« Върни се назад Публикувано на 12.01.2011 / 10:02

Бате, пиша доноси за 20 лева, спирай СРС-то

Бате, глей ся, вместо да се дават сто милиона за жички и подслушване, дай половината от тез пари на хора да донасят. Доброволно. Оня ден чета, че в оная ДС-давали на дипломатите по двайсетачка на донос. Бате, те ония двайсе на Тато не са като днешните, но и днешните борисовки ще свършат работа.

Ето, оня ден съм в магазина и купувам едно-две джоланчета и пресно млеко, и чувам разни си говорят срещу твойта власт – на висок глас: "Мамицата ни разкатаха тия… Ония преди тях ни опоскаха!" Сичко съм запомнил, ако кажеш, почвам и да пиша. Комплексна ми е интелигентността, тук-там некоя запетайка да не съм уцелил.

Щото, Бате, след тез скандали кой ще смее да говори по телефона си, както досега? Хората ще си приказват повече на четири, на шест, на повече очи. Хигиена някаква ще имат на словесните изяви. Може и нищо да не кажат, ако вземете да въведете закон за клеветата, даже да напсуват ще ги е шубе… А пък Цецо и ти ще харчите държавни милиони да ги слушате.

Мене слушай – няма смисъл. Всичко се върши с хора, Бате, така казваше и татко едно време, квартален милиционер беше, казвал съм ти. Тва, дето ти предлагам, си е насърчаване на заетостта. Ти у "Люлин" знайш ли кво става, Бате? Не. Аз пък се наемам да ти кажа – за дрогата, за дилърчетата на цигарки, за Андрейчо Иванов. Но да видя първо парите. Ще събера аверите, тъщата – тъщите и бабите, жената – евангелистките, щерката – младежта, и квото искаш, за три дни го научаваме.

Тъщата, Бате, как помни – не е истина. Още спомня кой от бесепето я е викал да ходи да разправя по опашките какъв циганин бил Костов, пък Катето Михайлова била не знам си ква и така. И да го посочи може. Тогава партийни функционери не достигаха – много опашки, много агитация и Венетка, домоуправителката, срещу някой лев изкара тъщата социалистка.

Добре, че не искаха да си покаже книжката, че щехме да й вадим като на Стефчо Софиянски.
Още щом излезе на пейката пред блока и след час докладът е готов. Ще ти каже даже и кой е взел наскоро некое рушветче, по това какво си е напазарувал.

Тая жена се едно е завършила курс за проследяване и е бачкала в ДОТИ, а не като готвачка в ясли. Бате, ако й дадеш по двайсе лева на донос, знайш ли, че със 6-7 си докарва още една пенсия отгоре. И стриктно ще ти пише – дата, час, трите имена, ти само кажи за какво да слуша, че нещо много вицове срещу властта взеха да се пускат, да ти кажа.

Даже съм измислил кой да събира донесенията. Тури една пощенска кутия по РПУ-ата. Ще ги пускаме там, а парите може и по пощата да ги превеждат, като запис. Тъкмо и пощите ще насърчим, те нали и те държавни, чувам, че закъсали. А на пенсиите – направо ги превеждай към пенсията, когато от НОИ пускат парите, там и тия да вървят.

А за вицовете, Бате, ще ти направя отстъпка – десет лева на парче, на виц искам да кажа, ако е за теб, пет лева – ако е за Цецо. Щото на Цецо вече му отъня рейтинга като филийка днешен хляб на тостера. Затова е такъв и ценоразписът.

Бате, ти хляб пекъл ли си на тостер? Оня ден две филии се подпалиха, жената вика – вече и хартия да не турят рециклирана у тестото… А като се изпече, нищо не остава, ние вкъщи по хляб и половина си омитаме на ден. Пък сега, като поскъпна с двайсе процента отгоре, требе да се турим на диета – по един само.

То хубаво, ама половината хляб у стомаха, дето няма да го има, с кво ще запълним… Тоя път рано ще свърши и киселото зеле у бидончето – аз 4-5 лева за една кисела зелка (1.80-2 лв./кг) от магазина няма да дам, ако ще да умирам за джоланче със зеле на фурна.

Да се върна пак на офертата. Бате, ти мисли – има много хляб в нея за народа.
Махаш стипендиите на студентите – който иска стипендия, пише и донос.
Махаш добавките на инвалидите – който иска да пътува с намаления, пише и донос.
Махаш нощните на лекарите – който иска, пише за колегата – как е изродил бебе, на кой колко е взел за операция и така.
Махаш детските надбавки на родителите – който иска, ще пишееее, тяхната…

И на това ако не му викаш икономически ефект.
Първо, намаляват разходите на държавата, второ, даваш пари на хората, нали потреблението било умряло, да го вдигнем на крака, трето, народът се дисциплинира, като допринася за националната сигурност. Се е друго, кат се чувстваш лично ангажиран. Дето се вика – донос всеки ден – дело на всеки съвестен гражданин.

Сто милиона лева, кат ги разделим на двайсе, стават 5 милиона донесения. 2.4 милиона са пенсионерите, половината да фанеш, че са по-грамотни, плюс студентите плюс, айде да не изброявам, ето ти сондажите на общественото мнение. За кво са ти социолозите?

Е, Бате, МВР ако не мож изцеди информация от пет милиона доноси, Цецо верно е за уволнение. Над двайсе хиляди чиновници има вътре, айде малко работа да свършат. Едно време, казват, ДС имала половин милион агенти и доносници… Такъв поток информация, ако не се канализира, смятай – направо те отнася. И верно го заля Тато – като река Нил.

Как не сте се сетили досега за тая работа, не знам.
Бате, питай, бе. Знам, че с агентурата е зле, ама то това си е на ползу народу отсякъде. И ти ще си най-доволен – ще чуваш гласовете на народа. Гласовете ви чувам, а – кво ще кажеш да я кръстим така акцията.

Щото ти, иначе, Бате, нашият глас де ще го чуеш?
През деня министрите, после на СРС-ата – пак те и малко депутати и малко опозиция. Ма то тва омръзва – едни и същи, не си ли ги знаеш? Цецо мрази Дянков, Дянков мрази Цецо, после двамата се снимат с Танов като колектив, най накрая някой ще си ходи. Дянков няма да е, то се знай – гербът и финансовият министър на една държава махнат ли се, пиши я изчезнала. За другите не знам, нека чуем още два-три записа.

Тъщата мисли, че накрая Танов ще си ходи.
Не знам що така. Тя познава, да ти кажа. Сънувала беше шурето с болен зъб и айде шурето го тръшна хепатит след командировката у Хасково. Той вика, че е А, тя му вика, че е Б, нейсе.

А ти, Бате, ако си съгласен с офертата, дай знак по телевизията, ще те разбера.
Ако си три пъти за една седмица в жълта фланелка на екрана, значи почваме. Не слагай вестник под мишница, че много бие на очи. Агентите ходеха така по емилбоево време.

За донесенията не се бой.
Тури неколко умни хора в МВР да ги четат и отсейват. Помни, чети първо вицовете за себе си – Живков обичаше да ги разказва. За информацията не се бой – гарантирам. Никакъв монтаж, пряката реч – само в кавички, да се знае кой е източникът.

Айде, отиват да обяснявам на тъщата къде се слагат кавичките…

www.webcafe.bg

«