« Върни се назад Публикувано на 03.03.2011 / 11:08

Бате, докога с Миро Спекулата…

За друго искам да ти кажа. Чувам, че твоят земеделски министър щял да бори спекулата. Бате, кво се разбира под тая дума? Спекула има, кат има дефицит – едно време, кат нямаше нищо свестно в магазина, голямата работа беше да познаваш международни шофьори. Тия имаха у тях мини-корекомчета, някои може и за черна борса да ги имат – слава богу, пазарувахме оттам с левчета, че то доларите се намираха като всичко друго – с връзки. Т.е. спекуланти би требвало да са си били.

Те така тъщата купи мохер и оплете блуза на жената – розово и небесносиньо. Таман кога падна правителството на Луканов – дотогава си я носи. Има-няма десетина години. Качество ти казвам. Тогава китайско нямаше.

А сега, Бате, да си дойдем на думата – спекула няма, има сговаряне на цени. Щото стоки има, нема пари. Като нема пари, купуваме по-малко. А като купуваме по-малко, а пък то е по-скъпо, фирмите пак си печелят – колкото си искат. Иначе, Бате, как си обясняваш положението, че инфлацията е 4.5%, а разходите за храна са се вдигнали с близо 1%?

Бате, един съвет – мани Миро от екрана. Колкото пъти каже нещо за храната – и цените се вдигат. Това вече го е отиграл още от Старопланинските легенди за месата. Ама много соя има в приказките му, ше знайш. Ако и да се прави на голямо БеДеСе.

Досега гледахме тоя сериал – Миро приказва, месните продукти растат, Миро си говори – олиото поскъпва, Миро реди приказки – хлябът си увеличи цената. Миро пробва дум-дум по "Дупетата" – ама пак си се продават. Накрая храните пак същите, ама по-скъпи.

Айде Миро като спре, може и цените да се смъкнат, а, Бате.
"Премиерът ще има инструментариум, с който ще може да се следи този процес и при отклонение да има съответните санкции…" Батееееее, кви са тия глупости? Ми то инструментариумът и сега го има: данните са и в националната статистика, и в Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, която следи цените в цялата страна и си има сайт.

Найденов да не би да е на централно снабдяване, че сега вижда как цените скачат на въже… Може би не ползва iPAD-а, за да гледа в информационната система на ДКСБТ. (А днес взел, та се учудил, че имало кашкавал по 16 лева, щото изкупните цени на млякото били 70 стотинки на литър – за тия думи е за уволнение направо, бая е завишил изкупната цена на млякото…)

И, Бате, какво ще е отклонението, при което ще налагаш санкции? Тва да не ти е потенциометър. При марж 100 или при 200% печалба на търговец… Аз викам да е сто, че при цветята знам, че стига и до 300% – в смисъл разлика борса-магазин. Ма то кой купува китки в днешно време.

А освен движението на цените, има и Комисия за защита на конкуренцията. Бате, напомням ти, че само тя може да наказва монополите или картелните споразумения, които са възможни да вдигнат изкуствено цените в пазарна икономика. Нали щеше да проверява за картел при хлебопроизводителите? Докато се натутка – или получи утвърдително кимване, ще ожънем новата реколта.

Колкото се справи с бездомните кучета в София Миро Найденов, толкоз и със спекулата. Нали отговаряше за бездомните кучета, когато ти беше кмет.

Ти сигур си го сплашил, като си видял как цените смъкват рейтинги! Храна е това, не е като некой помияр да ти наръфа торбата с боклука, кога си тръгнал да я хвърляш у контейнера. Вервай ми, по-страшно е от шестте апартамента на Цветанов, а ДС-досиетата са като джудженца пред глада. Почне ли къркорене, погледът кръвясва.

Бате, тая работа с храните вече става лоша. Ма кво може да направи държавата? Не бе, аз ти вярвам – няма да ти се опрат едни цени, ама как със следене ще ги вкараш в ред… Не може да издадеш закон, в който да фиксираш търговската надценка.

Найденов щял да проследява движението по веригата производител-преработвател-търговец. Е той ли не я знае таз верига – нали беше в националната ветеринарна служба, дето отговаря за храните…

Производителят да го остави настрани. Той е на най-шибаната позиция. На него всички му скачат на главата. Но другите връзки как може да ги напипа – има търговска тайна. Май офицер под прикритие ще трябва. И СРС. Значи – без Цветанов и без ДАНС няма да се мине.

И скрита камера край поточните линии – да се види какво слагат българските производители в това, дето го продават толкова скъпо на хората. И си ги приключил.

Аре бе, Бате, закачи и на тях едни слушалки. После Цецо да ги прочете от трибуната – с какво хранят народа и как се разбират на кви цени да го пуснат. Танов нас не ни интересува, Танов интересува Цецо.

Бате, тържествено ти обещавам, че ако олиото поскъпне още малко, минавам на гръцки зехтин. Ник“во българско няма да избирам. И сиренето върви натам, така че ще проям синьо внос – разликата е неколко левчета, и пет няма. Така се става европейски гражданин. Даже и на тъщата й викам – стига си кърпила чаршафите, сядай да бродираш. Какво бе, вика тя. Ръкавелите ма, като на Цецо Цветанов ги искам.

Ма ти, вика, имаш две ризи – за банкет и Синята. Нищо, казвам, ти ги избродирай. Като ида на банкета и сваля сакото, преди да си навия ръкавите до лактите, да се знае кой съм…
Айде, от мен да мине, може и само първата буква.
По фамилия и без друго никой не ме знае.

www.webcafe.bg

«