« Върни се назад Публикувано на 09.01.2011 / 20:40

Безобразие! Градски транспорт зарязва паднал човек, вместо „Бърза помощ” – го изхвърлят полицаи

 

 

На 05.01.2011 г. надвечер при прибиране към дома си при потеглянето на автобус № 41 от началната спирка, с рязко ускорение на завой, К.Б. залита и пада в автобуса. При падането К.Б. удря главата си и вероятно получава комоцио, както счупва и лявата си тазобедрена става.

К.Б. не успява да слезе на спирката си и водачът на автобуса обещава да извика "Бърза помощ". Вместо „Бърза помощ” обаче на следващата – последна спирка в квартал "Владиславово", се появяват двама общински полицаи и го изхвърлят от автобуса.

Проверка на afera.bg разкри, че К.Б. е от Варна и е блестящ математик. Личният му живот не е за завиждане: машинен инженер несвил домашно гнездо, надживял по-млади брат и сестра, отишли си мъчително от този свят под неговите грижи. К.Б. е без редовна работа последните няколко години. Изключително интелигентен, горд по дух човек, според негови приятели почти гениален в областта на математиката.

На 6 януари К.Б. е трябвало да се яви в мина, където е трябвало да започне работа. Оттам също го търсят и не могат да открият, както правят и негови приятели, с които е имал уговорка да се видят.

По-късно той намира начин и се обажда на приятел като го моли да му осигури патерици или инвалидна количка, защото имал болки в левия крак и трудно се придвижвал в дома си.

Приятелите му веднага отиват до дома му, където на К.Б. му костват 40 минути за да се довлече до входната врата за да им отвори. През цялото това време той е със счупена лява тазобедрена става!

Извикана, „Бърза помощ” го води във Военно-морска болвица – Варна, където се установява счупването на тазобедренната става.

К.Б. обаче не е здравно осигурен в последните три години. Благодарение на добротата на приятелите и бивши съученици е събрана сумата за здравните осигуровки. Трябват обаче още 1800 лева за имплант за операцията на ставата.

К.Б. е пътувал с редовен билет в „Градски транспорт”, който надлежно е запазен. На практика той трябва да е застрахован чрез този билет, още повече, че злополуката става в самия автобус.

Очевидно шофьорът е приел, че това е пиян пътник, което не е така, но дори и така, безобразното отношение към паднал човек с наранена глава и счупена тазобедренна става е цинизъм!

Един от вариантите, разбира се е, К.Б. да съди „Градски транспорт” или да стигне до някакво споразумение с тях, тъй като той все пак е застрахован чрез редовния си билет като пътник в „Градски транспорт” – Варна.

Той обаче лежи в болница и е един самотен човек. Трябва му и безкористна правна помощ, което в днешно време си е чиста шестица от тотото.

На всичкото отгоре, ако не беше приет и новият закон за пенсиите, К.Б. можеше да се пенсионира от 13.02.2011 г. поради навършени 63 години и да бъде осигурен и да получава макар и малка, но все пак редовна финансова подкрепа. Сега това се оказва фикция и при неговото здравословно състояние задължителният за пенсиониране трудов стаж е непостижим.

Днес изхвърленият „малък” човек от автобуса и то  от двама общински полицаи лежи в болницата и няма пари за имплант.

Шофьорът от „Градски транспорт”, погледнал на него като „чувал с картофи”, вероятно спи спокойно. Общинските копои – също.

Ако това се случеше в някоя нормална държава, фирмата щеше да бъде „разчопкана”.

Ние обаче се занимаваме с това кой кого подслушвал.

Ако новите феодали в „Градски транспорт” имат капчица съвест, нека поемат отговорността си за трагедията с К.Б.

Защото утре те са наред да изпаднат от автобуса на властта.

Afera.bg

«