« Върни се назад Публикувано на 16.05.2011 / 22:41

Бате Енчо дължи 1 млн. лева на държавата

Удря “Бинго”-то с ресторант “Камъша”, който под негово управление се превръща в култов ресторант с ниски цени, жива музика и препълнени порции. Десет години по- късно обаче, Енчо затъва в борчове и се принуждава да го продаде. Междувременно, все още неясно за полицаи, както и за самият вече бивш собственик, на няколко пъти заведението му е опожарено. Само може да се гадае дали е заради застраховки или конкурентни “колеги”. Паралелно с “Камъша”, Енчо взима под наем ресторант “Таласакра” и китайският ресторант “Китайска луна”. Няколко години по- късно- и двата са препроданени. Злите езици говорят,че маститият тогава бизнесмен е проиграл печалбите си на машинките, но това е трудно доказуемо. Щафетата за ресторант “Таласакра” е предадена на друг бизнесмен, вече покойник- 48-годишният Горан Иванов. Последното му послание е до любимата му жена- "Много те обичам. Сбогом, прости ми”. Той се самоуби на бащиния си гроб преди една година.
Мъжът се прострелва в главата със законния си 9-милиметров пистолет "Байкал".Никой от близките му не е очаквал строителният предприемач да сложи край на живота си.

Финансовата безизходица, в която изпаднал бизнесменът, не била тайна за никого. И роднини, и приятели знаели, че Горан е затънал до шия в дългове, а бизнесът му е във фалит. Инвестиционната му къща "E&I" само за броени месеци натрупала дългове от 200 хиляди лева. Според други обаче задълженията му вече надхвърляли половин милион. Бизнес делата му съвсем се оплели, след като решил да вземе заем от лихвари, за да погаси неотложни плащания.

По време на правителството на тройната коалиция Горан Иванов е бил консултант и към социалното министерство, оглавявано от Емилия Масларова.

До фаталният ден Горан живеел в луксозния хотел "Атлантис" в кв. "Сарафово", в който се намира единият от ипотекираните му апартаменти. Освен прощалните sms-и до близките си бизнесменът оставил и предсмъртно писмо в офиса си на ул. "Шар планина". В него той казва на всички "Сбогом" и ги моли за прошка, но не споменава нито дума за причините, довели до решението му да “си тегли куршума”.

Поредният вече бивш бизнесмен дави мъката си с алкохол в заведение в комплекс “Лазур”. Бившият съсобственик на фирма за алуминиева и PVC дограма Г.Ж. също е на ръба на психическо растройство. Той дължи около 800 хил. лева. Продава акциите си от фирмата на съдружника си. Сега живее на квартира.

Какво ни отговориха от НАП- Бургас?

Малцина от фалиралите бургаски бизнесмени успяват малко по малко да стъпят на крака. От началото на годината бургаският бизнес е успял да погаси повече от 5 милиона лева просрочени задължения. Тези дългове са били на фирми от състава на дирекция „Средни данъкоплатци и осигурители” като резултатът е следствие на постигнати с НАП Бургас и изпълнени споразумения за разсрочено изплащане на дълговете.

Водят се разговори с различни представители на бизнеса за постепенно погасяване на натрупани от последните 2-3 години данъчни и осигурителни задължения.

От НАП Бургас съобщават за 5 фирми, които са натрупали повече от 5 милиона лева стари данъчни дългове, но предприетите от тях действия за погасяване са крайно недостатъчни. Сметките им са блокирани, наложени са запори върху движимите и недвижими вещи. Приходното ведомство вече обяви и търгове за апартаменти по Черноморието на фирми длъжници. Това е крайната мярка и до нея неизбежно се стига след като са изчерпани всички законови възможности за разсрочено погасяване на дълговете.

Размерът на наложените запори на фирми от състава на дирекция „Средни данъкоплатци и осигурители” надхвърля 12 милиона лева. Запорирани са плавателни съдове, атрактивни терени по Южното Черноморие, луксозни автомобили, части от ваканционни селища, хотели, машини и съоръжения. Освен това са наложени запори на десетки други длъжници и фирми. Вече са обявени за продажба техни най-различни вещи, активи, движимо и недвижимо имущество на длъжници, сред което апартаменти по Черноморието.

Станислава Кодева

 

 

«