« Върни се назад Публикувано на 10.02.2011 / 19:51

Безумие! Премиерът резна лентата и на къщата на ужасите

 

 

Нищо по-нелепо и абсурдно не би могъл да си представи човек от ухилените физиономии и бодряшкото настроение на премиера и вътрешния министър Цветан Цветанов пред хранилището, в което се намират документите за стотици хиляди съсипани човешки съдби.

Това е мястото, в което са събрани доносите, унищожили живота и бъдещето на цели семейства в течение на десетилетия. Това е истински музей на позора, побрал човешката мерзост и най-скверното падение на човешката същност – да злепоставяш, да клеветиш, да интригантстваш с ясното съзнание, че причиняваш зло на хора, които те смятат за свой близък и приятел. Това е уродлив паметник на Юда, готов да предаде ближния срещу 30 сребърника. Това е гробището на човешкото достойнство и представите за морални категории като доблест и чест, пред който само извратен човек би намерил повод за веселба.

Ако тази сграда, чието съдържание я прави по-скоро къща на ужасите, изобщо се нуждаеше от откриване, най-подходящи за това нямаше да са менчето със здравец и засмени моми с китки в забрадките, а траурният марш и присъствието на оцелели от пъкления поход на политическата полиция срещу свободата на личността, на мисълта и словото. Но едва ли някой от тях би пожелал да влезе отново в ада на своя живот.

Фиксиран в рязането на ленти, Борисов явно губи сетивата си за това какво е повод за празник и какво – за скръб. Или представите му за добро и зло кардинално се разминават с общоприетите на принципа “за едни – брадва, за други – сватба”. И ако за него архивите на Държавна сигурност са просто поредният повод да реже ленти пред камерите, както се закани преди време, нека знае, че за нормалните хора това е една от най-мрачните страници в българската история, пред които не само потърпевшите, но и всички хора със съвест и морал стоят с наведени глави от болка и вина. И от срам. И беше излишно този срам да се удвоява от правителствени веселби пред човешкото падение.

 

Ива Николова

http://argumenti-bg.com

 

«