« Върни се назад Публикувано на 01.06.2023 / 17:40

БАЩАТА НА ГЕОРГИ КУЗМАНОВ ОТ ВСС Е СОБСТВЕНИК НА ПАЛАТ ЗА МИЛИОНИ ЕВРО НА БУДЖАКА

Мнозина наричат местността „Буджака“ край Созопол българският „Бевърли Хилс“. Имотите, вилите и хотелите там не са на случайни хора. Не е случаен човек и Стойко Георгиев Кузманов. Оказва се, че той е баща на член от Прокурската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), партийна квота на ПП ГЕРБ – Георги Кузманов. Пенсионерът Стойко Кузманов, роден 1937 година, който към момента е на 86 години, е изнедващо горд собственик на палат за милиони евро на брега на морето в местността „Буджака“ (Созопол), разгърнат на близо 1000 квадратни метра реално застроена площ.

ПЕНСИОНЕР С ПАЛАТ ЗА МИЛИОНИ ЕВРО НА БРЕГА НА ЧЕРНО МОРЕ – БУДЖАКА

Тузарският имот на пенсионера Стойко Георгиев Кузманов, баща на магистрата и член на Прокурорска колегия на ВСС Георги Кузманов, се намира в град Созопол, ул. Виа Понтика №105. Справка на LIBERTA.BG в Агенцията по геодезия, картографияи кадастър и Имотния регистър показва, че поземленият имот е с идентификационен номер 67800.6.793, видът на сбствеността е частна – на Стойко Георгиев Кузманов, и представлява вилна сграда с площ 998 кв.м.

Проверка на LIBERTA.BG на място в Буджака, заедно с експерт по оценка на недвижи имоти, установи, че скъпарският имот представлява четириетажна луксозна сграда, заобиколена с модерна ограда и оборудвана с видеонаблюдение, външен басейн, голяма градина и асансьор и се намира на метри от морето. Тъй като зданието е издигнато на скат, по мнение на експерта по оценка на недвижими имоти, освен видимите четири етажа във височина, имението разполага и с етажи под земята. На пръв поглед, предвид топлокацията на брега на Черно море, заеманата площ и сградата, както и екстериорът и използваните материали, но без имотът да е обхождан отвътре, за да се запознаем с обзавеждането, е оценен на няколко милиони евро.

Стойко Георгиев Кузманов е на 86 години и е пенсионер. Собсвтеник е на фирма КОСТОК ЕООД, с внесен капитал от 50 лева. Учудващо е и създава условия за редица съмнения и повдига тревожни въпроси произходът на средствата за изграждането на многомилионен скъпарски палат на брега на морето при факта, че именно въпросното лице се води собственик на имота, а негов син е известният с безличността си в магистратските среди магистрат, назначен от партия ГЕРБ във ВСС – Георги Кузманов.

#КОЙ Е ГЕОРГИ КУЗМАНОВ ОТ ВСС

Освен син на пенсионер-милионер, от биографията на Георги Кузманов, публикувана на сайта на ВСС, разбираме, че е завършил Бургаски свободен университет, специалност „Право” и е развил следната професионална дейност:

от 23.11.1998 г. до 23.11.1999 г.– съдебен кандидат в Окръжен съд – Бургас

от 24.03.2000 г. до 01.06.2001 г. – следовател в Окръжна следствена служба – Бургас

от 01.06.2001 г. до 24.05.2005 г. – прокурор в Районна прокуратура – Бургас

от 25.05.2005 г. до 01.11.2007 г. – административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Бургас

от 01.11.2007 г. до 01.03.2009 г. – прокурор в Районна прокуратура – Бургас, командирован и.ф. прокурор в Софийска градска прокуратура

от 01.03.2009 г. до 01.03.2010 г. – командирован в гр. Хага, Холандия да изпълнява задълженията на командирован национален експерт в Българското национално представителство в седалището на Eurojust

от 08.03.2010 г. до 01.06.2012 г. – прокурор в Районна прокуратура – Бургас, командирован и.ф. прокурор в Окръжна прокуратура – Бургас

от 01.06.2012 г. до 03.10.2017 г. – прокурор в Апелативна прокуратура – Бургас

от 03.10.2017 г.                              – член на ВСС

Към момента Георги Кузманов упражнява дейност като член на ВСС и е с изтекъл мандат. Той придоби популярност като един от шестимата членове на Прокурската колегия на ВСС, внесли искане за откриване на процедура по предсрочното остраняване на главния прокурор Иван Гешев от длъжност, за които в публичното просотранство се зародиха дълбоки съмнения, че са взели това свое решение под външно влияние, обещания и стимули. (виж тук).

Предвид това, че цял живот Георги Кузманов се реализира в Съдебната власт на Република България от данъкоплатска заплата, а баща му на 86 години е вдигнал палат за милиони евро в една от най-скъпарските топлокации на брега на Черно море – Буджака, медията ни счита, че това е сериозно основание за започване на обстойна финансова и имотна проверка на Георги Кузманов и свързаните с него лица, в т. ч. и по роднинска линия, от компетентите органи и институции.

Публикацията на журналистическото разследване и снимките са под защитата на Закона за авторското право и LIBERTA.BG държи медията да бъде цитирана като източник на инфромацията.

www.liberta.bg

«