« Върни се назад Публикувано на 14.04.2014 / 10:20

ББ – КОМСОМОЛ

 

Би трябвало да има граница на политическата простотия, отвъд която да не си позволява да гази ботуша на никой от политиците. В годините след 10-ти ноември1989 г., тази граница беше очертана от обществения консенсус да бъдат запазени децата от политическа агитация. Понякога се случваше да бъдат нарушени правилата и да има агитация сред непълнолетните, но в моментът, в който нарушението бъде установено, самият нарушител (който и да е той) се извиняваше повече или по-малко искрено.
Така беше до вчера.

Когато Бойко Борисов за пореден път надскочи себе си.

Ето и конкретната информация, публикувана от агенция БГНЕС: “На въпрос защо е агитирал децата до осми клас в Благоевград, при откриването на спортна зала, Борисов призна, че им е говорил да обясняват на бабите си и дядовците да не гласуват за Станишев. Те трябва да знаят, че кабинетът „Орешарски“ точи пари. За какво да им се извинява, че ще плащат лихвите и заемите, които сега трупа кабинетът „Орешарски“, попита риторично Борисов. Според него така както на децата се обяснявало да не пушат, така и той им обяснил да не се гласува за Станишев и правителството „Орешарски„.
Този отговор на Бойко Борисов е показателен! Тук не става дума за обикновена простотия – необикновена е. Необикновена е даже по неговите отчайващо високи стандарти.
Защото не винаги нашите деца са били щадени от политиката. Имаше времена, в които всички трябваше да стават пионери и комсомолци. И тези времена не бяха толкова отдавна.
Борисов много се пъчи как бил представител на дясното мислене.
Има обаче една подробност – преди да се събудиш десен или ляв, по необходимост трябва да се научиш да мислиш. В държава като нашата, в която отношението към правилата и законите е, меко казано, относително, опазването на децата от политическа агитация (поне до вчера) беше по-скоро доброволно самоналожила се норма на поведение, диктувана от здравия разум. Политиците се стремяха да спазват това правило, не защото ги е страх от нещо, а защото така трябва.
Другите политици обаче. Не и Борисов, на който всичко му е разрешено!
Проблемът е къде спят пазителите на правилата? В България би трябвало да има организации за закрила на детето. Нали?
Или няма?
Ако в наши дни всеки политически глупак може безнаказано да трови с политика децата ни, утре непременно ще случим на политически умник.
И тогава новият комсомол не ни мърда!

Антон Луков

 nakratko.bg

«