Дует” кога къде ще се случва нещо?!

Присъствието и на Мария Капон вътре в тази формация, пластичността през годините на Мая Манолова и съхраняването на Николай Хаджигенов като адвокат в София от Монтанската, обаче, колегия повдигат множество въпроси както за обвързаности, свързаности и зависимости, така и за сериозното питане:

по линия на масонска ложа “Слънце”, с център Пловдив ли е продукт проектът “Изправи се! Мутри, вън!”?! Делян Пеевски ли назначи тази, която го предложи за шеф на ДАНС за Национален омбудсман?! Делян Пеевски ли ползва чрез лостовете си в Съдебната система именно тази формация, яхнала миналогодишните протести за свое удължение след отстраняването му от ДПС?!

Очаквайте разкрития!

Хора!!! Българи, мислете!!!

Бъдещето се разкрива в миналото. Проекти с „комплименти“ на статуквото кое статукво ще борят?! Разсечете Гордиевия възел на политико-олигархичните свински черва чрез масово активно гласуване на 4-ти април т.г.!

Георги Първов

«