Публикувано на 25.11.2021 / 14:03

БАЩАТА НА ДЕПУТАТ ОТ „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА“ ПОДСЛУШВАЛ АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО В РАЗГАРА НА СТУДЕНАТА ВОЙНА /ДОКУМЕНТИ/

На вниманието на посланик Херо Мустафа

Валентин Шотев и неговият син Ивайло Шотев Източник: Колаж Zonanews/снимки 24 часа, Гласове

Бащата на водача на листата на „Продължаваме Промяната“ в 13-ти МИР-Пазарджик и вече избран депутат Ивайло Шотев, е бил ключова фигура в някогашния отдел на Второ главно управление на Държавна сигурност (ВГУ-ДС), който е разработвал американската легация и резидентурата на ЦРУ там през първата половина и средата на 80-те години на миналия век. Това забеляза Zonanews.bg, след като се запозна с личното кадрово дело на Валентин Илиев Шотев в архива на Комисията по досиетата. Бащата на днешния депутат от ПП „ПП“ започва кариерата си в структурите на репресивната ДС на 21.10.1983 г. като разузнавач в отдел 01 на Второ главно управление (ВГУ-ДС), след като в периода 1979-1983 г. завършва  I-ви факултет („Държавна сигурност“) на ВСШ „Г. Димитров“ в Симеоново.

Заповедтта за назначаването на Валентин Шотев за кадрови офицер във ВГУ-ДС, 21.10.1983 г. Източник: Zonanews

Нека припомним каква е международната среда по това време. Студената война между САЩ (НАТО) и Съветите (Варшавския договор) е в един от своите зловещи пикове, а генерален секретар на КПСС е бившият шеф на КГБ Юрий Андропов. Андропов възприема международната политика през призмата на зловеща конспирация, която Ващингтон и съюзниците му готвят срещу комунистическия блок, вкл. т.н. „внезапно ракетно-ядрено нападение“ (ВРЯН). Тази апокалиптична картина на света, която формира мисленето на съветските геронтократи в Политбюро на ЦК на КПСС, налага съветските тайни служби и „филиалите“ им в съветския блок да увеличат шпионирането на американските посолства в техните столици, за да засекат „пъклените“ планове на американски империализъм срещу комунистическия лагер.

План за подготовката на Валентин Шотев като кадрови офицер от ВГУ-ДС Източник: Zonanews

Ето в това мрачно и зловещо време Валентин Шотев започва да работи като кадрови служител на ВГУ-ДС, отдел 01, отделение 01 (контрашпионаж спрямо американската легация в София). Веднага е изготвен „План за ускорено и целенасочено въвеждане в оперативната работа и обучение на лейт. Валентин Илиев Шотев“, в който основните елементи са следните:

* запознаване от началника на отделение 01 по проблемите на контраразузнавателната работа в отделението по линия на американското разузнаване;

* запознаване с материали и денни по конкретни форми и методи на работа на американското разузнаване;

* запознаване със структурата и взаимодействието по връзките на посолството между отделение 01 и 02. Взеаимодействие между 01 и 03 отделение.

* запознаване с наличните данни, форми и методи и организация на работа на органите на ДС, съответно по отделение 01, срещу американското разузнаване по линия на резидентурата прикрита в посолството на САЩ;

* използването на ОТМ „Пирин“ (подслушване на телефоните на легацията), „Родопи“ (подслушване на легацията чрез монтирани микрофони вътре и вън от сградата), В, Б и пр., провеждане М-„Г“ (секретно претърсване), използване ВН (външно наблюдение);

План за подготовката на Валентин Шотев като кадрови офицер от ВГУ-ДС Източник: Zonanews

 

План за подготовката на Валентин Шотев като кадрови офицер от ВГУ-ДС Източник: Zonanews

План за подготовката на Валентин Шотев като кадрови офицер от ВГУ-ДС (4) Източник: Zonanews

Бащата на днешния депутат от „проамериканската“ партия ПП „Продължаваме Промяната“ явно е бил много схватлив и отдаден на работата си, защото в атестацията му за периода 1983-1986 г. виждаме, че бързо е израснал до „старши разузнавач“ в отдел 01. Както и следната оценка: „В сравнително кратък срок навлезе в проблемите на работата на резидентурата на ЦРУ, прикрита в посолството на САЩ, по която работи. Работи настойчиво и с желание за изпълнение на поставените задачи, като се стреми да повишава квалификацията си“.

Атестацията на Валентин Шотев за периадо 1983-1986 гг. Източник: Zonanews

Забележете какво още пише в този особено важен за всеки кадрови служител на тогавашната ДС документ: „Изучава опита на КГБ“! Изучаването на опита на съветския КГБ в тази гореща фаза на Студената война едва ли е ставало без съответното ръководство на офицери от КГБ – вече описахме от каква изключителна важност за КГБ, ерго Политбюро на ЦК на КПСС, е била всяка информация от американските посолство – в случая от това в София.

Атестацията на Валентин Шотев за периадо 1983-1986 гг. Източник: Zonanews

А сега черешката на тортата – в атестацията на Валентин Шотев пише, че е „участвал в провеждането на сложни оперативно-технически мероприятия в рамките на отделението“. Край на цитата! Нека го кажем на човешки език – бащата на днешния ключов депутат в „проамериканската“ партия на Кирчо и Кокорчо, е участвал в подслушване, секретно претърсване и още половин дузина сложни ОТМ (оперативно-технически мероприятия), за добиване на документална и друга информация от самото посолство и свързана с резидентурата на ЦРУ в американската амбасада в средата на 80-те години на миналия век.

