« Върни се назад Публикувано на 15.09.2022 / 11:24

БАШ ГЬОНСУРАТЛЪК. УРОДЛИВОСТТА НА СИСТЕМАТА СЕ КРЕПИ НА МРЪСНИЦИТЕ. „ДОБРАТА САБЯ МЪРТВИ НЕ ПОСИЧА“

Системата има проблеми, които не са от днес. От близкото минало и от много време са. Те са свързани с корупция и нелоялно поведение на служителите на МВР… В системата влизат хора, които не отговарят на изискванията на тази система. Не говорим за физически показатели, а за морал…“

Това заяви един нравоучител на 15-ти септември.

Въпросът е:

– Имал ли е този нравоучител влияние върху кадровата политика на системата от 2009г. насам?

И ако той е имал, на това не му ли се вика баш гьонсуратлък?

Търпението е повече от добродетел.

Търпението е знание.

И никак не е хубаво да се спекулира с него.

Когато жонглираш с морални принципи и разчиташ нравствеността така, както дявол чете Евангелието, не можеш да очакваш търпението да прерасне в издръжливост.

Това е издевателство над търпението.

Отвращението от наглостта в поведението на ярко изявени интриганти и пълни некадърници в сферата на правоохраняването, претендиращи за морална чистота, понякога достига до такава граница, че за да запазиш благоприличие и контрол, си длъжен непрестанно да повтаряш на себе си и най-вече на обземащото те греховно изкушение:

„Добрата сабя мъртви не посича.“

Уверен съм, че на много колеги, служили достойно, които напуснаха ДАНС, а и МВР след 2009г. (само в ДАНС до втората половина на 2010г. те са над 750 човека), не им е никак „слънчево“, като слушат подобни изстъпления на хора, превърнали правоохраняването в живи мощи, но не и в ефективен, силен (не силов), законов механизъм за противодействие на престъпността.

Уважаеми колеги, бивши и настоящи, всички вие, които по един или друг начин търпите с години празнословието на подобни типове.

Не е тайна, че уродливостта в системата се крепи на мръсниците, а справедливостта е плод единствено на достойното и на нищо друго.

Мръсникът почита лукаво Архангел Михаил само на празника Му, а през цялото останало време служи чревоугодно и послушно на Лукавия.

Сега чревоугодници – моралисти с амбиции да искаш.

Мъжът, още повече достолепният офицер, е длъжен да търпи.

Призван е стоически да противостои на дявола с търпение и  издръжливост, но не и да затваря очите си срещу неправдата.

Ако нямаш дела, не говори за добродетели.

Всяка напудрена добродетел, извършвана без достоен труд и без саможертва в правоохраняването, е само едно бездушно недоносче.

А бездушието е мъртвило.

Когато попаднете сред подобни морални излияния на лисици, разпалващи дяволска страст в душите, запазете самообладание и не забравяйте:

„Добрата сабя мъртви не посича.“

За мен е Чест!

Велин Хаджолов

бивш шеф на ОСА в ДАНС

«