Валентин Шотев е избран за първи секретар на РК на ДКМС в МВР Източник: Zonanews

През 1986 г. кариерата на Валентин Шотев ръзко дръпва, но в друга посока – той е избран за първи секретар на Районния комитет на ДКМС в МВР и остава на тази висока номенклатурна длъжност до падането на комунистическия режим. Със заповед № 34/26.02.1990 г. е преназначен за инспектор в отдел 01 на Националната служба за защита на конституцията (НСЗК), както формално беше преименувано ВГУ-ДС, с което бяха запазени кадрите на репресивната ДС, но под име и вънкашност нови и „вътрешност“ стара. През есента на същата 1990 г. е уволнен поради съкращаване на щата. След това Шотев се захваща със сериозен бизнес, производство на вина и др. дейности, става съдружник на Алексей Петров-Трактора, но това вече е друга история.

 

Собственоръчно написаната автобиография на Валентин Шотев, където е описан неговият син Ивайло Източник: Zonanews.bg

За целите на настоящото разследване е важно да разкрием и други персони от двата кървавочервени рода по майчина и бащина линия на баща и син Шотеви. Валентин Илиев Шотев е роден на 17.5.1960 г. в гр. Пазарджик от баща Илия Костадинов Шотев и майка – Магдалена Павлова Шотева.  Бащата от 1955 г. е завършиял Военната академия и дългогодишен офицер в Гранични войски, както и комендант на Доспатската комендатура. Член е на БКП. Майката е партиен секретар на ППО в ЗМД-Драгор, където работи. Тя също е от здраво комунистическо семейство – нейният брат Иван преди 9 септември 1944 г. е политкомисар на шумкарската банда „Ангел Кънчев“, след това става преподавател в АОНСУ, признат за АБПФК. И другият й брат – Георги – е признат за АБПФК.

Братът на самия Валентин Шотев – Веско Шотев – също като него завършва факултет „Държавна сигурност“ на ВСШ „Г. Димитров“ в Симеоново.

www.zonanews.bg

Коментари 13 за
“БАЩАТА НА ДЕПУТАТ ОТ „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА“ ПОДСЛУШВАЛ АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО В РАЗГАРА НА СТУДЕНАТА ВОЙНА /ДОКУМЕНТИ/”

 1. Ега ти нахалството! Треперя от възмущение! Каква наглост – да подслушват хамериканското посолство, и то в разгара на студената война. Те не знаят ли, че само хамериканците имат право да подслушват, да хвърлят атомни бомби, да правят военни блокове, да спускат железни завеси, да имат планове за ядрени удари върху тези, който не им играят по свирката, да водят войни, да правят майдани, да създават и финансират талибани, алкайди, ислямски държави и всякакви терористи, да организират преселения, да обявяват цялата планета и космоса за сфера на техните интереси, да тероризират всички държави, да имат 800 бази навсякъде, да печатат пари и да живеят, грабейки останалия свят?
  Защо не си ……? Ако някой вземе да изследва тези, дето са писали това, сигурно ще се окаже, че са от същия дол дренки, същите тарикати, платени от същото място, което плаща и на Валентин Шотев.

 2. Някои индивиди продават душите си на онези, за които се смята че са дали наѝ-добрата оферта.
  Такива индивиди се наричат предатели.

 3. Това са професионални предатели отгледани от КГБ сега преминават семейно в ЦРУ

 4. Нещо напълно нормално за такива бащи и синове! Единият слугувал на СССР, за сметка на Родината! Другият, синчето, за да не остане по-долу, слугува на САЩ, за сметка на Родината… Ама е и нормално, няма вече СССР… А господарят трябва да е „световен“….

 5. А бащата на Кирчо? Така е. Които са с бащи или пък майки се справят добре. На Цвъцко дъщерята работеше при Сталинка в Световната Банка, на Корнелата сина и той в САЩ. Изкуствен интелект ще прави… Иначе е хубаво да се види не за кого са работили бащите, а как са оцелели и децата са им просперирали, когато „врагът“ е победил . Бас ловя, че някое по-смарт разузнаване ще каже за кого работят кирчовците и какво точно.

 6. Моят извод от прочетеното е, че до 1989 г. сме имали силна държава.
  Сега сме подмандатна на чичо Сам територия за смях на кокошките.

 7. Предаване по ТВ Европа 2019год октомври водещия Антон Тодоров от ГЕРБ показва секретни документи от архива на ДС в които бащата на сегашния президент е обявен за сътрудник на ПГУ ДС работи цели 5 год в БГ посолство във БРЮКСЕЛ като ел.техник през 80те год и ПОДСЛУШВАЛ явочни квартири и хотелски стаи на НАТОвски генерали висши военни
  Централата на НАТО от десетки години е във БРЮКСЕЛ след отказ на Франция да бъде на нейна територия
  Антон Тодоров показва че освен за ПГУ бащата на президента е бил под командването на РУСКИ ВОЕННИ ОФИЦЕРИ от ГРУ/КГБ на които са предавани данните за НАТОвските офицери
  Също като бащата на ИВО ХРИСТОВ-работел резидент РУМНО във БРЮКСЕЛ 1984-1986 по егида на руската служба ГРУ
  ИВО ХРИСТОВ -първи съветник на президента и 1-ви в списъка на инициативния комитет за издигането на РАДЕВ за президент

  1. Напълно нормално и естествено е било българските служители в Брюксел да работят в сътрудничество с КГБ. НРБ беше член на Варшавският договор. Сега Република България е член на НАТО но освен сътрудничеството със САЩ сме си свалили гащите и сме дали 4 военни бази на хамериканците, при това безплатно. А що се отнася до Антон Тододров – това е най вредният човек за нашата национална сигурност.

 8. И?
  Минало, заминало.

  „Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас с овчи дрехи, а отвътре са вълци грабители“.

 9. Малииии голямо шоу!!! Сина на стария измамник Вальо Шотев ще докара промяната в България!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *